Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
19. september 03:51
Fra 1. desember vil trolig langt flere enn i dag kunne få HC-kort, som gir parkeringstillatelse for forflytningshemmede. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Regelendring kan føre til mangel på HC-plasser

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon krever at det blir gjort grep om parkeringssituasjonen. Fra 1. desember kan flere enn i dag kunne få HC-kort for parkering.

Per dags dato er det 59.627 gyldige HC-kort i Norge, men bare 15.250 HC-plasser er registrert i det landsdekkende Parkeringsregisteret, får Dagsavisen opplyst fra Vegvesenet.

Fra 1. desember vil langt flere enn i dag kunne få HC-kort, som gir parkeringstillatelse for forflytningshemmede. Endringene har vært etterspurt. Flere påpeker forskjeller i kommunenes tildelingspraksis og har pekt på behovet for et klarere og mer forutsigbart regelverk.

– Med de nye retningslinjene vil det bli enklere for saksbehandlerne i kommunene å håndtere søknader om HC-kort, sier Cato Lie, seniorrådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

Det vil betyr at flere får HC-kort enn hva som er tilfellet i dag, tror han.

– Fordi regelverket blir tydeligere og fordi den enkelte skal kunne få HC-kort etter behov, sier Lie.

Regjeringen varslet i august at reglene for HC-kort skulle gjennomgås.

(©NTB)

04:43
Hatten Michael Jackson brukte da han gjorde moonwalk for første gang, ble solgt på auksjon tirsdag. Prisen var 77.940 euro. Her er han fotografert på Valle Hovin i 1999.

«Moonwalk-hatt» solgt for nesten 900.000 kroner

Hatten som Michael Jackson kastet like før han gjorde sin ikoniske moonwalk for første gang, ble solgt på auksjon i Paris tirsdag. Prisen var 77.640 euro.

Det tilsvarer drøyt 887.000 kroner. Den svarte fedorahatten hadde en anslått salgspris på mellom 60.000 og 100.000 hos auksjonshuset Hotel Drouot. 

Jackson tok av seg hatten og kastet den mens han framførte hitlåta "Billie Jean" på en TV-sendt konsert i 1983. Like etter gjorde han for første gang moonwalk-dansen som skulle bli varemerket hans. 

Hatten var blant de mest ettertraktede av de rundt 200 samleobjektene fra populærmusikkens historie som var på auksjon. Det dyreste kjøpet var en gitar som har tilhørt blueslegenden T-Bone Walker. Den ble solgt for 129.400 euro.

Det er store penger i slike samleobjekter. I fjor ble gitaren Noel Gallagher spilte på den kvelden Oasis ble oppløst etter en krangel mellom Noel og broren Liam, solgt for 385.000 euro. 

(©NTB)

03:04

KYNISK: Tyver har ved flere anledninger rundstjålet boliger mens 

Politiet: Tyver leser dødsannonser og slår til under begravelser

Foto: Knut Fjeldstad / NTB

Den siste tiden har tyver ved flere anledninger slått til og rundstjålet boliger på Vestlandet. Innbruddene har skjedd mens de sørgende deltok i begravelser.


Politistasjonssjef Kjell-Idar Vangberg i Nordhordland sier til VG at han tror tyvene leser dødsannonser og slår til under begravelsene. Sentralt i etterforskningen står en tyskregistrert Audi.

– Vi har ganske konkrete opplysninger om to til tre personer i en grå Audi A4 med tyske skilter, sier han. Politiet ser ikke bort ifra at tyvene allerede er ute av landet.

Tre innbrudd har skjedd mens de etterlatte har fulgt sine kjære til graven i Alver nord for Bergen i Vestland fylke, og på Karmøy og Vindafjord i Rogaland. Innbruddene har skjedd 19 og 22. september.


På Frekhaug i Alver nord for Bergen fikk tyvene med seg sølvtøy, gull og smykker. Huseieren sier til Bergens Tidende at han regner med at verdier for nærmere 100.000 kroner er borte. Også i Rogaland stakk tyvene av med sølvtøy, gull, smykker og med kontanter.


– Vi er i en etterforskningsfase og samarbeider med Sørvest politidistrikt. Samtlige steder har innbruddene skjedd mens nærmeste familie har vært i begravelser, sier Vangberg til Bergensavisen.

Han synes ingenting om den kyniske fremgangsmåten.

– Man skal ikke komme hjem fra begravelse til sine nærmeste og bli møtt av et endevendt hus. Det er ikke bra.

(©NTB)

02:49
Leder Fran Drescher for skuespillerfagforeningen SAG (t.v.) og Meredith Stiehm, som leder manusforfatternes fagforening WGA, poserer sammen utenfor Paramounts studioer i Los Angeles. Manusforfatterne i Hollywood kommer tilbake på jobb onsdag, men skuespillerne er stadig i streik. 

