Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
30. september 20:51
USA: Mitch McConnell taler til reporterne til stede.  

Budsjettkrisen i USA trolig midlertidig avverget

Foto: Andrew Harnik / AP

Få timer før fristen for å vedta nytt statsbudsjett i USA, har et flertall i Representantens hus stemt for å forlenge det den nåværende budsjettperioden med 45 dager.

Dermed ser det ut til at nedstengning av statsapparatet er avverget. I hvert fall fram til midten av november.

I det nye budsjettet er det blant annet satt av penger til naturkatastrofer, men ikke ytterlige økonomisk hjelp til Ukraina eller sikkerhet ved grensen, skriver CNN. 

Det endelige stemmetallet var 335 mot 91. Det var kun en representant fra demokratenes side som stemte imot forslaget. 

Republikanerne har flertall i Representantenes hus, men under lørdagens avstemning krevdes det to tredels flertall for å få vedtatt forslaget. Det betød at republikanerne trengte hjelp fra demokratene. Noe de altså fikk.

Forslaget er nå sendt til Senatet, hvor Demokratene har flertall. 

Ifølge kilder til CNN er det ventet at Biden-administrasjonen vil støtte forslaget. 

Det var den hardt pressede lederen i Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy, som lyktes i å snekre sammen et kompromiss som også demokratene ville stille seg bak.

Senatet møtte med reportere kort tid etter avtalen ble kjent. Der fortalte senatets minoritetsleder Mitch McConnell at det er et økende håp for at den amerikanske regjeringen kan unngå å måtte stenge. 

Dersom de ikke blir ening om et nytt statsbudsjett før midnatt amerikansk tid må alle offentlige etater i USA bli stengt på grunn av pengemangel. Dette kan få enorme konsekvenser for den amerikanske økonomien og flere hundretusen personer ansatt i offentlig sektor kan måtte jobbe uten lønn. 

(TV 2 / NTB)

09:52
08:39
06:31
NTB  & Ane Hem
05:19
NTB  & Ane Hem
05:19
05:16
NTB  & Ane Hem

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?