Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
1. august 14:11
BRANT KORANEN: Sian-leder Lars Thorsen (t.v) har flere ganger provosert muslimer ved å brenne boka. Her fra en demonstrasjon på Tøyen i 2022. 

PST om trusselsituasjonen i Sverige: – Kan bli påvirket

Tirsdag sa Sveriges statsminister Ulf Kristersson at trusselsituasjonen i landet er alvorlig, og at de skjerper grensekontrollen. Bakgrunnen er at den siste tidens koranbrenninger har gjort Sverige til et «prioritert mål» for islamistisk terror.

I sin trusselvurdering for 2023 skrev Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at koranbrenninger øker sannsynligheten for terrorplanlegging også mot Norge.

Eirik Veum, seniorrådgiver i PST, sier de holder seg oppdatert på det som skjer i Norges nærområder og har jevn og god dialog med sine svenske samarbeidspartnere.

– Dette har ikke ført til at trusselnivået og sikkerhetssituasjonen i Norge nå har blitt endret, men dette er vurderinger vi tar fortløpende og som selvfølgelig også kan bli påvirket av situasjonen i våre naboland. Vi holder oss oppdatert på hvordan dette påvirker ulike forhold her hos oss.

– Er dere i kontakt med konkrete miljøer?

– Både vi og andre norske myndighetsorganer har jevnlig og god kontakt med mange ulike miljøer, og det er i seg selv et forebyggende tiltak, sier Veum.

Det har vært flere tilfeller der koranen har blitt brent under demonstrasjoner også i Norge. Tidligere i år ble gruppen Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) nektet å brenne koranen, da politiet ikke kunne garantere for sikkerheten.

– Er man bekymret for at trusselbildet fra Sverige kan få smitteeffekt hit?

– Når det skjer hendelser i våre naboland og nærområder, har vi naturligvis et behov for å holde oss oppdatert på det som skjer rundt eventuelle koranbrenninger i Norge. Vi har på nåværende tidspunkt ikke sett noen tegn til at sikkerhetssituasjonen er blitt endret, sier Veum.

Håkon Kvam Lyngstad skriver...
11:57
NTB  & Nora Johnsen
11:34
10:28
09:53
NTB  & Marthe Nymoen

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?