TV 2 Play
Min konto

Siste nytt

11. februar 20:09

Ukraina-pakke har nok støtte i USAs senat

Den amerikanske hjelpepakken på til sammen 95 milliarder dollar fordelt på blant annet Ukraina, Taiwan og Israel, har nok støtte i Senatet til å gå videre til en endelig avstemiming i uken som kommer, melder Reuters søndag kveld.

Dermed er pakken forbi en viktig prosedyreavstemming. Det demokratiskledede sentatet stemte 67-27 for å sende pakken videre.

60 av milliardene er tiltenkt Ukraina, 14 til Israels krigføring på Gazastripen og ti milliarder til nødhjelp for sivile i konflikter verden over, skriver New York Times. I tillegg vil nesten fem milliarder gå til partnere i Stillehavet, inkludert Taiwan.  

Forslaget har møtt sterk motstand fra republikanerne som kontrollerer det andre kammeret i den amerikanske kongressen, Representantenes hus, hvor pakken også må vedtas før den settes ut i live.

I Senatet vil pakken endelig stemmes over til uken som kommer, før den så sendes videre til Representantenes hus. Her står den republikanske flertallslederen Mike Johnson overfor trusler fra høyresiden om å avsette ham om han legger den frem for avstemming, ifølge New York Times.

Ukraina trenger sårt milliardhjelpen i forsvarskrigen mot Russland.

Pakken kom som et nytt forlsag etter at en rekke komprosmissforslag for Ukraina-støtte har strandet i Senatet den siste tiden.

I Senatet har Demokratene et knapt flertall med 51 senatorer mot 49.

Rettelse: TV 2 skrev i en tidligere versjon av saken at pakken var vedtatt i Senatet. Det stemmer imidlertid ikke. Det korrekte er at den nå har nok støtte til å vedtas og er forbi en prosedyreavstemming. Den vil endelig stemmes over til uken som kommer. Saken ble endret klokken 21.07 søndag 11. februar 2024.

15 minutter siden
08:36
08:32

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?