Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
22. juli 07:48
SNUR: Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa ville først trekke seg fra avtalen med ICC, men nå snur landets myndigheter og godtar arrestordren på Vladimir Putin.  

Godtar arrestordre på Putin

Det har lenge ulmet i kulissene hos myndighetene i Sør-Afrika, etter at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte en arrestordre på Vladimir Putins hode tilbake i mars 2023.

Siden landet er tilsluttet ICC, vil Sør-Afrika i utgangspunktet være forpliktet til å pågripe den russiske presidenten dersom han deltar på det kommende BRICS-toppmøtet i august. 

Sør-Afrikas president, Cyril Ramaphosa, gikk i juli hardt ut mot arrestordren, og sa at «en pågripelse av Vladimir Putin vil være det samme som å erklære krig mot Russland». Han var dermed klar for at landet skulle trekke seg fra avtalen med ICC. 

To dager etterpå ble det iverksatt en snuoperasjon, hvor myndighetene i Sør-Afrika kalte Ramaphosas uttalelser for feilaktige, ifølge den uavhengige avisen Meduza

Opposisjonen gikk deretter rettens vei for å forsøke å pålegge regjeringen en arrestasjon av Putin, noe de nå har fått gjennomslag på. 

Fredag bekreftet en domstol i Pretoria at justisdepartementet hadde sendt Putins arrestordre til den nasjonale direktøren for offentlig påtale (NDPP) Shamila Batohi, ifølge den sørafrikanske nettavisen News24

Sør-Afrika godtar dermed arrestordren på Putin. 

Problemstillingen vil mest sannsynlig ikke bli gjeldende, siden Putin bestemte seg for å ikke delta fysisk på toppmøtet tidligere i juli. Presidenten deltar via videolenke. 

Brics-landene består av Sør-Afrika, Brasil, Russland, India og Kina. De fem landene regnes som verdens raskest voksende økonomier og har de siste tolv årene samarbeidet for å utfordre vestlige lands økonomiske dominans i verden.

02:38
NTB  & Ane Hem
01:28
NTB  & Ane Hem
01:00
NTB  & Ane Hem
00:16
NTB  & Ane Hem
I går 23:42
I går 23:30
I går 22:27
I går 22:21
I går 21:45
I går 21:03

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?