Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
9. juni 16:43
SAMARBEID: Russlands president Vladimir Putin har gjennom krigen hatt et tett samarbeid med Iran. 

Frykter Russland utvider våpensamarbeid

Foto: SPUTNIK/NTB.

Russland har så langt mottatt hundrevis av iranske droner for å angripe Ukraina, og nå frykter Det hvite hus at det krigførende landet vil utvide forsvar- og våpensamarbeidet med Iran for å sikre seg ytterligere leveranser. 

Det melder nyhetsbyrået Reuters fredag, og viser til en uttalelse fra Det hvite hus. 

– Russland har brukt iranske UAV-er (droner) de siste ukene for å angripe Kiev og terrorisere den ukrainske befolkningen, og det militære samarbeidet mellom Russland og Iran ser ut til å bli dypere, sier talsmann John Kirby. 

I februar ble det kjent at Russland og Iran gikk videre med en plan om å bygge en ny fabrikk i Russland som kan lage rundt 6000 iranskdesignede droner til krigen i Ukraina, ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal

Amerikanske satellittbilder tyder på at den nye dronefabrikken skal bygges i Alabuga, rundt 900 kilometer øst for Moskva, ifølge Kirby. 

Talsmannen hevder kampfly av typen Su-35 står høyt på Irans ønskeliste over ting de kan få tilbake fra Russland. 

Bidens regjering har tidligere advart om at Russland og Iran er på vei til å utvikle et fullverdig forsvarssamarbeid.

Flere land har reagert på bruken av iranske droner i Ukraina, og Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA har bedt FNs generalsekretær, António Guterres, om en uavhengig gransking. 

Roy Kvatningen skriver...
Den republikanske lederen for Representantenes hus, Kevin McCarthy, greide ikke å få gjennom et forslag til forsvarsbudsjett. En håndfull opprørere på partiets høyrefløy lager store problemer for ham. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Nederlag for McCarthy i Kongressen – nedstenging rykker nærmere i USA

Republikanernes leder i Representantens hus greier ikke å samle nok støtte til forslag som skal holde hjulene i gang det offentlige USA de kommende ukene.

En nedstengning av offentlig virksomhet rykker nærmere i USA. Fristen for å få et budsjett på plass løper ut 30. september.

Kevin McCarthy forsøkte torsdag å få flertall for et forslag til forsvarsbudsjett som et første skritt, noe som vanligvis pleier å være relativt uproblematisk i Washington. En prøveavstemning endte imidlertid med at forslaget ble stemt ned med 212 mot 216 stemmer, da en liten gruppe republikanske utbrytere stemte nei sammen med Demokratene.

McCarthys strategi var å gi innrømmelser til den harde høyrefløyen i partiet, men det førte ikke fram. Nyhetsbyrået AP omtaler utfallet som «et knusende nederlag som gjør en nedstengning av de offentlige tjenestene nesten sikkert».

Det er tredje gang McCarthy mislykkes i å få gjennom forsvarsbudsjettet, og flere observatører stiller nå spørsmål ved hvor lenge republikaneren kan fortsette som leder for Representantenes hus.

– Dette er et helt nytt konsept, med personer som bare ønsker å brenne alt ned til grunnen, sa McCarthy etter avstemningen. Han ga tydelig uttrykk for frustrasjon.

– Dette går ikke, sa han.

(©NTB)

Prinsesse Ingrid Alexandra deltok i løpet. Foto: Kronprinsparets fond

Her deltar Ingrid Alexandra i «Skaugum Grand Prix»

Kongehuset har torsdag kveld delt bilder fra et olabilløp som nylig ble gjennomført på Skaugum. 

«Skaugum Grand Prix» ble arrangert for å markere at læringstilbudet UngInvest AiB, som Kronprinsparets fond har samarbeidet med siden 2011, fyller 40 år.

Ungdommer fra prosjektene fondet støtter, samt fondets samarbeidspartnere, var invitert for å konkurrere i fart, kamprop og lagånd.

– Hele 20 lag stod på startstreken onsdag ettermiddag. Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus deltok i hvert sitt heat sammen med ungdom som tar del i UngInvest-prosjektene. Kronprinsen var også delaktig i løpet og bidro med dytting av bilene da startskuddet gikk, skriver Kongehuset i en pressemelding.

Prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon i samtale med deltakere på «Skaugum Grand Prix». Foto: Kronprinsparets fond

Elden deler bilde fra luftetur med Finnes

Advokat John Christian Elden har torsdag kveld delt et bilde av seg selv, Sindre Finnes og Geir Håkonsund på Facebook.

