Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
20. november 18:10
President Joe Biden benådet kalkunene Liberty og Bell under en sermoni utenfor Det hvite hus mandag.

Liberty og Bell benådet av Biden

Foto: Susan Walsh / AP / NTB

USAs president Joe Biden fyller 81 år mandag. Deler av dagen har han brukt til å gi to kalkuner retten til ikke å bli Thanksgiving-middag.

Det er kalkunene Liberty og Bell som mandag ble benådet i en sermoni på den sørlige plenen utenfor Det hvite hus, framfor i rosehagen. 

– Vi er begeistret over å ha være æresgjester her i dag. Dette er deres dag, sa Biden under semonien.

Etter seremonien får Liberty og Bell ta turen tilbake til Minnesota, der de vokste opp og nå får leve ut sine dager uten å havne på et middagsbord.

– Jeg er blitt fortalt at de elsker eplesorten honeycrisp og ishockey. Jeg skulle likt å se de spille hockey, sa presidenten.

De to kalkunene har naturlig nok fått navn etter Frihetsklokken i Philidelphia, som det sies at ble ringt med da den amerikanske uavhengighetserklæringen ble forkynt. Den historien er riktignok omstridt, og det finnes ingen dokumentasjon på at dette faktisk skjedde, ifølge Store norske leksikon.

Denne uka markerer starten på amerikanernes høytidssesong, med Thanksgiving på torsdag. Det går med anslagsvis 200 millioner kalkuner i løpet av høsttakkefesten.

I tillegg til å benåde de to kalkunene, ventes Biden og førstedame Jill Biden å ta imot årets juletre i Det hvite hus mandag.

Biden vil neppe bruke særlig mye tid på bursdagen til å reflektere over sin alder. Hele 74 prosent av de spurte i en meningsmåling for ABC og Washington Post mener at han er for gammel til å stille til en ny presidentperiode. Hans største rival, den 77 år gamle ungfolen Donald Trump, får samme dom fra 50 prosent av velgerne.

(TV 2/NTB)

Liberty og Bell er blant annet glade i ishockey, ifølge eierne.
Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB
11:33
11:11
10:35
09:53
09:01

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?