DIREKTE
Mellomvalg USA 2022

8. november 2022

Mellomvalg USA 2022

6. des. 2022 09:41
FORHÅNDSSTEMTE: Disse velgerne avga sine stemmer ved Metropolitan-biblioteket i Atlanta 29. november. Foto: Megan Varner / Reuters / NTB

I dag skal det avgjøres i Georgia

Innbyggerne i den amerikanske delstaten Georgia skal tirsdag avgjøre om det blir Raphael Warnock (Demokratene) eller Herschel Walker (Republikanerne) som sendes til Senatet i Washington.

I målingene før valget har Warnock vært en knepen favoritt.

Dersom Warnock vinner, får Demokratene en 51-49-overvekt i Senatet. Dette vil i så tilfelle gjøre president Joe Biden mindre avhengig av støtten fra senator Joe Manchin, som ofte har vært en flaskehals for Bidens agenda.

Republikanerne har uansett flertall i Representantenes hus, så Biden kan ikke regne med å få gjennomslag for sin politikk der.

Siden 1995 har Demokratene kun hatt kontroll over både Huset, Senatet og Det hvite hus i én periode. Dette var fra 2009 til 2011, da Barack Obama var president.

Republikanerne hadde kontroll over alle tre institusjonene under Donald Trump fra 2017 til 2019.

14. nov. 2022 09:05
VANT SETE I KONGRESSEN: Lori Chavez DeRemer er valgt inn i Representantenes hus fra Oregons femte distrikt. Foto: Steve Dipaola / AP / NTB

Republikanerne nærmer seg kontroll over Huset

Republikaneren Lori Chavez-DeRemer kommer til å vinne et sete i Representantenes hus fra Oregons 5. valgdistrikt, melder CNN.

Dette fører Republikanerne opp i 212 seter, mot 204 for Demokratene. Det partiet som kommer opp i 218, får flertall i kammeret.

Republikanerne ligger svært godt an i Californias valgdistrikt 22, 27 og 45. Disse tre setene vil ta partiet opp i 215.

Demokratene har likevel ikke gitt opp. Flere av de gjenstående valgene kan vippe deres vei når poststemmene er ferdig opptalt.

Basert på prognosene og tidligere erfaring, ligger Demokratene godt an til å plukke opp seks av de gjenværende distriktene i California, samt distrikt to i Maine og seks i Oregon.

Disse åtte setene vil potensielt føre Demokratene opp i 212.

I tillegg er flere seter som på forhånd var ansett som sikre for Republikanerne, nå i spill.

Arizonas valgdistrikt én, Colorados distrikt tre og Californias distrikt tre og 41 var alle ventet å bli røde, altså Republikanernes, men en snau uke etter valgdagen er det fortsatt for jevnt til å konkludere hvor disse fire setene ender.

Valgdistrikt tre i California var ventet å bli rød, altså Republikanernes, men her er det fortsatt åpent. Det ser mer lovende ut for Republikanerne i distrikt 41 i California og distrikt tre i Colorado, men her er det også for tidlig å konkludere.

Blant setene som ble ansett som sannsynlige for Republikanerne, er det også flere som Demokratene fremdeles kan vinne.

Det gjelder valgdistrikt seks i Arizona og åtte i Colorado. Sistnevnte ser svært lovende ut for Demokratene nå.

Demokratene har sikret seg kontroll i Senatet, og kan med seier i omvalget i Georgia komme opp i 51 av 100 seter der.

13. nov. 2022 18:04
Før og under valget 8. november var Republikanerne spådd å ta Representantenes hus i Kongressen relativt enkelt, men under opptellingen de siste dagene har Demokratene tatt innpå. Kongressleder Nancy Pelosi tror Demokratene fortsatt kan vinne. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Pelosi ser fortsatt mulighet for flertall i Representantenes hus

Demokratene kan fortsatt få flertall i Representantenes hus, mener Nancy Pelosi, til tross for at Republikanerne trolig ligger best an.

– Vi tror fortsatt at vi har en sjanse til å vinne dette, sa 82-åringen da hun gjestet CNN-talkshowet State of the Union søndag.

