TV 2 Play
Min konto

Siste nytt

12. februar 07:46

Naturvernforbundet vil ta Førdefjord-saken til EFTA-domstolen 

Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Mandag anket Naturnvernforbundet og Natur og Ungdom tingrettens dom i saken om gruvedumping i Førdefjorden. Organisasjonene ber lagmannsretten forelegge saken for EFTA-domstolen. 

– Vi reagerer sterkt på dommen fra Oslo tingrett. Nå har vi anket saken, og vi er klare til å ta den helt til Høyesterett om nødvendig, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet i en pressemedling.

– Dommen fra tingretten er ikke bare feil, den er også direkte farlig for norsk natur. Hvis den blir stående, frykter vi ikke bare for Førdefjorden. Da kan mange fjorder, vann og elver bli forurenset og ødelagt av gruvedrift og andre næringsinteresser. Det kan vi ikke tillate, sier Gulowsen.

Mandag leverte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom anken i Fjordsøksmålet til Borgarting lagmannsrett. Miljøorganisasjonene mener at statens tillatelser til gruvedrift med dumping av opptil 170 millioner tonn gruveavfall er ugyldige. I anken er søksmålet avgrenset til EUs vanndirektiv og forbudet mot forurensing av en vannressurs, slik staten har tillatt i Førdefjorden.

Dommen fra Oslo tingrett ble offentliggjort 10. januar, og organisasjonene tapte på alle punkter. De ble også dømt til å betale statens saksomkostninger på 1,4 millioner kroner. Idømmelsen av saksomkostningene er også en del av anken.

08:36
08:32

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?