Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
18. september 21:27
ANKLAGER INDIA: Canadas statsminister Justin Trudeau tok opp drapet med Indias statsminister under G20-møtet i forrige uke.

Canada beskylder India for å stå bak drap

Kanadisk etterretning mener å ha troverdig informasjon om at India sto bak skytingen av Hardeep Singh Nijjar i juni, melder avisen The Globe and Mail.

I en tale til parlamentet mandag, går statsminister Justin Trudeau selv ut mot indiske myndigheter for å stå bak drapet.

– Canada har gitt uttrykk for dyp bekymring overfor indiske myndigheter. Under G20-møtet i forrige uke ga jeg statsminister Norendra Modi klar beskjed om dette, sier Trudeau.

– Drap på en kanadisk statsborger er et uakseptabelt brudd på vår suverenitet. Vi jobber nært med våre allierte og koordinerer med dem i denne alvorlige saken, legger Trudeau til.

Nijjar var en av sikhenes ledere, men indiske myndigheter anså ham som en terrorist.

Han ble drept da bilen hans ble pepret med kuler av to maskerte menn utenfor sikhenes tempel i Surrey i den kanadiske provinsen British Columbia.

Nijjar jobbet for opprettelsen av Khalistan, en uavhengig nasjon for sikher, i den indiske delstaten Punjab. Sikhene utgjør rundt to prosent av Indias befolkning, ifølge Store norske leksikon.

I Canada bor det om lag 770.000 mennesker som omtaler seg som sikher.

Kildene til The Globe and Mail sier ikke hvordan Canada har kommet frem til at India står bak drapet.

Reuters melder sent mandag kveld at Canada har utvist en indisk diplomat.

Oddvar Sagbakken Saanum skriver...

Elden deler bilde fra luftetur med Finnes

Advokat John Christian Elden har torsdag kveld delt et bilde av seg selv, Sindre Finnes og Geir Håkonsund på Facebook.

– Ut på en spasertur og klarne tankene er ofte et godt råd alene! Tid for refleksjoner og ivaretakelse. God kveld, skriver han.

Tirsdag ble det kjent at Elden hadde bistått sin sin venn Sindre Finnes med å utforme listen over aksjehandler mens Finnes' kone Erna Solberg var statsminister. 

– Alle trenger en god venn. Også Sindre når det blåser friskt. Han trengte hjelp til å tenke og prøve å oppfylle Ernas ønske om oversikt, og fikk selvsagt det, skrev Elden i en tekstmelding til TV 2 den dagen. 

Svein Valle tilsatt som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme

Svein Valle er tilsatt som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.

– Jeg er takknemlig for den tilliten jeg nå har fått, og gleder meg til å ta fatt på oppgaven. Jeg tror på kirkas prosjekt om å formidle verdier, tro, håp og være en samfunnsaktør. Vi skal bety noe for folk i hele Nordland, sier den nye biskopen i en pressemelding torsdag.

Kristin Gunleiksrud Raaum er leder i Kirkerådet, som har tilsatt Valle som biskop. Hun omtaler ham som en strategisk, visjonær og folkelig kirkeleder.

– Han har en variert bakgrunn og ikke minst i årene som studentprest har han arbeidet strategisk med forståelsen av kirken i samfunnet.

Valle vigsles til biskop på en gudstjeneste søndag 19. november i Bodø domkirke. Her vil også kong Harald delta.

(©NTB)

HJEM TIL NORGE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiser fra New York natt til fredag, norsk tid.

Støre må droppe FN-tale – reiser hjem til Norge

Foto: Pontus Höök / NTB

NEW YORK (TV 2): Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiser hjem fra New York før han rekker å holde Norges innlegg under åpningen av FNs hovedforsamling. 

Støre skulle opprinnelig holde sin tale torsdag kveld norsk tid, men må avlyse for å rekke den planlagte hjemreisen. Grunnen er at landene som er foran Norge i køen har brukt lenger tid enn ventet.

Under FNs hovedforsamling blir representantene anmodet om å holde innleggene til under 15 minutter, men de kan i realiteten snakke så lenge de vil. USAs president Joe Bidens tale på tirsdag varte i en halvtime.

Akkurat nå er det fortsatt 14 land foran Norge i køen.

Siden stats- og regjeringssjefer blir prioritert på talerlisten, må Norge nå belage seg på å komme langt bak i køen når det gjelder taletid.

