Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
28. mai 14:43
ULYKKE: En syklist fremstår som alvorlig skadet etter en påkjørsel i Indre Østfold.

Syklist fremstår alvorlig skadet etter påkjørsel i Indre Østfold – bilfører har meldt seg for politi

Foto: Freddie Larsen

En syklist er alvorlig skadet etter en påkjørsel i Indre Østfold kommune, opplyser operasjonsleder Finn Håvard Aas i politiet.

Nødetatene er ferdig på stedet, og syklisten er fraktet til sykehus med luftambulanse. Det er ikke meldt om livstruende skader. Føreren stakk fra stedet etter ulykken. 

– Det er vitner som har sett uhellet og sett bilen forlate stedet etter uhellet, sier Aas til TV 2.

Politiet oppfordret bilføreren til å melde seg, noe vedkommende nå har gjort. 

– Bilfører har kontaktet politiet og blir avhørt av etterforsker. Vi har også kontroll på aktuell bil, melder politiet rundt klokken 20.

Foto: Freddie Larsen
Oline Birgitte Nave skriver...
9 minutter siden

Rupert Murdoch pensjonerer seg fra Fox News – sønnen overtar

Foto: Victoria Jones / PA / NTB

Den australske mediemogulen Rupert Murdoch (92) trer til side og gir styreledervervet i Fox and News Corp til sønnen Lachlan.

– I hele mitt profesjonelle liv har jeg jobbet med nyheter og ideer, og det vil ikke endre seg. Tiden er inne for meg til å innta en ny rolle, sier han i en uttalelse til Fox News.

Dagbladet: Erna Solberg vil offentliggjøre selvangivelsen

Saken oppdateres

Erna Solberg bekrefter overfor Dagbladet at hun vil gi innsyn i sin selvangivelse for perioden fra 2012 til 2022. 

– Det å vise fram min selvangivelse er ikke noe problem, og det kan godt tenkes at vi skal legge den fram. Men vi må ta noen personvernhensyn og en vurdering av hvordan vi skal gjøre det, sier Solberg til Dagbladet.

Det har stormet rundt Solberg etter at det ble kjent at ektemannen Finnes hadde drevet aksjehandel i stort omfang mens Solberg var statsminister. Fredag forrige uke la Solberg fram ektemannens aksjeliste. Torsdag stilte hun til intervju med en hel rekke av landets medier, blant andre TV 2.

TV 2 spurte da blant annet hvorfor hun ikke reagerte på at ektemannens inntekt økte med 45 prosent i 2020.

– Det er det året jeg mener det er grunnlag for at jeg kunne ha reagert. Jeg har rett og slett bare sendt inn min selvangivelse veldig raskt. Vi sto midt oppi en del andre saker akkurat den perioden. Men etter syv år som statsminister og med stor tiltro ettersom vi ikke hadde sett noe før, svarte Solberg.

Her kan du lese mer om hva Solberg sa.

Ungdom gamer alene på gutterommet med tre skjermer.Foto: Gorm Kallestad / NTB   Modellklarert.

Studie: 3 av 4 foreldre prøver å påvirke hva barna ser på skjerm

Foto: Gorm Kallestad / NTB

De fleste foreldre har et ønske om å påvirke hva barn i 7–14 års alder ser på skjerm. Mange foreldre prøver å foreslå innhold de selv liker, ofte uten hell.

– Den teknologiske utviklingen vært enorm de siste årene, og formatene og sendeflatene er i stadig endring. Barn og unge er derfor langt fra like etablerte kulturbrukere som tidligere generasjoner, og det er ekstra viktig at vi følger med på endringer i kulturbruken deres, sier Kjersti Mo, direktør for Norsk filminstitutt i en pressemelding.

Rapporten «I strømmen av innhold. 7-14-åringers forhold til filmer, serier og spill» framgår det at ungene konsumerer enorme mengder innhold på skjerm, det være seg dataspill, sosiale medier, filmer eller serier. Ungene ser på skjerm i nesten alle tenkelige situasjoner. Få av deltakerne i studien virker som de har klare grenser for skjermbruk. 

Foreldrene på sin side ønsker ikke å diktere og bestemme over barnas mediekonsum, men hele 74 prosent vil påvirke litt og følge litt med, uten å moralisere.

Sosiale medier er det foreldre i størst grad forsøker å påvirke. Hele 43 prosent prøver aktivt å guide ungene der, mens kun 15 prosent sier de «i stor grad» forsøker å påvirke hva barna ser av serier. 

Rapporten er basert på en representativ spørreundersøkelse og dybdeintervjuer med barn og unge og foreldre. 

(©NTB)

Høyres byrådslederkandidat, Christine Meyer.

Ny dramatisk vending i Bergen - Høyre snur 

Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

SISTE: Høyre snur og inngår ny sonderinger i Bergen. 

– Vi ønsker et nytt byråd, slik velgerne klart har stemt for. Derfor vil vi nå sondere mulighetene for et samarbeid med partiene som ønsker en utredning av et tunnelalternativ for bybanen. Bergenserne har sagt ifra og stemt på partier som ønsker dette, skriver byrådslederkandidat Christine Meyer på Facebook torsdag ettermiddag. 

