Jordskjelvet i Tyrkia og Syria

TV 2 Play
Min konto

Jordskjelvet i Tyrkia og Syria

7. februar 18:01
Redningsmannskaper leter etter jordskjelvofre i ruinene i Adana i Tyrkia tirsdag. 

Antallet døde i jordskjelvet i Tyrkia og Syria har passert 6200

Foto: Francisco Seco / AP / NTB

Flere enn 6200 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria, ifølge oppdaterte tall fra begge land.

I Tyrkia er 4544 bekreftet døde, opplyser tyrkiske myndigheter tirsdag kveld.

I Syria er det så langt meldt om 1712 døde. Både opprørskontrollerte og regimekontrollerte områder er rammet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20.000 personer kan ha mistet livet.

Flere tusen er skadd, og et ukjent antall mennesker fryktes å ligge under ruinene av sammenraste bygninger. Det ventes derfor at tallet på døde vil stige etter hvert som redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene. (NTB)

Få siste nytt om jordskjelvet her.

25. februar 13:54
Rester av bygninger i Samandag, sør i Tyrkia, i etterkant av de voldsomme jordskjelvene tidligere denne måneden. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

184 pågrepet i Tyrkia etter jordskjelvene

En ordfører er blant de 184 som så langt er pågrepet etter de voldsomme jordskjelvene i Tyrkia, ifølge myndighetene i landet.

Justisminister Bekir Bozdag kunngjorde antallet lørdag. Ordfører Ökkes Kavak i distriktet Nurdagi i provinsen Gaziantep er blant dem som nå er pågrepet, anklaget for brudd på lover og regler som kan ha bidratt til de høye dødstallene.

Etter skjelvene har både myndigheter og bedrifter fått kritikk for brudd på byggeforskrifter.

Jordskjelvene 6. februar rammet også Syria, og til sammen er over 50.000 mennesker bekreftet omkommet. I etterkant har det vært en lang rekke etterskjelv, og lørdag ble et område sentralt i Tyrkia rystet av et skjelv som ble målt til 5,5. Så langt ser det ikke ut til at dette forårsaket skader.

(NTB)

20. februar 08:20
Ei lita jente som ble født mens moren lå under ruinene av en sammenrast bygning i Syria. Her befinner hun seg på et sykehus i byen Afrin. Hun er den eneste som overlevde i familien. 

FN: 356.000 gravide trenger rask helsehjelp etter jordskjelvet

Blant dem som overlevde jordskjelvene i Tyrkia og Syria, er 356.000 gravide kvinner, som har behov for helsehjelp innen kort tid, melder FNs befolkningsfond.

226.000 av kvinnene befinner seg i Tyrkia, mens 130.000 er i Syria. Rundt 38.000 av dem skal føde i løpet av den neste måneden.

– Etter å ha mistet sine kjære, samt sine hjem og eiendeler, bor mange av disse kvinnene nå i midlertidige leirer eller er utsatt for lave temperaturer, og de kjemper for å få tilgang til mat eller rent vann, noe som gjør at helsen deres er truet, skriver FNs befolkningsfond (UNFPA) i en pressemelding mandag.

UNFPA-sjef Natalia Kanem understreker at helsetjenester knyttet til svangerskap og fødsler redder liv, og ber om at dette blir en del av nødhjelpen som nå gis til jordskjelvofrene.

(©NTB)

12. februar 14:53

Syria-innsats trappes opp hos Røde Kors

Røde Kors og Røde Halvmåne styrker innsatsen for å hjelpe flere hundre tusen syrere som er rammet av jordskjelv.

Nye anslag fra Syria Røde Halvmåne viser at over 300.000 har mistet hjemmene sine og bor i midlertidige løsninger. 224 større bygninger har kollapset, og 468 skoler er berørt av skjelvet.

Antall døde i Syria er så langt anslått til 3.500, mens over 6.000 er skadd.

Sykehusene i Aleppo, Homs og Damaskus, som drives med norsk støtte, melder om enorm pågang av skadde som trenger operasjoner. Det er stort behov for medisinsk utstyr. Røde Kors sender både folk og utstyr for å hjelpe sin søsterorganisasjon i felt.

– Innsatsen øker til seks mobile helseklinikker som vil bidra i to skift gjennom døgnet. Vi styrker også Syria Røde Halvmåne med helse- og vanninnsatsen på flere måter og sender ytterligere personell og utstyr, sier Jørgen Haldorsen, leder for internasjonale programmer og beredskap i Røde Kors.