Hollywood-manusforfattere avslutter streik

Fagforeningen Writers Guild of America (WGA) opplyser at medlemmene kommer tilbake på jobb onsdag.

Ledere i fagforeningen har enstemmig stemt for å runde av streiken, heter det i en uttalelse fra WGA: Fagforeningen ble søndag enig med Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), som representerer blant annet Disney og Netflix, om en tariffavtale på tre år. Det skjedde etter at toppledere i Warner Bros, Netflix, Disney og NBCUniversal hadde vært direkte involvert i forhandlingene.

Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

Det er imidlertid ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne, og forhandlingene mellom skuespillernes fagforening Screen Actors Guild (SAG) og studioene har stoppet opp. Streiken blant skuespillere og manusforfattere har ført til at en rekke Hollywood-produksjoner har vært i limbo de siste månedene.

Mandag kunngjorde også SAG-organiserte skuespillere som medvirker til videospill, at de vil gå ut i streik om ikke forhandlinger med spillprodusentene fører fram.

(©NTB)

02:16
Hvis  Erna Solberg (H) var inhabil da regjeringen ga Hydro kontroll over kraftverket Røldal-Suldal i 2020, må vedtaket omgjøres. Det mener lokale grunneiere.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Vil ha omkamp om kraftverk hvis Solberg var inhabil

I 2020 fikk Hydro overta kraftverket Røldal-Suldal til stor lokal motstand. Hvis det viser seg at Erna Solberg var inhabil i saken, vil grunneierne ha vedtaket omgjort.

Røldal-Suldal-kraftverket ble bygget av Hydro for å gi strøm til selskapets aluminiumsverk på Karmøy. Planen var hele tiden at kraftverket etter hvert skulle gå tilbake til staten, men i 2020 bestemte Solberg-regjeringen at Hydro likevel skulle få beholde det gjennom et samarbeid med det offentlig eide kraftselskapet Lyse, skriver Klassekampen.

I forbindelse med Finnes-saken ble det kjent at Solbergs ektemann Sindre Finnes solgte 4500 aksjer i nettopp Hydro i uken før det ble kjent at selskapet hadde inngått samarbeidsavtalen.

Nå krever flere i Ullensvang at hvis Solberg var inhabil da det ble bestemt at Hydro og Lyse skulle få kraftverket, må saken tas opp igjen, skriver avisen. Det var nemlig stor lokal motstand mot vedtaket og kommunestyret pekte på at kommunen gikk glipp av millioninntekter.

– Det er sørgelig, og det gjør oss forbannet. Vi mener at vedtaket er ugyldig, og at det bør bli opphevet, sier Olav Rabbe, leder i grunneierlaget i Røldal.

Han får støtte fra Høyres ordførerkandidat i Ullensvang.

– Det er ikke bra, sier Nils-Petter Freim, samtidig som han peker på at han har tillit til Erna Solberg så lenge det ikke framkommer opplysninger om at hun har gjort noe ulovlig.

Ordfører Roald Aga Haug (Ap) sier at han ikke vet om dette betyr at vedtaket kan gjøres om, men sier at det var et veldig kontroversielt vedtak og at det er «veldig galt» hvis Solberg ikke hadde habiliteten i orden.

(©NTB)

01:33

USAs senat enige om finansieringsavtale - men kan likevel bli stengt

Demokrater og republikanere i Senatet er enige om en avtale som vil forlenge finansieringen av det amerikanske statsapparatet fram til 17. november.


Forslaget skal stemmes over tirsdag kveld, og New York Times får opplyst av kilder i begge partiene at det er enighet om avtalen. Både Demokratenes leder Chuck Schumer og hans republikanske motstykke Mitch McConnell støtter den. Håpet er å unngå at statsapparatet stenger ned fra midnatt lørdag. 

Men det er lite som tyder på at det republikanske flertallet i Representantenes hus vil ta forslaget videre om det blir godkjent i Senatet, der Demokratene har flertall. Republikanere i Huset planlegger ifølge Reuters å heller fremme et eget forslag som neppe får flertall i Senatet. 

Det kan bety at det amerikanske statsapparatet søndag stenger ned for fjerde gang på ti år. 

(©NTB)

01:01

Mann skutt nord for Stockholm

En mann ble funnet skutt utenfor en villa i Åkersberga nord for Stockholm tirsdag kveld.

Mannen er tatt til sykehus med ambulansehelikopter. Skadene beskrives innledningsvis som alvorlige, opplyser politiet.

