Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
28. mai 09:40
TOMT: Dette teltet har stått tomt i flere dager, og har utløst en omfattende leteaksjon. 

Politiet fortsetter leteaksjon etter funn av tomt telt

Foto: POLITIET

– Politiet vil i samarbeid med frivillige mannskaper også i dag drive søk i området Myrdal og Bergensbanen, skriver Vest politidistrikt på Twitter søndag morgen. 

Lørdag startet politiet leteaksjonen ved Myrdal stasjon langs Bergensbanen, etter at det ble gjort funn av et tomt telt noen hundre meter fra togstasjonen. Lørdag ettermiddag ble søket ytterligere utvidet.

Politiet har gjennom dagen forsøkt å identifisere eieren av teltet, uten å ha lyktes med dette. De har derimot funnet gjenstander som kan tyde på at det dreier seg om en utenlandsk statsborger.

– Vi har ikke fått noen avklarende svar på hvem vi leter etter. Vi er ikke sikker på om noen er i nød, men har ikke klart å knytte teltet til konkrete personer, sa operasjonsleder Eirik Loftesnes til TV 2 lørdag. 

BAKGRUNN: Utvider leteaksjon etter funn av tomt telt: – Klarer ikke å få ned bekymringen

Oddvar Sagbakken Saanum skriver...
14 minutter siden
SVINGKURS: Elon Musks aksjer i Tesla har virkelig rørt på seg denne uka.

Tesla-aksjen i fritt fall

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB

Etter en opptur i starten av uka, har aksjekursen til Elon Musks selskap Tesla falt over ni prosent på et par dager.

Prisen på én Tesla-aksje er i skrivende stund 247,70 dollar, mens den nylig var oppe i 272,84 dollar.

Årsaken til fallet ser ifølge Market Watch ikke ut til å være relatert til Tesla isolert, men til en generell børsnedgang.

– Markedet er i en korrigerende fase. Tesla vil nok ikke være immun, sier John Roque hos 22V Research til Market Watch.

Hvor langt kursen vil falle, er selvfølgelig uvisst. Enkelte analytikere mener at 218 dollar er et rimelig anslag, ettersom det var i dette området Tesla lå før børsoppturen startet i august.

S&P500-indeksen har falt 2,8 prosent fra uketoppen for et par dager siden.

14 minutter siden
DØD: Giorgio Napolitano sovnet inn fredag, melder Reuters..

Italias tidligere president Napolitano er død

Foto: Riccardo De Luca / Reuters / NTB

Giorgio Napolitano er død, melder Reuters. Han ble 98 år gammel.

Napolitano var president i Italia fra 2006 til 2015, da han selv trakk seg på grunn av sin høye alder.

Reuters skriver at Napolitano får mye av æren for at Italia unngikk konkurs under gjeldskrisen i Europa på slutten av årtusenets første tiår.

— Blant ikke-menstruerende kvinner som rapporterte blødning etter vaksine, rapporterte de fleste at de hadde én enkelt blødningsepisode, at blødningen varte i en uke eller kortere, og at blødningen ikke var kraftig, sier lege og forsker Kristine Blix. Her fra vaksinasjon av innbyggere i Drammen tilbake i januar 2021. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

FHI-rapport: Kvinner melder om økt forekomst av underlivsblødning etter koronavaksinasjon

En ny studie fra FHI viser at kvinner som ikke menstruerer, har rapportert om høyere forekomst av uventet underlivsblødning i tiden etter koronavaksinasjon. 

 – I den nye studien fant vi økt risiko for uventet underlivsblødning hos kvinner som har sluttet å menstruere på grunn av overgangsalder, så vel som hos kvinner som ikke menstruerer fordi de bruker hormoner, sier lege og forsker Kristine Blix ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

22.000 kvinner deltok i forskningsprosjektet Seniorkohorten og Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Kvinnene ble spurt om de hadde opplevd uventet underlivsblødning i 2021, året da de aller fleste fikk sin første koronavaksine.

De fleste kvinnene som deltok, var vaksinert med de to vanligste koronavaksinene – Comirnaty (Pfizer-BioNTech) og Spikevax (Moderna). FHI-studien er publisert i Science Advances

– Gitt at kvinnene har husket alle blødningsepisoder like godt og ikke overrapportert blødninger etter vaksinasjon, eller kanskje viktigere, ikke underrapportert blødninger før vaksine, har risikoen økt to til fire ganger i den første måneden etter vaksine, sier Blix, som er hovedforfatter av studien.

Studien fant at de aller fleste – 75 til 85 prosent – rapporterte at blødningen varte en uke eller kortere. 22 til 33 prosent rapporterte blødningen som kraftig. Samtidig var det få som oppsøkte lege på grunn av blødningen – 20 prosent blant kvinner etter overgangsalder og 9 og 4,5 prosent blant kvinner som er i og før overgangsalder.

FHI understreker at studien er basert på data fra spørreundersøkelser hvor kvinner har oppgitt opplysninger om hendelser tilbake i tid. Studien gir derfor ingen sikker årsakssammenheng mellom koronavaksinasjon og underlivsblødning.

– Det er mulig at kvinner husker bedre det som har skjedd etter vaksinering, og at en sammenheng fremstår sterkere enn den er, sier Blix.

(©NTB)

Canadas statsminister Justin Trudeau ønsker Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj velkommen til den canadiske nasjonalforsamlingen i Ottawa. Foto: Sean Kilpatrick /The Canadian Press / AP / NTB

Canada med nytt milliardløfte til Ukraina

Canadas statsminister Justin Trudeau har lovet Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj ytterligere 650 millioner canadiske dollar i bistand.