I Idlib-provinsen, hvor det er rapportert om flest omkomne, har det vært svært vanskelig å få inn hjelp i opprørskontrollerte områder. Syrisk Røde Halvmåne varsler at en nødhjelpskolonne er klar til å reise inn så fort det er avklart med partene, og sikkerheten er garantert.

Om lag 30.000 frivillige og ansatte deltar i hjelpearbeidet fra Røde Halvmåne i Tyrkia og Syria. De gir førstehjelp, psykososial hjelp, deler ut nødhjelp, kjører ambulanse, lager mat eller hjelper til å finne trygge steder å overnatte, ifølge pressemeldingen.

(©NTB)

12. februar 13:09
Telt for hjemløse er satt opp i Harem i Idlib-provinsen. 

FN-kilde: FN-hjelp venter på grønt lys fra opprørere i Syria

Foto:  Ghaith Alsayed / AP / NTB

En FN-kilde melder at nødhjelp til den nordvestlige delen av Syria er satt på vent fordi det er problemer med å få grønt lys fra en opprørsgruppe.

Problemene skal ha oppstått med den ytterliggående islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), opplyser en ikke navngitt talsperson for FNs nødhjelpskontor til Reuters søndag.

Vedkommende vil ikke gi flere opplysninger om saken, og FNs talsperson i Damaskus vil heller ikke gi noen kommentar.

Den syriske regjeringen har sagt seg villig til å sende nødhjelp til de opprørskontrollerte områdene i nordvest, som er hardt rammet av jordskjelvene.

HTS' pressekontor har heller ikke kommentert saken, men en HTS-kilde i Idlib-provinsen sier at gruppen ikke kommer til å tillate at det bringes inn nødhjelp fra regjeringskontrollerte områder. All hjelp til området må komme via grensen til Tyrkia, fastslår kilden.

– Tyrkia har åpnet alle veier, og vi vil ikke la regimet utnytte situasjonen for å vise at de hjelper, sier han.

(©NTB)

12. februar 07:49

FN anslår at dødstallet etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria vil dobles

Foto: Francisco Seco/AP Photo

Per natt til søndag er det bekreftet over 28.000 døde etter jordskjelvene som rammet Tyrkia og Syria mandag. FN tror dette tallet vil doble seg.

Etter å ha besøkt Sør-Tyrkia lørdag, sa FNs nødhjelpssjef Martin Griffith at han venter at antall døde i det minste vil doble seg.

Titusenvis av redningsarbeidere har de siste dagene gjennomsøkt nabolag med boligblokker som ble jevnet med jorden da jordskjelvene rammet tidligere i uken.

Arbeidet til flere av hjelpeorganisasjonene som bistår redningsarbeidere i de to landene, ble stanset midlertidig av den forverrede sikkerhetssituasjonen i Tyrkia lørdag.

I tillegg er flere titalls personer i Tyrkia pågrepet for plyndring etter jordskjelvene.

Få full oversikt over jordskjelv-katastrofen her.

(NTB)

11. februar 19:38

Flere enn hundre personer pågrepet etter at bygninger kollapset i skjelv

Tyrkiske myndigheter har pågrepet flere enn hundre personer etter at tusenvis av bygninger kollapset i jordskjelvene natt til mandag. 

Det melder nyhetsbyrået Anadolu ifølge The New York Times. 

Pågripelsene har skjedd i alle de ti provinsene som er rammet av skjelvet. 

Det tyrkiske justisdepartementet har bedt lokale myndigheter om å etablere egne grupper som skal etterforske eventuelle lovbrudd som er gjort under byggingen av de kollapsede byggene. 

President Erdogan sier lørdag at hundretusenvis av bygninger i Tyrkia er ubeboelige.

11. februar 11:47

Sikkerhet gjør redningsarbeidet i Tyrkia krevende for internasjonale hjelpemannskaper

Internasjonale redningsarbeidere melder om forverret sikkerhetssituasjon i Tyrkia. Flere har satt redningsarbeidet på pause.

Lørdag innstilte Østerrike redningsarbeidet, men kom i gang igjen med arbeidet senere på dagen. De har sendt 82 soldater fra en egen katastrofeenhet til Tyrkia.

– Det har vært sammenstøt mellom grupper, sa en ikke navngitt talsmann for de østerrikske mannskapene til nyhetsbyrået AFP.