– Ut på en spasertur og klarne tankene er ofte et godt råd alene! Tid for refleksjoner og ivaretakelse. God kveld, skriver han.

Tirsdag ble det kjent at Elden hadde bistått sin sin venn Sindre Finnes med å utforme listen over aksjehandler mens Finnes' kone Erna Solberg var statsminister. 

– Alle trenger en god venn. Også Sindre når det blåser friskt. Han trengte hjelp til å tenke og prøve å oppfylle Ernas ønske om oversikt, og fikk selvsagt det, skrev Elden i en tekstmelding til TV 2 den dagen. 

Svein Valle tilsatt som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme

Svein Valle er tilsatt som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.

– Jeg er takknemlig for den tilliten jeg nå har fått, og gleder meg til å ta fatt på oppgaven. Jeg tror på kirkas prosjekt om å formidle verdier, tro, håp og være en samfunnsaktør. Vi skal bety noe for folk i hele Nordland, sier den nye biskopen i en pressemelding torsdag.

Kristin Gunleiksrud Raaum er leder i Kirkerådet, som har tilsatt Valle som biskop. Hun omtaler ham som en strategisk, visjonær og folkelig kirkeleder.

– Han har en variert bakgrunn og ikke minst i årene som studentprest har han arbeidet strategisk med forståelsen av kirken i samfunnet.

Valle vigsles til biskop på en gudstjeneste søndag 19. november i Bodø domkirke. Her vil også kong Harald delta.

(©NTB)

HJEM TIL NORGE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiser fra New York natt til fredag, norsk tid.

Støre må droppe FN-tale – reiser hjem til Norge

Foto: Pontus Höök / NTB

NEW YORK (TV 2): Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiser hjem fra New York før han rekker å holde Norges innlegg under åpningen av FNs hovedforsamling. 

Støre skulle opprinnelig holde sin tale torsdag kveld norsk tid, men må avlyse for å rekke den planlagte hjemreisen. Grunnen er at landene som er foran Norge i køen har brukt lenger tid enn ventet.

Under FNs hovedforsamling blir representantene anmodet om å holde innleggene til under 15 minutter, men de kan i realiteten snakke så lenge de vil. USAs president Joe Bidens tale på tirsdag varte i en halvtime.

Akkurat nå er det fortsatt 14 land foran Norge i køen.

Siden stats- og regjeringssjefer blir prioritert på talerlisten, må Norge nå belage seg på å komme langt bak i køen når det gjelder taletid.

Støre skal møte FNs generalsekretær Antonio Guterres før han reiser hjem.

Det hvite hus varsler «vesentlig» styrking av Ukrainas luftvern

Foto: Evan Vucci / AP / NTB

USAs president Joe Biden vil kunngjøre det som omtales som en vesentlig styrking av Ukrainas luftvernkapasitet, sier Det hvite hus.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har torsdag hatt møter med sentrale representanter i Kongressen, og har også besøkt Pentagon der han har møtt forsvarsminister Lloyd Austin.

Torsdag kveld norsk har Zelenskyj og Biden møttes i Det hvite hus.

I mellomtiden har Zelenskyj uttalt at han har hatt ærlige og konstruktive samtaler i Kongressen og at han ser fram til å diskuterer Ukrainas forsvar med Biden. 

Besøket til Det hvite hus kommer samme dag som Ukraina har vært utsatt for russiske angrep i stor skala. Minst seks byer er rammet, og strømmen gikk i flere områder.

Forrige vinter angrep Russland Ukrainas kraftverk og strømnett systematisk, og det er frykt for at denne strategien vil bli gjentatt vinteren som kommer.

– Presidenten vil kunngjøre en ny hjelpepakke til Ukraina torsdag som vil omfatte luftvernsystemer og andre våpen som vil hjelpe Kyiv foran en vanskelig vinter, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

Det hvite hus opplyser at det ennå ikke er snakk om å gi langtrekkende ATACMS-raketter til Ukraina.

(NTB)

Polen: Statsministerens Ukraina-uttalelse er mistolket

Den polske statsministeren Mateusz Morawieckis uttalelse om at landet ikke vil gi nye våpenleveranser til Ukraina, er mistolket, ifølge landets president.

Polen kommer ikke til å gå for nye våpenleveranser til Ukraina, sa landets Morawiecki i et intervju med Polsat News sent onsdag.