Det kan bety omkamp i det betente bybanespørsmålet i Norges nest største by. 

Meyer og Høyre har den siste uken forhandlet om et mindretallsbyråd i Bergen med Arbeiderpartiets tidligere samarbeidspartnere Venstre og KrF. 

I grunnlaget for disse forhandlingene ble det gjort klart og tydelig at en omkamp om bybanen langs bryggen ikke var aktuelt. Men disse partiene har ikke et flertall i ryggen for å felle Bakervik og Arbeiderpartiet. 

– Høyre har ikke gått til valg i denne perioden på utredning av et tunnelalternativ. Det er likevel fornuftig å få en slik gjennomgang, også for å se på kostnadene knyttet til bybaneprosjektet og innhente mer kunnskap, skriver Meyer sier videre. 

De fire partiene som kan sikre et borgerlig flertall sammen med Høyre, har samtidig inngått en egen allianse. 

Disse partiene er Bergenslisten, Industri- og Næringspartiet, Senterpartiet og Frp. De to sistnevnte forlot tidlig soneringer med Høyre nettopp med bakgrunn i bybanespørsmålet. 

De har de siste dagene lagt press på at Meyer forlater sentrumspartiene, og søker et bredere flertall med omkamp-partiene.

Dette har de etter alt å dømme lyktes med, nå som Meyer sier at de vil innlede nye sonderinger. 

Det har de siste dagene pågått en slags stillingskrig mellom Høyres Christine Meyer og Arbeiderpartiets sittende byrådsleder Rune Bakervik i Bergen. 

Torsdag skal Bakervik, etter det TV 2 kjenner til, ha hatt flere samtaler med Senterpartiet om et eventuelt samarbeid i sentrum og på venstresiden. Dette innebærer at Senterpartiet må snu i kravet om omkamp, etter det TV 2 erfarer.  

På samme tid har tatt til orde for at Arbeiderparti-byrådet bør gå av, for å forhindre omkamp om bybane langs Bryggen. 

Meyer gjentok dette i Facebook-posten torsdag: 

– Jeg har vært i kontakt med byrådsleder Bakervik i dag og spurt om han vil tre til side for et Høyre-ledet byråd som ikke starter tunnelutredning og legger omkamp død. Han valgte å ikke gå av.

Bakervik har på sin side innledet egne sonderinger med partier som har sagt at de kan vurdere å samarbeide med ham. 

Halden februar 2023: Det første villsvinet i Norge er bedøvet og påsatt en GPS-sender av forskere fra NINA og Veterinærinstituttet. Flere står for tur. Målet er å få en bedre forståelse av hvor villsvinene lever og sprer seg i landet.Foto: Øivind Ringstad / NTB

Landbruksministeren: Villsvin skal utryddes i Norge

Landbruksminister Geir Pollestad lader geværet, verbalt, og slår fast at målet er å utrydde villsvin i Norge etter at afrikansk svinepest ble påvist i Sverige. 

– I Norge har vi til nå hatt den strategien at vi ønsker færrest mulig villsvin over et minst mulig område. Når afrikansk svinepest har kommet nærmere, har jeg foretatt en ny vurdering, og bestemt at det er skal være et nytt mål, nemlig å utrydde villsvin i Norge, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Afrikansk svinepest er en alvorlig og smittsom virussykdom som rammer villsvin og tamgriser, men ikke mennesker eller andre dyr.

6. september ble de første tilfellene av sykdommen på villsvin bekreftet i Sverige. Et 800 kvadratkilometer stort område ble da sperret av. Det er forbud mot all ferdsel, og det er intet unntak for verken jakt, fiske, sopp- eller bærplukking. 

I Sverige er det en svært stor bestand av villsvin, og den norske bestanden består av dyr innvandret fra nabolandet.

– Svenskene har innført ganske drastiske tiltak i det området som er rammet. Vi frykter selvsagt at smitten kan komme til Norge.

Pollestad har hatt møter med sentrale aktører.

– Det er en felles forståelse for alvoret i situasjonen, og den risikoen villsvin innebærer for dyrehelsa vår, bruk av utmark og for svinehold. Det vil vi for all del unngå, sier ministeren til NTB.

(©NTB)

Høyre-topp i Rogaland ber Solberg tre til side inntil videre

Modolf Haraldseid, som sitter i ledelsen i Rogaland Høyre, mener at Erna Solberg bør få fritak fra politiske verv i partiet inntil videre, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg mener at sentralstyret bør frita Erna Solberg fra sine politiske verv i Høyre inntil saken er tilstrekkelig belyst av kontroll- og konstitusjonskomiteen og eventuelt Økokrim, sier han til avisen.

– Går det i det hele tatt an å lede Høyre i situasjonen hun er i nå?

– Det er et relevant spørsmål. Jeg mener det er ganske vanskelig. Erna burde ha trådt til side og blitt fritatt sine politiske verv i Høyre, sier Haraldseid til Aftenbladet.

