Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
9. juni 15:48

Spionsatellitter skal ha oppdaget eksplosjon før demning-kollaps

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES

Amerikanske myndigheter hevder spionsatellitter fra USA skal ha oppdaget en eksplosjon før demningen i Nova Kakhovka kollapset. 

Det melder den amerikanske avisen New York Times fredag ettermiddag, og siterer en høytstående anonym tjenesteperson i Joe Bidens administrasjon. 

Ifølge tjenestepersonen skal satellittene, utstyr med infrarøde sensorer, ha oppdaget et varmesignal som samsvarer med en stor eksplosjon rett før demningen brast. 

Eksperter, som den amerikanske avisen viser til, mener derfor at eksplosjonen er den mest sannsynlige grunnen til kollapsen, men de utelukker likevel ikke at det også kan ha vært strukturelle feil eller et angrep utenfra. 

– Vi er overbevist om at det var snakk om en eksplosjon. Det var ikke en liten eksplosjon, sier avdelingsleder Ben Dando, i Norges seismologiske institutt (NORSAR), som også oppdaget en eksplosjon før kollapsen. 

Det foreligger ingen klare bevis på hvem som står bak den mulige sabotasjen, men amerikansk etterretning har lenge pekt på Russland - som igjen skylder på Ukraina. 

Informasjonene er ikke bekreftet av andre uavhengige kilder. 

00:03
I går 23:33
NTB  & Johannes Steen
I går 22:30
I går 22:07
I går 21:53
I går 21:39
NTB  & Johannes Steen
I går 20:46
I går 20:29
I går 20:21
I går 19:39
NTB  & Ane Hem

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?