Pengeløftet kom under Zelenskyjs besøk i Canadas hovedstad Ottawa fredag.

Bistanden, som tilsvarer over 5 milliarder norske kroner, skal gis til Ukraina over en treårsperiode.

Det vil blant annet inkludere rundt 50 panservogner samt opplæring av F-16-flygere, ifølge Trudeau.

ISFRONT? Polens statsminister Mateusz Morawiecki går hardt ut mot Ukrainas president.

– Jeg vil si til president Zelenskyj at han aldri må fornærme polakker igjen

Foto: Michal Dyjuk / Reuters / NTB

Polens statsminister Mateusz Morawiecki går hardt ut mot Ukrainas leder, president Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj anklaget Polen for å spille på lag med Russland ved å forby ukrainsk kornimport.

– Jeg vil si til president Zelenskyj at han aldri må fornærme polakker igjen, slik han nylig gjorde under sin tale i FN, sier Morawiecki ifølge Reuters.

Siden den russiske invasjonen i februar 2022 har Polen vært en av Ukrainas viktigste allierte, og en av deres viktigste våpenleverandører. 

De har også tatt imot én million ukrainske flyktninger, som får ulike former for støtte av den polske staten.

Morawiecki har tidligere også gått hardt ut mot Norge. Han mener Norge indirekte tjener på Russlands krig mot Ukraina.

– Olje- og gassfortjenesten til et lite land på fem millioner som Norge vil overstige hundre millioner euro, sa statsministeren ifølge TVN24 i mai i fjor.

– Mine damer og herrer, unge mennesker, noe er galt. Skriv til dine unge venner i Norge. De burde dele dette gigantiske overskuddet, sa Morawiecki videre.

Mann fastklemt etter traktorulykke i Agder

Politiet har fått melding om en ulykke med traktor under arbeid på en skogsvei i Agder.

En mann var fastklemt, skriver politiet på X.

Klokken 20 opplyser politiet at mannen er frigjort og får helsehjelp på stedet.

Skadeomfanget er uvisst, legger politiet til. 

Bildet er sendt ut av militærmyndighetene i Aserbajdsjan og skal vise angrep på en stilling holdt av separatistmilitsen i Nagorno-Karabakh. Separatistene overga seg etter et døgns kamphandlinger denne uken. Foto: Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan / AP / NTB

Russland: Armenske separatister gir fra seg våpnene i Nagorno-Karabakh

Russlands forsvarsdepartement hevder armenske separatister i utbryterregionen Nagorno-Karabakh har begynt å levere inn våpen og militært utstyr.

Separatistene skal ha overgitt seks pansrede kjøretøy, over 800 skytevåpen og rundt 5000 patroner siden de gikk med på å legge ned våpnene, sier russiske myndigheter fredag. Dette skal ha skjedd under oppsyn fra russiske fredsbevarende styrker i regionen.

Russland fortsetter sine fredsbevarende oppgaver i utbryterregionen, og er i konstant kontakt med Aserbajdsjan og de etniske armenerne i området, heter det i en uttalelse fra myndighetene.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har det blitt registrert to brudd på våpenhvilen i Nagorno-Karabakh siden den ble inngått på onsdag.

Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men siden 1994 har armenske separatister kontrollert deler av området.

(©NTB)

Godstog har kjørt på personbil 

To personer satt i en bil som ble påkjørt av et godstog på Rørosbanen på Tynset fredag kveld. 

– Ukjent skadegrad på disse pr. nå, men meldes å være bevisste og oppegående. Nødetatene er på stedet, opplyser Innlandet politidistrikt.

Operasjonsleder Hågen Løvseth sier til TV 2 at en person er tatt med inn i en ambulanse. Bilen har blitt dyttet rundt 30 meter bortover sporet.

Rørosbanen var en periode stengt mellom Alvdal og Tolga, men klokken 20.40 opplyser Bane Nor at strekningen er åpnet igjen. 

Tips, bilder eller video?
TROR PÅ AVTALE: Benjamin Netanyahu regner med at Israel og Saudi-Arabia snart er enige om en fredsavtale.

Netanyahu: Historisk avtale nær

NEW YORK (TV 2); Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier fredag at Israel nærmer seg en historisk fredsavtale med Saudi-Arabia.

– En slik fred vil gå langt i å gjøre slutt på den arabisk-israelske konflikten og oppmuntre andre arabiske stater til å normalisere sine forbindelser med Israel, sier Netanyahu til FNs generalforsamling.

Han mener at dette også vil øke sjansen for fred med palestinerne.

Norges utenriksminister Anniken Huitfeld sa til TV 2 tidligere denne uken at hun håper avtalen også kan gjøre at det blir mer vilje til forhandling mellom Israel og palestinerne.

– Jeg tror det viktigste Israel kan gjøre for å forbedre sitt forhold til sine naboland, er å finne en god løsning for palestinerne, og det er å etablere en egen palestinsk stat, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til TV 2.

Norge har lenge vært en pådriver for en tostatsløsning.

– Tiden er i ferd med å renne ut for en tostatsløsning, men palestinerne selv sier jo at tiden er ikke ute. Det er fortsatt mulig å redde en tostatsløsning, men da må det mer politisk vilje til, erkjenner Huitfeldt.

En drept og 15 såret i angrep mot ukrainsk industriby

En person er død og minst 15 er såret etter et rakettangrep mot industribyen Krementsjuk i det sentrale Ukraina.

Ifølge guvernør Dmytro Lunin er det en russisk rakett som har rammet sivil infrastruktur i byen.

Han skriver på Telegram at et barn er blant de sårede. Guvernøren hevder videre at ukrainske styrker skjøt ned en av de russiske rakettene som ble skutt mot byen fredag.

(NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?