DREPT: Milo (13) ble ifølge politiet skutt i hodet i forbindelse med den brutale gjengvolden i Sverige

Bekrefter at Milo (13) ble skutt i hodet

Svensk politi bekrefter at det var 13 år gamle Milo ble funnet skutt og drept i Haninge, sør for Stockholm.

Gutten ble skutt i hodet. Ifølge politiet ble han drept i forbindelse med en pågående gjengkonflikt.

– Det er opplysninger, som jeg ikke kan gå nærmere inn på på grunn av hensyn til etterforskningen, som viser at gutten ble utsatt for den grove og fullstendig hensynsløse gjengvolden, sier etterforskningsleder Lisa dos Santos i den svenske påtalemyndigheten.

Navn og bilde frigis av svensk politi med tillatelse fra 13-åringens familie.

Milo ble ifølge svenske medier funnet drept i et skogholt 11. september.

Ifølge Aftonbladets opplysninger er politiets teori at Milo var drept et annet sted, men at liket ble flyttet til skogsområdet der det ble funnet. Påtalemyndigheten har ifølge avisen tidligere lagt til grunn at Milo var ukjent for politiet fra før.

Drapet føyer seg i rekken av en etter hvert lang rekke brutale drap og voldssaker knyttet til gjengkriminalitet i Sverige. Ifølge svensk politi har barn og ungdom i økende grad blitt involvert i den brutale volden.

Statsadvokat Kristian Jarland vil fredag komme med beslutningen om påtalemyndigheten anker Oslo tingretts dom om prøveløslatelse av Stig Millehaugen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Statsadvokaten varsler avgjørelse om Millehaugen-anke

Fredag vil statsadvokat Kristian Jarland avgjøre om påtalemyndigheten anker prøveløslatelsen av forvaringsdømte Stig Millehaugen.

– Det kommer en avgjørelse i løpet av fredagen, sier Jarland til NTB. 

13. september kom dommen avgjørelsen fra Oslo tingrett om at Stig Millehaugen skal prøveløslates fra 1. juni. 

Retten festet lit til Millehaugens forsikringer om at han gjennom soningen av forvaringsdommen har fått ny og bedre innsikt i seg selv og kriminaliteten han har begått siden tenåringsalderen.

Retten stilte sju spesifikke krav som Millehaugen må overholde i prøvetiden. Kravene knytter seg til oppfølging, bosted og behandling. Han må også avstå fra å bruke alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler som ikke er lovlig foreskrevet av lege, herunder steroider, understrekte retten.

Svaret om ankespørsmålet vil komme fredag mellom klokken 11 og 14, opplyser Jarland i en pressemelding.

(©NTB)

14:03

Solberg om statsministerkandidaturet: Et åpent spørsmål

Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Under den mye omtalte pressekonferansen fredag forrige uke sa Erna Solberg at hun ville stille som Høyres statsministerkandidat i valget 2025.

Nå er det en litt annen tone fra partilederen.

– Jeg har sagt at det er opp til partiet.

– Men hva vil du?

– Jeg fatter aldri beslutninger av denne typen midt i krisesituasjoner. 

– Så det er et åpent spørsmål det nå?

– Ja, fordi jeg ser at det avhenger av om Høyre har tillit til meg, og om velgerne kan ha tillit til meg.

– Så du vil prøve å gjenopprette den tilliten? Du vil være statsministerkandidat?

– Jeg er fortsatt partileder i Høyre, jeg kommer til å være det så lenge jeg har tillit, eller til det kommer opp noe i denne saken som gjør at jeg skjønner at det bør være noen andre. Jeg tror ikke på å kaste beslutninger i en krisetid, jeg synes ofte at mange ledere velger å gjøre det.

Solberg har tidligere sagt at hvis noen av de andre i arverekken ville ta over som leder, så ville ikke hun være en stopper for det.

– Er det ikke et naturlig tidspunkt å la den nye generasjonen overta? Om to år vil du også være 64 år gammel.

– Til alder vil jeg få si at jeg er opptatt av at damer på 62 og 64 har fortsatt mye å gi. Jeg mener folk pensjonerer seg alt for tidlig. Men spørsmålet om hvem som skal lede Høyre er et spørsmål til Høyre.

Ukraina: Store skader på flybase på Krim

Det ukrainske forsvaret sier de natt til torsdag gjennomførte et vellykket angrep mot en militærbase på Krim-halvøya.

– Forsvarsstyrkene har gjennomført et kombinert angrep på en flybase nær byen Saki på midlertidig okkuperte Krim, heter det i en uttalelse på Telegram.

Ifølge kilder gjengitt i ukrainske medier, brukte ukrainerne droner til å overliste luftforsvaret i området. Deretter skal konverterte antiskip-raketter av typen Neptun ha blitt avfyrt mot flybasen.

Angrepet forårsaket store skader, opplyser en etterretningskilde til Reuters.

Russiske militærbloggere har også gitt lignende rapporter om nattens angrep. Russland har ikke kommentert de siste hendelsene på Krim, annet enn å melde at de har ødelagt 19 ukrainske droner i området.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?