Politiet fikk melding om hendelsen rundt klokka 22.30 og etterforsker saken som drapsforsøk. Det pågår en stor politiinnsats i området. Åstedet er enten i villaen eller i tilknytning til villaen, ifølge politiet.

Like før midnatt tirsdag kveld var ingen meldt pågrepet.

(©NTB)

01:01

Mann i 20-årene kritisk skadd i ATV-ulykke

Ambulansepersonell gjorde livreddende førstehjelp etter at en mann i 20-årene ble liggende under en ATV etter en ulykke i Ringsaker i Innlandet natt til onsdag.

Alle nødetatene er på stedet og luftambulanse er på vei, melder Innlandet politidistrikt på X.

Ulykken har skjedd på en liten lokal vei, og ingen andre kjøretøyer skal være involvert.

Like etter klokken to melder politiet i Innlandet om at mannen er fløyet til Ullevål sykehus. 

- Skadene fremstår som kritiske, melder de. 

Det jobbes med tekniske undersøkelser på stedet. Omstendighetene rundt ulykken er ikke kjent, ifølge politiet. 

Politiet fikk melding om ulykken rett etter midnatt.

(©NTB)

01:00
UTRYKNING: Militære og sivile utrykningstjenester henter ut sårede natt til onsdag, etter at det brøt ut en brann i et bryllupslokale.

Brann brøt ut i bryllup i Irak - over 100 skal være døde

Natt til onsdag brøt ut brann i et bryllup i Al-Hamdaniya-distriktet nord for Mosul i Irak.

Over hundre personer skal være drept, og minst 150 er skadd, melder flere nyhetsbyråer. Lokale kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at dødstallene kan stige. 

Bryllupet fant sted i et stort forsamlingslokale, og det skal ha blitt skutt opp fyrverkeri. Det er ikke bekreftet at fyrverkeri var årsak til brannen. 

Øyenvitner på stedet sier bygningen tok fyr omtrent kvart på elleve lokal tid, og at hundrevis var til stedet da brannen brøt ut. 

– Vi så den pulserende brannen som kom ut fra salen. De som klarte det, kom seg ut. Andre ble sittende fast. Også de som reddet seg ut, er knust, sier Imad Yohana (34), som slapp unna brannen, til Reuters.

Foreløpig informasjon tyder på at bygningen var laget av svært brennbart materiale, og at det førte til en rask kollaps, ifølge statlige medier. 

Både irakiske og kurdiske myndigheter har sendt ambulanser til stedet. 

Distriktet ligger i Nineveh-provinsen nord i Irak. Reuters får opplysningene om omfanget av katastrofebrannen fra to kilder i sikkerhetstjenesten og helsevesenet.

UTRYKNING: Militære og sivile utrykningstjenester henter ut sårede natt til onsdag, etter at det brøt ut en brann i et bryllupslokale.
00:59
En mor og hennes sønn er tiltalt for hallikvirksomhet tilknyttet et thaimassasjestudio i Oslo sentrum. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mor og sønn tiltalt for hallikvirksomhet i forbindelse med massasjestudio i Oslo

En kvinne i 60-årene og hennes sønn i 30-årene er tiltalt for hallikvirksomhet tilknyttet et thaimassasjestudio i Oslo sentrum.

Ifølge en ny tiltale organiserte moren minst fem kvinner sin prostitusjonsvirksomhet gjennom thaimassasjestudioet.

«Hun stilte blant annet lokalene til disposisjon, skaffet kunder og mottok utbytte fra prostitusjonsvirksomheten.», står det i tiltalen.

Sønnen skal ha bistått ved å hjelpe moren med å ta betaling fra kunder og/eller å skaffe kunder eller å bistå med andre ting.

Forholdene skal ha pågått fra 2017 til april 2020.

Moren er også tiltalt for å ha solgt narkotika, hovedsakelig kokain, fra thaimassasjestudioet til minst 50 personer. Narkotikasalget skal ha pågått i en drøy måned fra midten av mars til midten av april 2020.

Saken skal etter planen gå over ti rettsdager i Oslo tingrett fra 4. mars neste år.

(©NTB)

I går 23:16

Politiet: Melding om avfyrte skudd på Søndre Nordstrand i Oslo

Politiet i Oslo sier de har flere ressurser på stedet på Søndre Nordstrand etter melding om to avfyrte skudd.

Saken oppdateres her.

– Spor på stedet tilsier at det er skutt mot en bil og mot en leilighet. En mørk stasjonsvogn skal ha kjørt fra stedet. Politiet har foreløpig ingen informasjon om bakgrunn for hendelsen, skriver politiet.

Politiet opplyser at ingen personer er kommet til skade, og vurderer at hendelsen ikke medfører noen fare for utenforstående.

Tips eller bilder fra stedet? Kontakt TV 2 her.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?