Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
19. september 07:25
KUNST: Museet lånte Jens Haaning over 800.000 kroner for å gjenskape tidligere verk. Kunstneren tok pengene i egen lomme og leverte to tomme rammer. 

Dansk kunstkrangel endte i retten – må tilbakebetale 825.000 kroner for tomme rammer

En årelang dansk kunstkrangel er omsider avsluttet. I 2021 fikk kunstneren Jens Haaning låne store summer av Kunsten Museum i Aalborg, for å gjenskape to tidligere verk som brukte en rekke sedler for å illustrere en vanlig husholdnings gjennomsnittsinntekt. 

TV 2 har tidligere omtalt hvordan Haaning heller puttet pengene i egen lomme og leverte to tomme rammer til museet. De hvite verkene fikk navnet «Take the Money and Run» («Ta pengene og løp»).

De to tomme verkene ble utstilt på museet, men da Haaning nektet å tilbakebetale summen på 532.000 danske kroner (824.000 norske), gikk Kunsten Museum rettens vei og saksøkte kunstneren for kontraktsbrudd. 

Mandag falt dommen i København, og retten beordret Haaning til å tilbakebetale museet pengene. Den opprinnelige summen på 532.000 inneholdt riktignok et honorar på 40.000 danske kroner, noe Haaning fikk beholde. 

Kunstkrangelen har fått stor oppmerksomhet verden over, og museumsdirektør Lasse Andersson har blant annet uttalt seg om konflikten til The Guardian.

– Vi er ikke et museum med masse penger. Vi er nødt til å bruke pengene våre med omhu, og vi bruker ikke mer enn vi har råd til, sa Andersson til avisen da søksmålet ble kjent. 

Selv forklarte Haaning at det å ta museets penger var en del av kunstverket, og mente dermed at det ikke kunne anses som tyveri. 

– Kontraktsbrudd er en del av verket, har Haaning tidligere forklart til dansk radio. 

– Jeg oppfordrer alle andre som har like elendige arbeidsforhold som meg til å gjøre det samme. Hvis de har en eller annen drittjobb uten å få betalt, og faktisk er nødt til å betale for å gå på jobb, så ta hva du kan og løp, oppfordret Haaning. 

02:16
Hvis  Erna Solberg (H) var inhabil da regjeringen ga Hydro kontroll over kraftverket Røldal-Suldal i 2020, må vedtaket omgjøres. Det mener lokale grunneiere.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Vil ha omkamp om kraftverk hvis Solberg var inhabil

I 2020 fikk Hydro overta kraftverket Røldal-Suldal til stor lokal motstand. Hvis det viser seg at Erna Solberg var inhabil i saken, vil grunneierne ha vedtaket omgjort.

Røldal-Suldal-kraftverket ble bygget av Hydro for å gi strøm til selskapets aluminiumsverk på Karmøy. Planen var hele tiden at kraftverket etter hvert skulle gå tilbake til staten, men i 2020 bestemte Solberg-regjeringen at Hydro likevel skulle få beholde det gjennom et samarbeid med det offentlig eide kraftselskapet Lyse, skriver Klassekampen.

I forbindelse med Finnes-saken ble det kjent at Solbergs ektemann Sindre Finnes solgte 4500 aksjer i nettopp Hydro i uken før det ble kjent at selskapet hadde inngått samarbeidsavtalen.

Nå krever flere i Ullensvang at hvis Solberg var inhabil da det ble bestemt at Hydro og Lyse skulle få kraftverket, må saken tas opp igjen, skriver avisen. Det var nemlig stor lokal motstand mot vedtaket og kommunestyret pekte på at kommunen gikk glipp av millioninntekter.

– Det er sørgelig, og det gjør oss forbannet. Vi mener at vedtaket er ugyldig, og at det bør bli opphevet, sier Olav Rabbe, leder i grunneierlaget i Røldal.

Han får støtte fra Høyres ordførerkandidat i Ullensvang.

– Det er ikke bra, sier Nils-Petter Freim, samtidig som han peker på at han har tillit til Erna Solberg så lenge det ikke framkommer opplysninger om at hun har gjort noe ulovlig.

Ordfører Roald Aga Haug (Ap) sier at han ikke vet om dette betyr at vedtaket kan gjøres om, men sier at det var et veldig kontroversielt vedtak og at det er «veldig galt» hvis Solberg ikke hadde habiliteten i orden.

(©NTB)

01:33

USAs senat enige om finansieringsavtale - men kan likevel bli stengt

Demokrater og republikanere i Senatet er enige om en avtale som vil forlenge finansieringen av det amerikanske statsapparatet fram til 17. november.