Før og under valget 8. november var republikanerne spådd å ta Huset relativt enkelt, men under opptellingen de siste dagene har Demokratene tatt innpå. Søndag kveld er rundt 20 av de 435 setene fortsatt ikke fordelt.

Prognoser fra CNN og ABC tyder på at Republikanerne så langt har vunnet 211 seter av de 218 som trengs for flertall. Opptellingen, særlig i California, kan fortsatt ta en del tid.

– Hvem hadde trodd for to måneder siden at denne «røde bølgen» skulle ende med å kun bli en liten dråpe, sa Pelosi.

Pelosi er leder i Representantenes hus ettersom Demokratene i dag har knapt flertall, med 220 mot Republikanernes 212. Tidligere lørdag kveld ble det klart at Demokratene berget flertallet i Senatet etter senator Catherine Cortez-Masto fra Nevada ble gjenvalgt.

(©NTB)

12. nov. 2022 18:13
Sittende senator Cortez Masto håper å sikre en knepen seier i Nevada og dermed demokratisk flertall i Senatet. Nevadas guvernør Steve Sisolak i bakgrunnen, han ser ikke ut til å lykkes med å bli gjenvalgt. Foto: Gregory Bull / AP / NTB

Stor spenning i valgopptellingen i Nevada

Demokratene kan sikre seg flertall i Senatet hvis senator Catherine Cortez Masto får flertall i Nevada. Nå knyttes spenningen til opptellingen av poststemmer.

Mastos republikanske utfordrer Adam Laxalt leder i øyeblikket med færre enn 1.000 stemmer. Det som gjenstår å telle er imidlertid poststemmer, blant annet fra Clark fylke der Las Vegas ligger. Her dominerer Demokratene det politiske landskapet.

Cortez Masto, som representer delstaten i Senatet i dag, har så langt hatt en klar ledelse i stemmene som er avgitt via post, skriver New York Times. Sammenlignet med Laxalt er forholdet hele to til en i Mastos favør. Holder denne trenden, vil det gi henne nok stemmer til en ny senatsperiode, ifølge avisen.

Rundt 25.000 poststemmer gjenstår lørdag å telle, opplyser New York Times.

(©NTB)

11. nov. 2022 07:36

TV 2 utroper: Demokratenes Mark Kelly vinner delstaten Arizona

Demokratenes kandidat til Senatet, Mark Kelly, vinner delstaten Arizona, slår TV 2s tallknusere fast.

Dermed har Demokratene 49 av de 50 setene de trenger for å beholde kontrollen i Senatet. 

Det er fortsatt for tidlig å si hvem som vinner Nevada, og Georgia blir ikke avgjort før omvalget 6. desember.

9. nov. 2022 22:17

Biden: – En god dag for demokratiet

Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

– En god dag for demokratiet, en god dag for USA, sa president Joe Biden da han onsdag møtte pressene etter mellomvalget i USA. 

– Med stemmene sine har det amerikanske folket talt, og bevist at vi er et demokrati, sa han.

Bidens parti Demokratene gjorde det bedre i valget enn mange hadde spådd på forhånd, også bedre enn Obama og Trump gjorde i sine mellomvalg.

De mister riktignok flertallet i Representantenes hus, men kan fortsatt sikre seg makten i Senatet.

Det blir trolig ikke avgjort før omvalget i Georgia 6. desember.

– Den røde bølgen var spådd, men det skjedde ikke, selv om et hvert tapt sete gjør vondt og noen gode demokrater ble ikke gjenvalgt, sa Biden.

En uke før valget sa Biden at utfallet av mellomvalget kunne ha betydning for framtiden til det amerikanske demokrati. Flere republikanske kandidater har uttalt at de ikke tror på resultatet fra presidentvalget i 2020.

– De sendte en tydelig beskjed om at de ønsker å ta vare på demokratiet i dette landet, sa Biden, som også sa på pressekonferansen at ting tyder på at valget ble gjennomført uten noen innblanding.

Biden la til at han håper det vil være mulig med samarbeid på tvers av partilinjene. 

