TV 2 Play
Min konto

Siste nytt

9. des. 2023 04:42

SØT? Ja, men likevel farlig. Den asiatiske svartbjørnen og den japanske brunbjørnen utgjør et stadig større problem i Japan. 

Rekordår for bjørneangrep - kan komme av klimaendringer

I Japan angriper bjørnene oftere, og aldri før har så mange blitt drept av bjørneangrep som i 2023. Asiatisk svartbjørn er den minste arten, og kan veie opp mot 100 kilo, mens en japansk brunbjørn kan veie så mye som 400 kilo.  

212 personer har overlevd bjørneangrep hittil i år, ifølge CNN

Seks personer har omkommet etter å ha blitt angrepet i 2023. Ett av angrepene skjedde langt sør, der det normalt ikke er bjørner. 

I november 2023 er det allerede observert bjørn 19.191 ganger i landet, mot 11.135 observasjoner i 2022. I oktober gikk Japans miljøvernminister Shintaro Ito ut med bistand til stedene som er hardest rammet. 

Det er to grunner til at bjørnene ikke oppfører seg som de pleier, ifølge CNN:
Nå forflytter bjørnene seg inn mot bebodde områder på leting etter mat. 

Det kan være fordi klimaendringene forstyrrer økosystemet og livsgrunnlaget til bjørnene. Hovedproblemet er at endringer i temperaturen forstyrrer blomstringstiden og pollineringen av blant annet eik, slik at bjørnene ikke finner nok eikenøtter. 

– Når de først har utviklet en smak for menneskemat kommer de til å komme tilbake etter mer, sier forskeren Tsutomu Mano ved forskningsinstituttet Hokkaido til CNN.

Den andre grunnen til at bjørneangrepene har blitt flere og mer dødelig er mer overraskende: Japan har en av verdens eldste befolkninger med en snittalder på over 48 år. 

Yngre mennesker flytter inn til byene, noe som vil si at befolkningen på landsbygda reduseres og dyrket land gror igjen. Det gjør det enklere for bjørner å ekspandere til nye territorier, ifølge Mano. 

Ifølge lokale medier ble 71 personer angrepet av bjørn i oktober, og 61 av disse var over 60. 21 personer var over åtti år gamle. Det gjør at de vanskeligere kommer seg unna hvis situasjonen blir farlig. 

Den utløsende årsaken til at bjørnene angriper mennesker, er som regel at binner skal forsvare bjørnunger, men det er ikke fullt ut kartlagt hva slags alder og kjønn det er på bjørnene som står for angrepene i Japan nå. 

Myndighetene i Akita, som er blant det hardest rammede områdene, har utlovet 5000 yen for hver bjørn som blir fanget. Ekspertene ved det japanske universitetet mener det ikke vil hjelpe i det lange løp, og ønsker å forske mer før de finner frem til en mer holistisk tilnærming. 

Bjørneangrep er blant de minste klimaproblemene. Les mer om klimakonferansen COP28:

21:44
NTB
19:29
NTB , Håland Solheim  & Nave
19:28
19:02
18:43
NTB

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?