Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
17. september 17:07
Finlands president Sauli Niinistö under et besøk i utbombede Borodjanka utenfor den ukrainske hovedstaden Kyiv i januar.

Finlands president: – Risikoen for atomvåpenbruk er enorm

I et langt intervju med den amerikanske storavisen New York Times snakker Finlands president Sauli Niinistö (75) blant annet ut om landets vei inn i forsvarsalliansen Nato. 

Etter at Russland invaderte nabolandet Ukraina, gikk Finland, som også grenser til Russland, bort fra sitt langvarige nøytrale ståsted og søkte seg sammen med Sverige inn i forsvarsalliansen. 

Niinistö er overbevist om at Russlands krig i Ukraina vil vare i lang tid.

Samtidig advarer han om at krigen kan ta uante vendinger, til og med mot bruk av atomvåpen.

Han mener at kan være lite som skal til for at Russland eskalerer ytterligere, og viser til hendelsen der nedfall fra det som skal ha vært en russisk drone, nylig landet i Nato-landet Romania.

– Vi er i en veldig sensitiv situasjon. Til og med små ting kan endre situasjonen kraftig og dessverre til det verre, sier Niinistö før han fortsetter:

– Det er slik risikoen er ved slik full skala krigføring. Risikoen for at atomvåpen kan bli brukt, er enorm.

Denne risikoen mener han må tas med når personer uten politisk ansvar skal forstå tilbakeholdenheten fra vestlige ledere til å trappe opp krigsstøtten til Ukraina. 

Advarslene hans, sier han, er delvis et svar til dem som kritiserer Biden-regjeringen i USA og Scholz-regjeringen i Tyskland for å være for forsiktige med leveranser av langdistansevåpen som kan ramme russiskokkuperte områder og Russland.

– Jeg vil bare påpeke at hvis det kommer til eskalering til en stor krig, så er det verdenskrig, og da blir atomrisikoen klart større.. 

00:03
I går 23:33
NTB  & Johannes Steen
I går 22:30
I går 22:07
I går 21:53
I går 21:39
NTB  & Johannes Steen
I går 20:46
I går 20:29
I går 20:21
I går 19:39
NTB  & Ane Hem

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?