Støre skal møte FNs generalsekretær Antonio Guterres før han reiser hjem.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin ønsket Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj velkommen da han ankom Pentagon torsdag. USA vil styrke det ukrainske luftvernet foran vinteren, opplyser Det hvite hus. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Det hvite hus varsler «vesentlig» styrking av Ukrainas luftvern

USAs president Joe Biden vil kunngjøre det som omtales som en vesentlig styrking av Ukrainas luftvernkapasitet, sier Det hvite hus.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har torsdag hatt møter med sentrale representanter i Kongressen, og har også besøkt Pentagon der han har møtt forsvarsminister Lloyd Austin.

Zelenskyj og Biden skal også ha møter i løpet av torsdagen.

Meldingen fra Det hvite hus kommer samme dag som Ukraina har vært utsatt for russiske angrep i stor skala. Minst seks byer er rammet, og strømmen gikk i flere områder.

Forrige vinter angrep Russland Ukrainas kraftverk og strømnett systematisk, og det er frykt for at denne strategien vil bli gjentatt vinteren som kommer.

– Presidenten vil kunngjøre en ny hjelpepakke til Ukraina torsdag som vil omfatte luftvernsystemer og andre våpen som vil hjelpe Kyiv foran en vanskelig vinter, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

Det hvite hus opplyser at det ennå ikke er snakk om å gi langtrekkende ATACMS-raketter til Ukraina.

(NTB)

Polen: Statsministerens Ukraina-uttalelse er mistolket

Den polske statsministeren Mateusz Morawieckis uttalelse om at landet ikke vil gi nye våpenleveranser til Ukraina, er mistolket, ifølge landets president.

Polen kommer ikke til å gå for nye våpenleveranser til Ukraina, sa landets Morawiecki i et intervju med Polsat News sent onsdag.

Torsdag kveld sier president Andrzej Duda at uttalelsen er blitt mistolket.

– Morawieckis ord ble tolket i verst mulig mening. Slik jeg ser det, mente statsministeren at vi ikke vil overføre noen av de nye våpnene vi for tiden kjøper for å modernisere den polske hæren, til Ukraina, sier Duda.

Polen startet en storstilt opprustning av forsvaret etter Russlands angrep på Ukraina i februar i fjor. Landet er i ferd med å kjøpe inn et stort antall kampfly, stridsvogner, helikoptre, artillerivogner og andre våpen. Blir innkjøpene gjennomført etter planen, vil det polske forsvaret bli blant Europas største.

(NTB). 

STORM: Både Anniken Huitfeldt og Erna Solberg har stått i en politisk storm over lengre tid. 

Skandalene går nå verden rundt: – Ryster Norge

Foto: NTB. 

Norge har nylig fått en «større plass på verdenskartet», men kanskje ikke av den grunnen man skulle ønske. 

– De politiske karrierene til to av Norges mektigste kvinner er truet etter avsløringen om at ektemennene deres handlet med aksjer bak ryggen deres.

Slik beskriver nyhetsbyrået AP de pågående habilitetssakene som har preget både utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg den siste tiden. 

«Karrierene henger i en tynn tråd», skriver den britiske avisen The Guardian torsdag kveld og omtaler aksjehandlene som en skandale. 

Spesielt aksjehandlene til Solbergs ektemann Sindre Finnes er beskrevet i detaljer, samt spørsmålet om Høyre-lederens potensielle statsministerkandidatur i 2025.  

Økonomiavisen Financial Times var tidligere ute og skrev om «interessekonfliktene som ryster Norges politiske klasse» den 15. september. 

Torsdag svarte Erna Solberg på alle TV 2s spørsmål. 

Les hele saken her

Norge gir 170 millioner til The Pulitzer Center

NEW YORK (TV 2): Pengene skal gå til et fond for uavhengig journalistikk, som drives av The Pulitzer Center. 

Det ble offentliggjort torsdag kveld, simultant under FN-uka i New York og en internasjonal gravekonferanse i Gøteborg.

«Norge ser verdien av å styrke fri journalistikk, både av konkrete, strategiske hensyn innenfor enkelttemaer, men også for å styrke fjerde statsmakt i en tid der de redaktørstyrte mediene er viktigere enn noensinne», heter det i pressemeldingen fra Regjeringen.

Fondet det er snakk om, er The Pulitzer Center sitt Rainforest Journalism Fund (FJF), som gir støtte til gravejournalistikk om regnskog.

