TV 2 Play
Min konto

Siste nytt

24. februar 08:59
UTFORDRER:  Aleksandr Lukasjenko utfordres av en KI-generert kandidat.

Valg i Belarus – Lukasjenko utfordres av KI-kandidat

Foto: AFP/KI-generert

Søndag er det valg i Belarus, for første gang siden 2020. Den gang ble president Aleksandr Lukasjenko, som har sittet ved makten siden 1994, anklaget for omfattende valgfusk. Store folkemengder demonstrerte i gatene, noe som førte til massearrestasjoner og politivold, og opposisjonslederen Svjatlana Tsikhanowskaja ble nødt til å rømme landet.

Søndagens valg ventes ikke å bli noe mer rettferdig, og de fire partiene man kan stemme på støtter alle den sittende presidenten. For å vise hva de mener om valgordningen velger opposisjonen å støtte en uvanlig kandidat: KI-genererte Yas Gaspadar. Chatboten beskriver seg selv som en 35-åring fra Minsk, og er et produkt av opposisjonen i Belarus.

– For første gang har navnet til en KI-kandidat dukket opp på stemmesedlene, skriver skaperne i en uttalelse.

Opposisjonsleder Tsikhanowskaja mener det er flere fordeler med en KI-generert utfordrer:

– For å være ærlig er han mer ekte en nnoen annen kandidat dette regimet kan by på. Og best av alt? Han kan ikke bli arrestert, skriver hun i et innlegg på X.

KI-kandidaten Gaspadars valgkampløfter inkluderer blant annet løslatelse av politiske fanger, åpne og rettferdige valg og forbud mot atomvåpen. Til tross for at Yas Gaspadar har flere kjernesaker, fungerer han først og fremst som «folkeopplysning» og man vil ikke faktisk kunne stemme på chatboten. Samtidig har KI-kandidaten mulighet til å snakke om ting ingen faktisk kandidat kan uttale seg om uten frykt for konsekvenser.

– Poenget er å illustrere at det ikke eksisterer noe valg i Belarus, sier en opposisjonspolitiker i eksil til Radio Free Europe.

19:56
19:53
19:31
18:37
NaveNymoen  & Tangen

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?