Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
10. juni 16:28

Coop hasteinnkaller næringsministeren i Freia-saken

Foto:  Christian Roth Christensen / TV 2.

Det stormet rundt sjokolade-produsenten Freia de siste dagene, og lørdag har en rekke bedrifter valgt å si fra seg fra samarbeidet, etter det ble kjent at eierne Mondelez fortsatt har virksomhet i Russland. 

En av bedriftene som sitter på gjerdet, er Coop Norge, som nå har bedt om et hastemøte med næringsminister Jan Christian Vestre og regjeringen for videre avklaringer i saken. 

– Vi har behov for råd og avklaringer på hvordan norske myndigheter ønsker at vi og norske forbrukere skal forholde oss til selskaper som er svartelistet av Ukraina. Vi ønsker råd og avklaringer der regjeringen er tydelige på om de stiller seg bak denne svartelisten, sier Coop Norge i en pressemelding. 

Selskapet er tydelige på at de ikke ønsker å støtte Russlands angrepskrig, verken direkte eller indirekte. 

– Dersom denne spesifikke saken hadde vært en enkel avveiing, så hadde vi allerede utestengt Mondelez. I dette tilfellet vet vi at en utestengelse fra dagligvare- og kioskmarkedet vil ramme mange norske arbeidsplasser og norske forbrukere gjennom at mange varer blir borte fra butikker i det som kan være en lengre periode, sier Coop Norge videre. 

Ønsket fra Coop Norge er å få til et møte med næringsministeren - helst i løpet av neste veke. 

– En slik avklaring er viktig for likebehandling dersom det skulle dukke opp andre selskaper som leverer til det norske markedet, og har bindinger til Russland, sier de. 

Les mer om saken her

12 minutter siden

Steinskred stenger fylkesvei i Måsøy

Lørdag morgen gikk det et steinskred på fylkesvei 899 ved Saulineset i Bakfjorden i Måsøy kommune i Finnmark. Veien er midlertidig stengt.

Veitrafikksentralen nord meldte om steinraset klokken 5.25.

Fylkesvei 899 er midlertidig stengt, skriver veitrafikksentralen på X. (©NTB)

14 minutter siden

Høyeste drapstall i Costa Rica noen gang

Minst 656 personer er så langt i år drept i Costa Rica. Dette er det høyeste som noen gang er registrert. Fortsetter utviklingen, får landet 900 drap i år.

I hele fjor hadde det mellomamerikanske landet 654 drap, ifølge tall fra det offentlige etterforskningsorganet OIJ.

– Tallet fortsetter å stige, og vi er nå ved et vendepunkt, forteller OIJ-topp Randall Zuniga til en lokal radiostasjon.

Han ber om mer penger til offentlig sikkerhetstiltak.

I flere tiår ble Costa Rica regnet som det tryggeste landet i Mellom-Amerika. Nå har drapstallene doblet seg sammenlignet med på samme tid i fjor i seks av sju provinser. Størst er økningen i hovedstaden San Jose. Myndighetene melder om tortur, gjengdrap og likvideringer utført av profesjonelle leiemordere – kriminalitet som ligner den som mexicanske karteller står bak. 

Costa Rica har bare et par hundre tusen færre innbyggere enn Norge. Til sammenligning har norsk politi så langt i år startet etterforskning av 20 drapssaker med til sammen 22 ofre. (©NTB)

05:15
DYRT: En familie med to lavtlønte foreldre har bare råd til 0,2 prosent av egnede boliger i Oslo, ifølge LOs fagarbeiderindeks. 

Oslo kan bli for dyrt for fagarbeidere – LO er bekymret

LO mener det er stor risiko for mangel på arbeidskraft med riktig kompetanse i Oslo. En ny indeks viser at stadig færre fagarbeidere har råd til bolig i Oslo.

– Det er en kjemperisiko for at vi får mangel på arbeidskraft med riktig kompetanse, at disse folkene tvinges til å jobbe og bo andre sted, sier leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, til Aftenposten om LOs fagarbeiderindeks.

Indeksen viser at en familie på fire, der foreldrene jobber i varehandel og barnehage, kun har råd til 0,2 prosent av de egnede boligene i Oslo.

– Vi risikerer at vi ikke får driftet verken privat eller offentlig sektor på en ordentlig måte, sier Gjerstad.

Fagarbeidere jobber i alle sektorer og alle næringer – i butikk, barer, restauranter, barnehager og på AKS. De er for eksempel renholdere, tømrere, rørleggere, helsefagarbeidere. 

– Det er en realitet at det norske næringslivet mangler fagarbeidere i hele landet. Men det er en ekstra utfordring i Oslo på grunn av boligmangelen, sier regiondirektør i NHO Oslo og Viken, Vegard Einan.

Torsdag satt Norges Bank opp renten ytterligere ett hakk. Dermed kan det bli enda vanskeligere å komme inn på boligmarkedet. (©NTB)

04:40

Flere har blitt frastjålet bilskilt i Stavanger

Flere bileiere på Eiganes i Stavanger har blitt frastjålet bilskiltene eller blitt påsatt andre skilt. Politiet ber folk sjekke bilene før de skal ut å kjøre.

– Eiere bør sjekke bilen om det mangler skilt og melde fra om dette, skriver Sørvest politidistrikt på X.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 2.27. (©NTB)

04:13

Synkehull på E6 nær Göteborg – flere skadd

Et sykehull på flere hundre meter i diameter gjør at E6 er stengt nord for Göteborg. Flere kjøretøy, inkludert en buss, er rammet. Tre personer er skadd.

