Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
17. september 17:38

Statsministerens kontor sier nei til Solberg-forslag

Foto: Heiko Junge / NTB

Etter at Høyre-leder Erna Solberg fredag kommenterte mannen, Sindre Finnes, aksjehandel mens hun var statsminister i åtte år, foreslo hun en ny ordning om hun skulle bli statsminister igjen. 

Denne ordningen skulle sikre Statsministerens kontor (SMK) fullt innsyn i mannens kjøp og salg av aksjer, men forslaget faller ikke i god jord hos SMK, skriver VG søndag. 

Finnes, som jobber i NHOs største forening, Norsk Industri, gjennomførte minst 3640 kjøp og salg av aksjer mens Solberg var statsminister mellom 2013 og 2021. 

Ifølge Solberg har det gitt en nettogevinst på 1,8 millioner kroner. 

Hun har også innrømmet at aksjehandelen har gjort at henne inhabil i saker som hun har behandlet som statsminister.

– Hvis jeg skulle bli statsminister igjen, må vi organisere det på en helt annen måte som sikrer fullt innsyn for Statsministerens kontor i VPS-kontoen til Sindre, sa Erna Solberg til nyhetsbyrået NTB etter pressekonferansen fredag.

VG skriver søndag at de har forelagt dette forslaget for SMK og spurt om det er noe de vil innføre. 

Det sier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse i SMK blankt nei til.

– Nei, Statsministerens kontor kan ikke ha oversikt over hvilke økonomiske og andre forhold som til enhver tid kan gjøre statsministeren eller andre regjeringspolitikere inhabile i sakene de har til behandling.

Hun sier imidlertid at SMK kan «gi dem opplæring og veiledning i forståelsen og praktiseringen av habilitetsreglene».

– Vi har forståelse for dette og at habilitet uansett er den enkeltes ansvar, slik også Erna var tydelig på flere ganger under pressekonferansen i går. Vi vil derfor sørge for offentlighet om utskrifter fra VPS slik at det ikke vil være noen tvil, sier Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen til VG etter avslaget fra SMK.

04:59
04:43
03:53
02:45
02:31
02:26
02:03
01:15
00:52
00:46

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?