Torsdag kveld sier president Andrzej Duda at uttalelsen er blitt mistolket.

– Morawieckis ord ble tolket i verst mulig mening. Slik jeg ser det, mente statsministeren at vi ikke vil overføre noen av de nye våpnene vi for tiden kjøper for å modernisere den polske hæren, til Ukraina, sier Duda.

Polen startet en storstilt opprustning av forsvaret etter Russlands angrep på Ukraina i februar i fjor. Landet er i ferd med å kjøpe inn et stort antall kampfly, stridsvogner, helikoptre, artillerivogner og andre våpen. Blir innkjøpene gjennomført etter planen, vil det polske forsvaret bli blant Europas største.

(NTB). 

STORM: Både Anniken Huitfeldt og Erna Solberg har stått i en politisk storm over lengre tid. 

Skandalene går nå verden rundt: – Ryster Norge

Foto: NTB. 

Norge har nylig fått en «større plass på verdenskartet», men kanskje ikke av den grunnen man skulle ønske. 

– De politiske karrierene til to av Norges mektigste kvinner er truet etter avsløringen om at ektemennene deres handlet med aksjer bak ryggen deres.

Slik beskriver nyhetsbyrået AP de pågående habilitetssakene som har preget både utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg den siste tiden. 

«Karrierene henger i en tynn tråd», skriver den britiske avisen The Guardian torsdag kveld og omtaler aksjehandlene som en skandale. 

Spesielt aksjehandlene til Solbergs ektemann Sindre Finnes er beskrevet i detaljer, samt spørsmålet om Høyre-lederens potensielle statsministerkandidatur i 2025.  

Økonomiavisen Financial Times var tidligere ute og skrev om «interessekonfliktene som ryster Norges politiske klasse» den 15. september. 

Torsdag svarte Erna Solberg på alle TV 2s spørsmål. 

Les hele saken her

Norge gir 170 millioner til The Pulitzer Center

NEW YORK (TV 2): Pengene skal gå til et fond for uavhengig journalistikk, som drives av The Pulitzer Center. 

Det ble offentliggjort torsdag kveld, simultant under FN-uka i New York og en internasjonal gravekonferanse i Gøteborg.

«Norge ser verdien av å styrke fri journalistikk, både av konkrete, strategiske hensyn innenfor enkelttemaer, men også for å styrke fjerde statsmakt i en tid der de redaktørstyrte mediene er viktigere enn noensinne», heter det i pressemeldingen fra Regjeringen.

Fondet det er snakk om, er The Pulitzer Center sitt Rainforest Journalism Fund (FJF), som gir støtte til gravejournalistikk om regnskog.

The Pulitzer Center har base i Washington DC, USA.

Rolv Wesenlund som Marve Fleksnes i 1974. Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / NTB

Full stans i smal Oslo-gate: – Fleksnes rider igjen

Det ble full klinsj da to biler møttes på en smal vei på Galgeberg i Oslo torsdag kveld. 

– Trusler om vold, samt noe skadeverk på en bil. Den ene parten har heller ikke gyldig førerkort. Anmeldes, skriver Oslo politidistrikt på X/Twitter.

– Fleksnes rider igjen, skriver de.

Kommentaren er naturlig nok en referanse til den legendariske Fleksnes-episoden «Trafikk og panikk». Der møter Rolv Wesenlunds karakter Marve Fleksnes direktøren Jens Hoff, spilt av Henki Kolstad, på en smal landevei. 

Etter mye om og men må en politibetjent bryte inn for å løse situasjonen. 

Også på Galgeberg måtte politiet komme til, uten at det har løst situasjonen.

– Nei, det er vel en såpass smal vei at det ikke er opplagt hvem som bør rygge. Det er to som tviholder på retten sin. De er ikke så løsningsorienterte, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo-politiet til TV 2.

Stemningen var rolig da politiets patrulje ankom stedet, selv om partene på ingen måte var enige.

– De har litt forskjellige versjoner om det som har skjedd, men det var rolig da vi kom.

Den ene bilen har fått skader på et sidespeil.

– Det er litt uvisst hvordan det har oppstått. Den ene påstår at den andre har ødelagt speilet til den andre, men det er ikke sikkert at det har vært bevisst.

– Og én av dem mangler førerkort?

– Ja. Da er det kanskje ikke den riktige handlingen å sørge for at politiet dukker opp, sier Iversen.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?