Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
18. september 16:30
AVSLUTTER SAMARBEID: Russland trekker seg ut av Barentsrådet og skylder på blant andre Norge for dette.

Russland trekker seg fra Barentsrådet

Det russiske utenriksdepartementet melder på sin nettside at Russland trekker seg fra Barents euro-arktiske råd, også kjent som Barentsrådet.

Dette rådet ble etablert i 1993, for å skape et stabiliserende samarbeid mellom Russland, Norge, Danmark, Finland, Island og Sverige i nord.

«På grunn av feilene til de vestlige medlemmene av rådet, har dets aktiviteter vært praktisk talt lammet siden mars 2022», hevder det russiske utenriksdepartementet, som lister på Danmark, Island, Norge, Sverige, Finland og EU.

Russland nevner ikke sitt eget angrep på Ukraina og den økte konflikten med Vesten, i pressemeldingen. Vladimir Putin sendte i februar 2022 russiske soldater til Ukraina og startet en uprovosert krig mot nabolandet.

Det norske utenriksdepartementet forteller at utenriksminister Anniken Huitfeldt mandag mottok et brev om dette fra Sergej Lavrov, Russlands utenriksminister.

– Beslutningen om å trekke seg, står for Russlands regning og tas til etterretning, sier Huitfeldt 

Hun forteller at hun vil diskutere saken med sin finske kollega mens hun er i New York i forbindelse med FN-uka.

På spørsmål fra TV 2 i New York om hvordan Norge vil reagere dersom Russland ønsker å bli medlem igjen, svarer Huitfeldt:

– Det får vi ta når det kommer, men vi kan ikke fortsette å samarbeide med Russland når de har invadert et naboland. Vi kan ikke late som at ingenting har skjedd.

De nordiske landene har uansett et godt samarbeid om Nord-Norden gjennom «Friends of the presidency»-formatet, påpeker Huitfeldt.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?