Forslaget skal stemmes over tirsdag kveld, og New York Times får opplyst av kilder i begge partiene at det er enighet om avtalen. Både Demokratenes leder Chuck Schumer og hans republikanske motstykke Mitch McConnell støtter den. Håpet er å unngå at statsapparatet stenger ned fra midnatt lørdag. 

Men det er lite som tyder på at det republikanske flertallet i Representantenes hus vil ta forslaget videre om det blir godkjent i Senatet, der Demokratene har flertall. Republikanere i Huset planlegger ifølge Reuters å heller fremme et eget forslag som neppe får flertall i Senatet. 

Det kan bety at det amerikanske statsapparatet søndag stenger ned for fjerde gang på ti år. 

(©NTB)

01:01

Mann skutt nord for Stockholm

En mann ble funnet skutt utenfor en villa i Åkersberga nord for Stockholm tirsdag kveld.

Mannen er tatt til sykehus med ambulansehelikopter. Skadene beskrives innledningsvis som alvorlige, opplyser politiet.

Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokka 22.30 og etterforsker saken som drapsforsøk. Det pågår en stor politiinnsats i området. Åstedet er enten i villaen eller i tilknytning til villaen, ifølge politiet.

Like før midnatt tirsdag kveld var ingen meldt pågrepet.

(©NTB)

01:01

Mann i 20-årene kritisk skadd i ATV-ulykke

Ambulansepersonell gjorde livreddende førstehjelp etter at en mann i 20-årene ble liggende under en ATV etter en ulykke i Ringsaker i Innlandet natt til onsdag.

Alle nødetatene er på stedet og luftambulanse er på vei, melder Innlandet politidistrikt på X.

Ulykken har skjedd på en liten lokal vei, og ingen andre kjøretøyer skal være involvert.

Like etter klokken to melder politiet i Innlandet om at mannen er fløyet til Ullevål sykehus. 

- Skadene fremstår som kritiske, melder de. 

Det jobbes med tekniske undersøkelser på stedet. Omstendighetene rundt ulykken er ikke kjent, ifølge politiet. 

Politiet fikk melding om ulykken rett etter midnatt.

(©NTB)

01:00

Brann brøt ut i bryllup i Irak - over 100 skal være døde

Natt til onsdag brøt ut brann i et bryllup i Al-Hamdaniya-distriktet nord for Mosul i Irak.

Over hundre personer skal være drept, og minst 150 er skadd, melder flere nyhetsbyråer. Lokale kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at dødstallene kan stige. 

Bryllupet fant sted i et stort forsamlingslokale, og det skal ha blitt skutt opp fyrverkeri. Det er ikke bekreftet at fyrverkeri var årsak til brannen. 

Både irakiske og kurdiske myndigheter har sendt ambulanser til stedet. 

Distriktet ligger i Nineveh-provinsen nord i Irak. Reuters får opplysningene om omfanget av katastrofebrannen fra to kilder i sikkerhetstjenesten og helsevesenet.

00:59
En mor og hennes sønn er tiltalt for hallikvirksomhet tilknyttet et thaimassasjestudio i Oslo sentrum. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mor og sønn tiltalt for hallikvirksomhet i forbindelse med massasjestudio i Oslo

En kvinne i 60-årene og hennes sønn i 30-årene er tiltalt for hallikvirksomhet tilknyttet et thaimassasjestudio i Oslo sentrum.

Ifølge en ny tiltale organiserte moren minst fem kvinner sin prostitusjonsvirksomhet gjennom thaimassasjestudioet.

«Hun stilte blant annet lokalene til disposisjon, skaffet kunder og mottok utbytte fra prostitusjonsvirksomheten.», står det i tiltalen.

Sønnen skal ha bistått ved å hjelpe moren med å ta betaling fra kunder og/eller å skaffe kunder eller å bistå med andre ting.

Forholdene skal ha pågått fra 2017 til april 2020.

Moren er også tiltalt for å ha solgt narkotika, hovedsakelig kokain, fra thaimassasjestudioet til minst 50 personer. Narkotikasalget skal ha pågått i en drøy måned fra midten av mars til midten av april 2020.

Saken skal etter planen gå over ti rettsdager i Oslo tingrett fra 4. mars neste år.

(©NTB)

I går 23:16

Politiet: Melding om avfyrte skudd på Søndre Nordstrand i Oslo

Politiet i Oslo sier de har flere ressurser på stedet på Søndre Nordstrand etter melding om to avfyrte skudd.