The Pulitzer Center har base i Washington DC, USA.

Rolv Wesenlund som Marve Fleksnes i 1974. Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / NTB

Full stans i smal Oslo-gate: – Fleksnes rider igjen

Det ble full klinsj da to biler møttes på en smal vei på Galgeberg i Oslo torsdag kveld. 

– Trusler om vold, samt noe skadeverk på en bil. Den ene parten har heller ikke gyldig førerkort. Anmeldes, skriver Oslo politidistrikt på X/Twitter.

– Fleksnes rider igjen, skriver de.

Kommentaren er naturlig nok en referanse til den legendariske Fleksnes-episoden «Trafikk og panikk». Der møter Rolv Wesenlunds karakter Marve Fleksnes direktøren Jens Hoff, spilt av Henki Kolstad, på en smal landevei. 

Etter mye om og men må en politibetjent bryte inn for å løse situasjonen. 

Også på Galgeberg måtte politiet komme til, uten at det har løst situasjonen.

– Nei, det er vel en såpass smal vei at det ikke er opplagt hvem som bør rygge. Det er to som tviholder på retten sin. De er ikke så løsningsorienterte, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo-politiet til TV 2.

Stemningen var rolig da politiets patrulje ankom stedet, selv om partene på ingen måte var enige.

– De har litt forskjellige versjoner om det som har skjedd, men det var rolig da vi kom.

Den ene bilen har fått skader på et sidespeil.

– Det er litt uvisst hvordan det har oppstått. Den ene påstår at den andre har ødelagt speilet til den andre, men det er ikke sikkert at det har vært bevisst.

– Og én av dem mangler førerkort?

– Ja. Da er det kanskje ikke den riktige handlingen å sørge for at politiet dukker opp, sier Iversen.

En bygning i byen Stepanakert i Nagorno-Karabakh med skader etter et artilleriangrep tirsdag. Bildet er publisert av separatistmyndighetene som hadde makten i deler av området inntil denne uken. Foto: AP / NTB

Armenias statsminister ut mot russiske styrker: – Advarte om dette

Statsminister Nikol Pasjinjan i Armenia spør hvorfor russiske fredsbevarende styrker ikke klarte å hindre Aserbajdsjans offensiv mot Nagorno-Karabakh.

– Vi advarte om dette. Hvorfor oppfylte de ikke sine fredsbevarende funksjoner, sa Pasjinjan i en TV-sendt tale torsdag.

Han pekte på at russerne etter hvert klarte å forhandle fram en våpenhvileavtale.

– Hvorfor klarte de ikke å forhandle fram en avtale for å hindre angrepet på Nagorno-Karabakh?

Aserbajdsjans offensiv begynte tirsdag. Et døgn senere hadde aserbajdsjanske styrker tatt kontroll over hele den omstridte regionen Nagorno-Karabakh. De etnisk armenske separatistene som hadde styrt deler av regionen siden 1990-tallet, valgte å overgi seg.

Offensiven ble igangsatt til tross for russiske fredsbevarende styrker som var stasjonert i Nagorno-Karabakh.

Aserbajdsjanerne brydde seg tilsynelatende heller ikke om at 85 amerikanske soldater befant seg i Armenia. USA og Armenia begynte en felles militærøvelse dagen før offensiven ble innledet.

(©NTB)

Løve-mysterium i Serbia: – Underernært og svak

Foto: www.subotica.com / AP / NTB

En kun noen måneder gammel løveunge er brakt til en dyrepark etter at den ble funnet vandrende langs en lokal landevei utenfor den serbiske byen Subotica torsdag.

Ifølge lokale medier ble politiet tilkalt av personer som hadde sett løven. Den skal ha vært vennlig og var ikke redd for mennesker. 

Sonja Mandic ved Palic Zoo sier til nyhetsbyrået AP at løvejenta er underernært og svak.

– Den kan være mellom tre og seks måneder gammel, men den er underernært og muligens underutviklet, sier hun.

Det var politiet som tok med løveungen til dyreparken, men det er uvisst hvorfor den befant seg langs veien. 

Politiet har foreløpig ikke kommet med noen uttalelse om saken, men smugling av ville og sjeldne dyr skal være vanlig i Balkan, ifølge AP.

Foto: www.subotica.com / AP / NTB
Løveungen er blitt tatt med til dyreparken Palic Zoo.
Foto: Palic Zoo / AP / NTB

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?