Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
19. september 02:07

Stoltenberg: Tyrkia behandler svensk Nato-medlemskap så snart som mulig

Nato-sjef Jens Stoltenberg har møtt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i New York. Blant annet snakket de om det svenske Nato-medlemskapet.

– Glad for å møte president Recep Tayyip Erdogan i New York. Vi diskuterte opptrapping av vår kamp mot terrorisme, og jeg takket ham for Tyrkias arbeid med å gi nytt liv til kornavtalen ved Svartehavet, skriver Stoltenberg på X/ Twitter.

– Som avtalt i Vilnius vil den tyrkiske nasjonalforsamlingen ta opp Sveriges Nato-medlemskap så snart som mulig, skriver han videre.

(©NTB)

Guvernør: Skader på infrastruktur i Odesa etter russisk angrep

Et russisk angrep mot den ukrainske havnebyen Odesa har ført til skader på havneinfrastrukturen i byen, ifølge regionens guvernør.

Odesa-guvernør Oleh Kiper skriver på Telegram at Odesa ble angrepet med droner og to typer raketter. 

– Dessverre var det et treff. Havneinfrastrukturen ble angrepet, skriver Kiper. Han skriver at en sivil kvinne ble skadd av granatsplinter. 

Ifølge Kiper brøt det ut brann i en høyblokk i byen som ikke brukes til boliger, men denne ble raskt slukket. Også et lagerhus og en privatbolig ble skadd i angrepet, skriver han.

Opplysningene er ikke verifisert av uavhengige kilder. Omfanget av angrepet er uklart. 

7 minutter siden

Tog sperrer spor på Gjøvikbanen

Et tog som sperrer sporet ved Eina fører til forsinkelser på Gjøvikbanen mellom Oslo S og Gjøvik mandag morgen.

Foreløpig vet vi ikke hvor lang tid det vil ta, melder Bane Nor klokken 4. 33 mandag.(©NTB)

04:44
STORSTREIK: Mandag morgen norsk tid ble det inngått en foreløpig avtale mellom WGA og AMTPT. 

Trolig slutt på streik for manusforfattere i Hollywood

Foto: AFP/CHRIS DELMAS

Etter en fem måneders lang streik, har fagforeningen Writers Guild og America (WGA) og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) kommet til en løsning etter fire døgn med forhandlinger.

Avtalen må godkjennes av styret og medlemmene i WGA før streiken offisielt er slutt.

– For å være tydelige, skal ingen gå tilbake på jobb før Guild uttrykkelig autoriserer det. Vi er fortsatt i streik inntil da, står det i en uttalelse fra WGA.

Manusforfatterne gikk ut i streik 2. mai etter at forhandlinger om blant annet lønn, bemanning, bruk av kunstig intelligens og kompensasjon fra strømmetjenestene gikk i stå.

Det er ikke inngått noen avtale mellom studioene og skuespillerne

04:18

Signalfeil mellom Oslo S og Ski

Bane Nor melder om at en signalfeil mellom Oslo S og Ski kan føre til forsinkelser og innstillinger i togtrafikken mandag morgen.

I en trafikkmelding klokken 3.52 skriver Bane Nor at en ny oppdatering om situasjonen ventes tidligst klokken 7. 

Toglinjer som kan påvirkes av signalfeilen, er Oslo S – Rakkestad, Østfoldbanens østre linje R22, Stabekk – Ski, Østfoldbanen L2, Oslo S – Moss, Østfoldbanens vestre linje R21 og Oslo S – Halden – (Göteborg), Østfoldbanens vestre linje RE20. (©NTB)

04:08
PÅGREPET: MafialederMatteo Messina Denaro ble pågrepet i januar etter å ha vært på rømmen siden 1993.   

Nyhetsbyrå: Siciliansk mafialeder er død

Mafialeder Matteo Messina Denaro, som ble pågrepet i januar etter å ha vært på rømmen siden 1993, er død, melder det italienske nyhetsbyrået Ansa.

61-åringen hadde tykktarmskreft. Han døde på sykehus sentralt i Italia, ifølge Ansa.

Denaro ble pågrepet i januar på en legeklinikk i Palermo der han fikk behandling for kreften under dekknavn. Han hadde kallenavnet Diabolik og var den mest ettersøkte personen i Italia. Han ble ansett som den mektigste skikkelsen i Cosa Nostra-mafiaen, som holder til på Sicilia.

Denaro ble dømt til livstid i fengsel in absentia i 2020 for medvirkning til to drap på politifolk, medvirking til et bestialsk drap på en tyster, samt medvirkning til tre bombeangrep i Firenze, Milano og Roma i 1993.

Ifølge politiet var han fortsatt i stand til å gi ordrer til mafiaen vest på Sicilia så sent som i september 2022. Han var den siste av tre beryktede mafiabosser som hadde vært på rømmen i mange tiår, ifølge politiet.

(©NTB)

SISTE BILDE: Dette er det siste bilde tatt av Matteo Messina Denaro. 
Foto: HANDOUT/AFP
04:03
RETTSMØTE: Det blir et nytt rettsmøte tirsdag i Pakistan i utleveringssaken mot Arfan Bhatti . Her avbildet sammen med sin advokat John Christian Elden i Oslo tingrett ved en tidligere anledning.

Nytt rettsmøte for Bhatti i Pakistan på tirsdag

Etter at dommeren ikke møtte opp til et rettsmøte i Bhatti-saken i Pakistan torsdag, er det berammet et nytt møte førstkommende tirsdag.