Saken oppdateres her.

– Spor på stedet tilsier at det er skutt mot en bil og mot en leilighet. En mørk stasjonsvogn skal ha kjørt fra stedet. Politiet har foreløpig ingen informasjon om bakgrunn for hendelsen, skriver politiet.

Politiet opplyser at ingen personer er kommet til skade, og vurderer at hendelsen ikke medfører noen fare for utenforstående.

Tips eller bilder fra stedet? Kontakt TV 2 her.

I går 22:33
BEDREGERI: Ifølge en domstol i New York har Donald Trump og selskapet hans blåst opp selskapets verdier over lang tid og på den måten sikret seg gullkantede avtaler.

New York-domstol: Donald Trump skyldig i omfattende bedrageri

En domstol i New York har fastslått at USAs tidligere president Donald Trump har begått bedrageri over flere år, skriver AP.

I forbindelse med et sivilt søksmål anlagt av New Yorks statsadvokat, kom dommeren frem til at Trump og hans selskap lurte banker og forsikringsselskaper ved å blåse opp selskapets verdier. Det skal igjen ha bidratt til at de fikk mer gunstige betingelser på lån og forsikringer.

Kjennelsen fra domstolen kommer før rettssaken mellom New Yorks justisminister Letitia James og Trump starter. James hevder at Trump har løyet på seg opptil 3,6 milliarder dollar.

Hun fører et sivilt søksmål mot den tidligere presidenten og tre av barna hans, hvor delstaten anklager dem for bedrageri. Trumps advokater har bedt om å få hele saken avvist. De hevder at Trump «utvilsomt var verdt mange milliarder dollar».

James krever 250 millioner dollar i bøter og et forbud mot at Trump gjør forretninger i New York, hjemstaten hans. Rettssaken starter 2. oktober, og kan komme til å vare ut desember, skriver AP.

I går 22:31
Store deler av fasaden på bygget i Linköping er revet bort etter eksplosjonen tirsdag morgen. Foto: Stefan Jerrevång / TT / NTB

En person pågrepet etter eksplosjon i leilighet i Linköping

En person er pågrepet, mistenkt for å stå bak eksplosjonen som fant sted i en bygård i Linköping i Sverige tirsdag morgen, ifølge Aftonbladet.

Politiet skal snart avhøre den pågrepne, skriver avisen.

En kvinne ble sendt til sykehus for en sjekk etter eksplosjonen i leilighetsbygget i 6-tiden tirsdag morgen. Kvinnen var bevisst, men skadeomfanget er ukjent.

Bilder fra stedet viser store materielle skader på bygget, og store deler av fasaden er sprengt bort.

Den svenske regjeringen har onsdag kalt inn til krisemøte etter to kraftige eksplosjoner på ulike steder i Sverige på kort tid.

I tillegg til eksplosjonen i Linköping, var det også en eksplosjon i Hässelby i Stockholm mandag kveld.

(©NTB)

I går 22:30
MØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin ved et møte i Russland tidligere i september.

Nord-Korea i FN: – På randen av atomkrig

Nord-Koreas FN-utsending anklager USA og Sør-Korea for å ha skapt en farlig situasjon og hevder landet ikke har hatt noe annet valg enn å øke sitt forsvar.

I en tale i FNs hovedforsamling tirsdag sa Kim Song at Nord-Korea har blitt nødt til å øke sin forsvarsevne som følge av USA og Sør-Koreas «fiendtlighet».

Den nordkoreanske FN-utsendingen hevder også at den koreanske halvøya er «på randen av atomkrig».

– 2023 har vært et ekstremt farlig år. Den militære sikkerhetssituasjonen i og rundt den koreanske halvøya har blitt drevet til randen av atomkrig, sier han.

Uttalelsen kommer kort tid etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtte Russlands president Vladimir Putin i Russland. Besøket var i stor grad fokusert på våpen og militært samarbeid.

Flere land har utvidet og modernisert sine atomvåpenarsenal, blant annet Nord-Korea og Russland. FNs generalsekretær António Guterres sier et bekymringsfullt våpenkappløp kan ligge i kortene.

– Antallet atomvåpen kan stige for første gang på flere tiår, sier FN-sjefen i sin tale til generalforsamlingen.

Han ber om at presset økes for å redusere antallet atomvåpen i verden med mål om en dag å eliminere dem helt.

– Enhver bruk av et atomvåpen – når som helst, hvor som helst og i hvilken som helst sammenheng – vil utløse en humanitær katastrofe av episke proporsjoner, sier han.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?