Det er i Hatay-provinsen at redningsarbeiderne har utfordringer med sikkerheten, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Myndighetene i Tyrkia har ikke kommentert meldingene om sammenstøt. President Recep Tayyip Erdogan sa imidlertid lørdag at plyndring og annen lovløs framferd kommer til å bli slått hardt ned på.

To tyske hjelpeorganisasjoner har satt redningsarbeid på pause på grunn av sikkerheten. Sveitsiske redningsmannskaper sier de øker sikkerhetstiltak for sine utsendte mannskaper.

De tyske hjelpeorganisasjonene International Search and Rescue (ISAR) og Bundesanstalt Technisches Hilfswerk (THW) sier de vil gjenoppta arbeidet så snart Tyrkias direktorat for katastrofehåndtering (AFAD) slår fast at situasjonen er trygg.

– Man kan se at sorgen gradvis viker for sinne. Vi vil derfor forbli i redningsleiren enn så lenge, sier redningsleder Steven Bayer i ISAR.

Sveits har sendt 87 redningsarbeidere og åtte hunder til landet. Så langt har de reddet elleve mennesker.

(©NTB)

10. februar 18:40

FN: Fem millioner syrere hjemløse etter jordskjelv

Rundt 5,3 millioner syrere er hjemløse etter jordskjelvene som rammet området mandag, sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– For Syria er dette en krise innenfor en krise. Vi har hatt økonomiske sjokk, covid og nå er vi midt på vinteren med snøvær i de berørte områdene, sier UNHCR i en pressemelding
fredag.

Flyktningkommissæren sier at mange av deres egne folk sover utendørs fordi de er redd for at bygningene de bor i, har fått strukturelle skader.

Ifølge UNHCR er 6,8 millioner mennesker internflyktninger i Syria allerede før jordskjelvene. Ødelagte veier hindrer dem i å få fram hjelp.

De hvite hjelmer, som er en frivillig lokal sivilforsvarsgruppe, har kritisert FN for ikke å ha sendt humanitær hjelp til de opprørskontrollerte områdene av Syria.

UNHCR sier at ødelagte veier har gjort det vanskelig å få fram hjelp. En kolonne med seks lastebiler kom torsdag over grensa fra Tyrkia etter at veien til grensa var reparert.

Fredag åpnet regimet til president Bashar al-Assad for at humanitær hjelp kan leveres også til opprørskontrollerte områder.

(©NTB)

10. februar 09:48
Helin Oktay er én av familien på ni som er funnet i live i ruinene.

Ni overlevende funnet i ruinene i tyrkisk by

Foto: Abaca

Ni mennesker er funnet i live i ruinene av en sammenrast bygning i Iskenderun i Hatay-provinsen i Tyrkia, over 101 timer etter det første jordskjelvet.

De overlevende er slektninger som holdt rundt hverandre for å overleve i kulda. Seks av dem er så langt hentet ut i live, opplyser redningsarbeideren Murat Baygul fredag formiddag. Redningsarbeiderne arbeider med å redde de andre tre fra den sammenraste bygningen.

Redningsaksjonen fant sted i byen Iskenderun, som ligger sør i Tyrkia.

Flere enn 22.000 mennesker er bekreftet døde i jordskjelvene som rammet Tyrkia og Syria mandag. Dødstallet er fortsatt ventet å stige.

Fire døgn etter det første jordskjelvet inntraff er sjansene små for å finne overlevende.

10. februar 08:47

Kurdisk PKK-milits setter aksjoner i Tyrkia på pause etter jordskjelvet

Det væpnede kurdiske arbeiderpartiet PKK sier de innstiller sine operasjoner i Tyrkia som følge av jordskjelvkatastrofen.

– Stopp operasjonene i Tyrkia, i byene. Vi har besluttet å ikke utføre noen operasjoner så lenge den tyrkiske staten ikke angriper, sa PKK-topp Cemil Bayik sent torsdag kveld ifølge ANF, et nyhetsbyrå med nære bånd til partiet.

PKK har siden 1984 ført et væpnet opprør mot den tyrkiske staten.

Geriljaen holder til i det overveiende kurdisk-befolkede området sørøst i Tyrkia som ble hardt rammet av det katastrofale jordskjelvet denne uka.

PKK anses av EU som en terrororganisasjon. Tyrkia sidestiller PKK med den kurdisk-syriske militsen YPG, som har vært sentral i den USA-støttede kampen mot IS i Syria.(NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?