Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
10. juni 15:32
Canadas statsminister Justin Trudeau og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møttes lørdag i Kyiv.

Trudeau med milliardløfte på besøk i Ukraina

Foto: VALENTYN OGIRENKO / NTB

Canadas statsminister Justin Trudeau er lørdag i Kyiv for å vise sin støtte til krigsrammede Ukraina. Han lover en ny milliardpakke med militær hjelp.

I tillegg til løfte om militær hjelp for 500 millioner canadiske dollar – drøyt 4 milliarder kroner – sier Trudeau at Canada skal være med i den internasjonale innsatte for å lære opp ukrainske jagerflypiloter.

På en pressekonferanse i Kyiv sa statsministeren også at Canada har beslaglagt et russisk Antonov fraktfly som landet i Canada i fjor og skal begynne prosessen med å overdra flyet til Ukraina.

I den ukrainske hovedstaden møtte Trudeau president Volodymyr Zelenskyj, og han besøkte et minnesmerke over soldatene som er drept i kamper med russiske og russiskvennlige styrker siden 2014. Finansminister og visestatsminister Chrystia Freeland var også med på reisen til Kyiv.

Canada er ett av landene utenfor Ukraina der det bor flest ukrainere og personer av ukrainsk avstamning. Nato-landet har bidratt med både militær og økonomisk støtte siden den russiske invasjonen i februar i fjor.

Hevet øyenbrynene

Under en pressekonferanse sammen med Canadas statsminister bekreftet Zelenskyj at Ukrainas offensiv er i gang.

Zelenskyj sier at det nå pågår operasjoner tilknyttet motoffensiven, men nekter å kommentere på hvilken fase den skal befinne seg i. 

– Vi kan definitivt si at den ukrainske motoffensiven har startet, sa Russlands president Vladimir Putin til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti på fredag.

Zelenskyj hevet øyenbrynene og trakk på skuldrene da han ble bedt om å kommentere uttalelsen under en pressekonferanse i Kyiv. Men han innrømmet likevel at det pågår operasjoner. (NTB/TV 2)

22:47
21:13
20:51

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?