TV 2 Play
Min konto

Siste nytt

8. februar 19:24

Barth Eide om hjelpepakke til Ukraina: – Trenger USA for å hindre at Putin vinner

Foto: Mathias Ask / TV 2

– Det er absolutt bekymringsfullt, fordi vi er nødt til å ha USA med på laget, også i framtida, om vi skal hindre at Putin vinner, sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på spørsmål om han er bekymret for at USA foreløpig ikke har bevilget mer støtte til Ukraina.

TV 2 møter utenrikministeren i Washington D.C. torsdag, nesten samtidig som det amerikanske senatet har gått i gang med arbeidet rundt et nytt kompromissforslag for Ukraina-støtte.

Eide sier at Ukrainas forsvarskampen også er vår kamp.

– Den er viktig for hele den europeiske og vestlige sikkerhetsarkitekturen, og vi i Europa gjør mye, og bør gjøre mye. Men det er ikke mulig uten USA. Og dette formidler jeg med den styrken jeg kan, til alle jeg møter, bedyrer utenriksministeren. 

Så trekker han frem det han ser på som utfordringen for den økonomiske og militære hjelpepakken til Ukraina, som har strandet i den amerikanske kongressen.

– Problemet her er jo at man har slått sammen temaer som ikke har noe med hverandre å gjøre: støtten til Ukraina, grensemur, endret innvandringspolitikk og Israel.

Behandlingen av et forslag om amerikansk hjelp på 60 milliarder dollar til Ukraina har stått i stampe i Kongressen i flere måneder. Årsaken er motstand fra en gruppe på ytre høyre fløy hos Republikanerne. De mener summen er for høy og krever en strategi for å få slutt på krigen.

Den politiske floken har ført til at USA har stanset våpenhjelpen til Ukraina, på det som regnes som et avgjørende punkt i den snart to år lange krigen. Ukraina er i ferd med å gå tom for avgjørende viktige forsyninger mens den russiske invasjonshæren fortsetter et voldsomt militært press.

Eide er, etter møter med det amerikanske utenriksdepartementet torsdag, optimistisk til at politikerne vil lande en stor hjelpepakke til Ukraina.

– Jeg tror det. Jeg velger å tro at det er det som skjer, men det er på ingen måte sikkert og, og derfor er det viktig også å ha tett dialog, ikke bare opp mot administrasjonen som er enig med oss, men også mot repulikanerne. Slik at vi kan være med å forme det som måtte bli stemningen etter et eventuelt maktsifte her til høsten.

Torsdag kveld meldes det at Senatet har gjenopptatt arbeidet med Ukraina-pakken samt støttepakker til Israel og Taiwan. Totalt er det snakk om 95 milliarder dollar i støtte til de tre landene.

Demokratene la fram forslaget etter at et lignende forslag som også inneholdt penger til økt sikkerhet langs grensa til Mexico, falt på onsdag.

21:09
19:04
18:27
NTB  & Knut Storvik
17:58
NTB

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?