Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
18. september 15:48

Norsk-svensk kanon kan være Europas eldste

Foto: Bo Niklasson / Bohusläns museum

En skipskanon som ble funnet utenfor Marstrand på den svenske vestkysten er datert tilbake til 1300-tallet og kan med det være Europas eldste. 

Kanonen ble funnet av fritidsdykkere på 20 meter dyp, og den stammer trolig fra et forlist skip, skriver Göteborgs Universitet i en pressemelding. 

Kanonen var ladd og klar til strid.

– Takket være de bevarte ladningsrestene har det vært mulig å datere funnet ved hjelp av karbon 14-metoden, sier Staffan von Arbin, marinearkeolog ved Universitetet.

– Resultatet viser at Marstrandskanonen mest sannsynlig stammer fra 1300-tallet, noe som gjør den til et av de absolutt eldste artilleristykkene som finnes i Europa.

Marstrand var et viktig knutepunkt mellom Vest-Europa og Østersjøen på 1300-tallet.

– Men havet var en arena for krig og konflikt, og sivilbefolkningen ble ofte hardt rammet. Det var også alltid fare for piratangrep, heter det i pressemeldingen. 

I middelalderen var Marstrand en del av Norge. 

Kanonen kan derfor ha tilhørt et norsk skip som beskyttet sildeeksport, påpeker Bjørn Bandlien, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, til Forskning.no, som først omtalte saken.

Nå ønsker arkeologene å finne skipet kanonen tilhørte.

– Selv om det sannsynligvis er sterkt nedbrutt og knust, skal det være mulig å finne spredte vrakrester gjennom et nøye søk av funnstedet og dets omgivelser, sier Staffan von Arbin.

13 minutter siden

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?