– Jeg kommer til å invitere medlemmer fra begge partier til mitt kontor for å finne nye løsninger. Men jeg kommer ikke til å inngå republikanske lovforslag som vil gjøre inflasjonen verre, sa han.

– Jeg vil heller ikke gå vekk fra forpliktelsene vi nettopp har inngått for å unngå klimaendringer.

9. nov. 2022 20:59

Ingen tegn på at valgsystemet i USA ble påvirket

Det er ingen tegn på at noen stemmesystemer ble påvirket i mellomvalget i USA, opplyser myndighetene.

Det er kommet flere påstander i sosiale medier om valgfusk. Blant annet har Donald Trump antydet valgfusk i Arizona. En tjenestemann i Department of Homeland Security sier det ikke er noe som tyder på at valgsystemet er blitt påvirket.

– Vi har ikke sett noen beviser på at noen stemmer er slettet, tapt, endret eller på annet vis påvirket i noen valg i landet, sier Jen Easterly, som har ansvaret for datasikkerhet i byrået ifølge CNN.

(©NTB)

9. nov. 2022 19:04

Avdød politiker ble gjenvalgt i USA

Demokraten Anthony «Tony» DeLuca ble gjenvalgt til sitt mandat i delstatsforsamlingen i Pennsylvania tirsdag. Den uvanlige ved dette: han døde 9. oktober.

– Selv om vi er svært lei oss for tapet av representanten Tony DeLuca er vi stolt av at velgerne fortsetter å vise ham sin tillit, skriver Pennsylvania-demokratene i en tweet.

Anthony DeLuca hadde sittet i delstatsforsamlingen siden 1983 da han døde av kreft 9. oktober i år. På forhånd var det klart at hans død ville utløse et suppleringsvalg. Likevel valgte velgerne i Pittsburghs forsteder DeLuca på ny framfor hans eneste utfordrer, fra et mindre parti.

Det er ikke uvanlig at valg til delstatsforsamlinger og lokale poster i USA foregår uten kandidat fra ett av de to store partiene.

(©NTB)

9. nov. 2022 18:23
Patrick Maloney klarte ikke å berge seier i kongressvalget i New York. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

Toppdemokrat erkjenner nederlag i New York

Demokraten Patrick Maloney erkjenner at han har tapt kampen om en plass i Representantenes hus til republikaneren Mike Lawler.

Maloney leder valgkampapparatet til Demokratene i Huset. Han sier at motstanderen vant på redelig vis. Det gir en ny seier til Republikanerne i kampen om Huset, som de ser ut til å få kontroll over.

– Jeg liker ikke å tape. Men motstanderen min vant, og han vant på redelig vis. Det betyr noe. Jeg kommer ikke til å klage på dette, sier Maloney ifølge CNN.

Han sier også at han har snakket med president Joe Biden, og at resultatet i mellomvalget bør være oppmuntrende for ham, selv om Demokratene ser ut til å tape kontroll over minst ett av Kongressens to hus.

(©NTB)

9. nov. 2022 18:05

TV 2s prognose: Ingen får flertall i Georgia

Det blir en ny valgrunde om det ledige senatssete for Georgia, slår TV 2s tallknusere fast. Demokratenes Raphael Warnock vil få flest stemmer, men ikke de 50 prosentene som kreves for å vinne. 

Dermed må vi etter alle solemerker vente til 6. desember før vi vet hva som får makten i i Senatet de neste to årene. 

Onsdag ettermiddag slo TV 2 også fast at Republikanernes Ron Johnson sikrer seg det ledige setet i Wisconsin. Dermed har Republikanerne 49 og Demokratene 48 av de 100 setene. 

I Arizona ligger det an til demokratisk seier for Mark Kelly, mens republikanske Adam Laxalt har et grep om seieren i Nevada.

Om det holder seg, blir omvalget i Georgia helt avgjørende. Med republikansk seier får de flertall, mens partiene ender på 50 representanter hver med demokratisk seier. 

Dersom begge partier har 50 representanter, slik det er i dag, er det visepresident Kamala Harris' ekstrastemme som kan sikre demokratisk flertall.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?