Nødetatene ble varslet om hendelsen ved Stenungsund klokka 1.45 natt til lørdag. Store mengder regn skal ha ført til synkehullet. Ambulanser og andre nødetater er på stedet.

– Tre skadde er fraktet til sykehus, opplyser vakthavende befal Fredrik Flyberg i politiet til nyhetsbyrået TT.

– Et område på flere hundre meter i alle retninger er rammet, opplyser Niclas Fogelqvist, vaktleder for redningstjenesten i Stor-Göteborg.

E6 er stengt både i nordgående og sørgående retning, og i tillegg er en sidevei rammet. Et ukjent antall biler og en buss har havnet i synkehullet, ifølge redningslederen.

Ifølge Aftonbladet ble hullet ved 3-tiden anslått å være opp mot 250 meter i diameter. Det kan også ha gått ras andre steder på veistrekningen.

Også bygninger i nærheter fått skader, men det skal ikke dreie seg om boliger. Aftonbladet skriver at en hamburgerrestaurant er rammet.

Redningstjenesten opplyser at flere ras ikke kan utelukkes, og folk bes holde seg vekk fra området. Ifølge politiet ventes hendelsen å få «enorme» konsekvenser for trafikken i lang tid framover.

(©NTB)

02:56
Hardeep Singh Nijjar ble skutt og drept utenfor dette sikh-tempelet i Surrey i provinsen British Columbia.

Trudeau: Canada delte informasjon om drap med India

Canada delte informasjon med India om at indiske agenter kan ha vært involvert i drapet på en sikh-leder i landet Canada, ifølge landets statsminister.

De to landene har for tiden et svært anstrengt forhold etter drapet på sikh-lederen og aktivisten Hardeep Singh Nijjar, som var canadisk statsborger. Blant annet har landene utvist hverandres diplomater.

– Canada har delt de troverdige beskyldningene som jeg snakket om mandag, med India. Det gjorde vi for mange uker siden, fortalte statsminister Justin Trudeau på en pressekonferanse fredag.

Hardeep Singh Nijjar ble skutt og drept utenfor sikh-tempelet i Surrey i provinsen British Columbia 18. juni i år. Han var en sterk tilhenger av et uavhengig sikh-land, omtalt som Khalistan, nordvest i India.

 Indiske myndigheter nekter for å ha noe med drapet å gjøre. (©NTB)

02:55

Stakk av fra politiet - kjørte av veien 

Klokken 01.37 startet Up forfølgelse av en bil da den ikke stoppet til kontroll i Lyngdal etter fartsmåling. 

Bilen kjørte så inn i en jordvoll, for så å lande på siden. Fører er bevisst og oppegående. 

– Mistenkte er kjent fra politiet tidligere. Fører har ikke gyldig førerkort. Blir kjørt til sykehus for undersøkelse, skriver politiet i Agder på X. 

01:45

Seks pågrepet i narkotikasak i Trondheim og Nordland

Onsdag ble seks personer pågrepet i Trøndelag og Nordland. Politiet tror de har befatning med narkotikasak som er under etterforskning.

Fem er siktet for oppbevaring av større mengder narkotika eller for å ha medvirket til dette, mens én er siktet for heleri av et større pengebeløp som ble funnet i forbindelse med ransaking i Nordland, skriver Adresseavisen.

To av mennene ble torsdag varetektsfengslet i fire uker i Trøndelag tingrett. I begge kjennelsene legger retten vekt på at det kan være snakk om et større kriminelt nettverk.

– Det er tale om en alvorlig siktelse hvor det er en stor krets av personer som antas å være involvert, og det beskrevne nettverket er sannsynligvis profesjonelt organisert, heter det i avgjørelsen.

Fredag ble to andre menn i samme sak varetektsfengslet. I tillegg er to personer løslatt.

– Vi er veldig fornøyde med å ha beslaglagt en større mengde narkotika som skulle selges på markedet, og vi er også godt fornøyd med å ha tatt beslag i penger som vi tror stammer fra narkotikavirksomhet, sier politiadvokat John R. Sødahl Furunes. (©NTB)

01:24

Røykutvikling på utested i Haugesund

Natt til lørdag klokken 01.04 fikk politiet i Sør-Vest melding om brann på et utested i Haugesund sentrum. 

Det var røyk i lokalet og gjester ble evakuert. 

– Brannvesenet har sjekket ut bygget. Varmegang i en høyttaler, ingen brann. Gjestene kan returnere, skriver politiet en oppdatering på X klokken 01.27.  

01:20

Eksplosjon ved bolig nær Stockholm

Politiet har rykket ut etter at en gjenstand eksploderte ved en bolig i Södertälje, et par mil fra Stockholm. Ingen ble skadd i hendelsen.

Meldingen om hendelsen kom klokka 23.44 fredag kveld. Ifølge politiet har «noe» eksplodert utendørs og ført til mindre skader på et hus.

Området var natt til lørdag avsperret mens bombe- og krimteknikere arbeidet på stedet. Politiet er i gang med en rundspørring for å sjekke om folk har sett eller hørt noe.

– I søket etter gjerningspersonen brukes politihelikopter og politihunder, skriver politiet.

Saken etterforskes som allmennfarlig skadeverk.

Ifølge Expressen rykket politiet natt til fredag ut til den samme adressen etter melding om en mistenkelig gjenstand. 

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?