 Dagbladet får bekreftet at det blir et nytt rettsmøte tirsdag. Det er uklart hvorfor rettens administrator ikke møtte opp til rettsforhandlingene torsdag.

Rettstribunalet i Pakistan skal avgjøre om Arfan Bhatti skal utleveres til Norge. Han er siktet for medvirkning til grove terrorhandlinger i forbindelse med skytingen ved London pub i Oslo der en mann ble drept og 21 personer såret.

– Årsaken til at dommeren ikke møtte, kjenner vi ikke, sier advokat John Christian Elden, som er en av Bhattis norske forsvarere.

Uansett hva rettstribunalet kommer til, er det ventet at utleveringsspørsmålet kommer til å bli anket videre i det ordinære rettssystemet i Pakistan, skriver avisen.

Ifølge Bhattis norske advokater skal Bhatti ha fått et tilbud fra det pakistanske føderale politiet om å umiddelbart bli løslatt fra varetekt, hvis han frivillig returnerte til Norge.

Det skal han ha avvist. (©NTB)

03:21

Innbruddstyv tatt med kniv  

Natt til mandag rykket politiet i Agder til en privat bolig i Lindesnes etter melding om innbrudd. 

– Politiet har tatt kontroll på en mann i 30-årene i nærheten av gjerningsadressen. Vedkommende passer beskrivelsen fornærmede har gitt. Han er besluttet pågrepet, skriver politiet på X. 

Innbruddet skjedde da familien i boligen lå å sov. 

– I tillegg til å bli anmeldt for innbruddet, anmeldes også pågrepne for bæring av knis på offentlig sted og besittelse av narkotika, opplyser politiet. 

Ifølge VG kom mannen ut med to kniver og gikk mot patruljen.

– Da ble det avfyrt et varselskudd i bakken for å få ham til å avstå, sier operasjonsleder Martin Marum.

02:32
AVTALE: Canadiske bilarbeidere inngikk søndag en avtale med Ford som gir dem 15 prosent lønnsvekst de neste tre årene. Avtalen forhindrer at bilstreiken i USA sprer seg nordover. 

Canadiske bilarbeidere godtar Ford-tilbud

Canadiske bilarbeidere inngikk søndag en avtale med Ford som forhindrer at streiken i USA sprer seg nordover. 

5600 arbeidstakere som representeres av fagforeningen Unifor, godtok en treårskontrakt som gir dem 10 prosent lønnsøkning det første året og totalt 15 prosent over perioden.

54 prosent av bilarbeiderne stemte ja i avstemningen, som skjedde to dager etter at den amerikanske fagforeningen UAW utvidet sin streik mot General Motors og Stellantis. 

Arbeiderne krever høyere lønn, kortere arbeidsuke og andre innrømmelser fra eierne. UAW har ikke tatt Ford-arbeidere ut i streik, fordi de mener selskapet har gjort mer for å imøtekomme kravene.

Bilstreiken har fått mye oppmerksomhet, og det er bekymring for at den kan få økonomiske konsekvenser i hele USA. President Joe Biden skal møte streikende i vippestaten Michigan tirsdag, dagen før ekspresident Donald Trump skal gjøre det samme. (©NTB)

02:06
VIL STILLE: Bolivias ekspresident Evo Morales sier han vil stille som kandidat i landets presidentvalg i 2025. Her er han fotografert under et besøk i Norge i 2010.

Evo Morales vil stille i Bolivias neste presidentvalg

Bolivias ekspresident Evo Morales stiller igjen som kandidat i presidentvalget i landet i 2025, kunngjorde han søndag.

Kunngjøringen kommer mens Morales, en av de mest framtredende venstrepolitikerne i Latin-Amerika, står i strid med sittende president Luis Arce. Arce har vært nært alliert med Morales, og var finansminister under ham. Begge er med i sosialistpartiet MAS.

På X anklager Morales Arces regjering for å forsøke å sette ham på sidelinja, blant annet ved å rette feilaktige korrupsjonsanklager mot ham. 

Morales gikk av som president i 2019 etter å ha mistet støtten fra militæret under streiker og demonstrasjoner etter et omstridt valg der han fikk en fjerde periode som president. Etter å ha rømt landet hevdet han å være utsatt for et kupp fra høyresiden som var støttet av USA.

Bolivias grunnlov lar en president sitte i to perioder på rad, men Morales satt i tre. Justisminister Ivan Lima har sagt at landets forfatningsdomstol må bestemme om Morales kan stille som kandidat for det som vil være en fjerde periode som president. (©NTB)

02:02

Politiet skjøt varselskudd under trusselsituasjon i Karasjok

Politiet måtte søndag kveld fyre av varselskudd mot en beruset mann i 70-årene i Karasjok. Mannen oppførte seg truende mot både brannmannskaper og politiet.

Situasjonen oppsto etter at mannen først oppførte seg truende mot brannmannskaper som hadde rykket ut etter et branntilløp i mannens bolig.

Brannvesenet meldte fra til politiet, som rykket ut med to patruljer og til slutt pågrep mannen og satte ham i arresten, skrev Finnmark politidistrikt på X klokken 22.35 søndag kveld.

Men pågripelsen skjedde ikke uten dramatikk.

– Han kom ut med to kniver og gikk mot patruljen. Da ble det avfyrt et varselskudd i bakken for å få ham til å avstå, sier operasjonsleder Martin Marum i Finnmark politidistrikt til VG. (©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?