Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
Roy Kvatningen skriver...
27. mai 00:53
President Joe Biden håper på en snarlig løsning om landets gjeldstak. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Biden håpefull til snarlig løsning knyttet til gjeldstaket

Foto: Susan Walsh / AP / NTB

USAs president Joe Biden sier han håper at det innen kort tid vil bli klart om forhandlingene om gjeldstaket har ført fram til en avtale.

– Vi er veldig nære, og jeg er optimistisk. Jeg håper vi vil vite innen i kveld om vi kommer fram til en avtale, sa Biden fredag ettermiddag lokal tid.

Forhandlingene om å heve gjeldstaket i USA har i flere dager pågått mellom demokratene og republikanerne. Finansminister Janet Yellen har gitt partene fram til 5. juni til å komme til enighet, og advarer om at USA etter det kan komme til å misligholde sin enorme statsgjeld.

(©NTB)

9 minutter siden
Illustrasjonsfoto.

Forsvaret har halvert egne regelverk

Foto: Berit Roald / NTB

På tre år har Forsvaret gått fra å ha over tusen ulike regelverk til godt under 500. Målet er ytterligere kutt, skriver Forsvarets Forum.

– Vi har fått bedre og bedre oversikt og ser at Forsvaret tidligere har hatt utrolig mange interne reglementer, sier leder Thomas Fosse i Forsvarets avdeling for regelverk og dokumentasjonsforvaltning (FERD) til avisen

– De første tallene var på mange tusen, men da vi begynte å skille mellom regler og veiledende tekst, gikk tallet drastisk ned, fortsetter han.

FERD ble etablert 1. august i fjor og består av seksjon for regelverk og juridiske tjenester (RE) og seksjon for dokumentasjonsforvaltning og arkiv (DA). 

Det er den første som har fått ansvaret for å følge opp oppryddingsjobben.

De mange regelverkene som Forsvaret opererte med, førte til dårlig oversikt. Dermed ble mange av de gamle regelverkene ikke oppdatert når det kom nye lover, pålegg og krav som Forsvaret måtte følge.

Regelverkene dreier seg om instrukser, direktiver og reglementer som må skilles fra andre typer dokumenter som tekniske håndbøker, veiledninger og policyer. 

I 2020 var antallet regelverk kommet ned i 1054, mens det i 2023 er ytterligere redusert til 420 – en reduksjon på 60 prosent på tre år.(NTB)

Problemer hos flere nettbanker

Foto: Skjermbilde

Flere nettbanker har problemer lørdag, opplyser TietoEVRY til Aftenposten.

– Vi jobber med et bredt team for å rette opp i dette så fort som mulig. Det er bare å beklage, sier pressekontakt Geir Remman til avisen.

Selskapet leverer datatjenester til en rekke norske nettbanker.

DNB opplyser på sine nettsider at deres kunder har problemer med betalinger og overføringer i nettbanken.

I Vipps-appen opplyses det at det er problemer med å sende penger til og fra DNB-kontoer.

– Vi jobber med et bredt team for å rette opp i dette så fort som mulig. Det er bare å beklage.

Norges ambassade bistår etter mistenkt voldtekt i Spania

Spanske medier meldte fredag at tre svenske statsborgere er mistenkt for voldtekt av to norske kvinner i Spania.

Lørdag opplyser det norske Utenriksdepartementet (UD) til TV 2 at ambassaden i Madrid er koblet på.

– Utenriksdepartementet kjenner til saken. Ambassaden i Madrid gir konsulær bistand, skriver pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet.

TV 2 var fredag i kontakt med UD, som på daværende tidspunkt kun var kjent med saken gjennom de spanske mediene.

Også det svenske Utenriksdepartementet var kjent med saken gjennom media.

– Utenriksdepartementet kjenner til medieopplysningene. Sveriges ambassade i Madrid står i kontakt med lokale myndigheter, svarte pressekontakt Hanna Johansen til TV 2.

Ifølge lokalavisen La Opinión de Málaga skal de svenske mistenkte ha kommet i kontakt med kvinnene gjennom Snapchat.

TRAGEDIE: Redningsarbeidere på stedet der to tog var involvert i en massiv avsporing og kollisjon i den østlige delstaten Odisha i India lørdag.

Huitfeldt kondolerer pårørende etter togulykken i India

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttrykte lørdag sine kondolanser til de etterlatte etter at nærmere 300 personer er døde i togulykken i India.

– Jeg er dypt berørt av den forferdelige ulykken i Odisha i India, skriver Huitfeldt på Twitter lørdag formiddag.

– Jeg sender mine kondolanser til familiene til dem som har mistet sine kjære i denne tragiske ulykken, så vel som til alle dem som er blitt skadd. Norge står sammen med India, skriver Huitfeldt videre.

Lørdag morgen meldte indiske medier og nyhetsbyråer om at 288 mennesker så langt var bekreftet døde, og at nærmere 900 personer er skadd i ulykken.

Ulykken skjedde da et tog sporet av mellom Howrah i delstaten West Bengal og Chennai i Tamil Nadu, ifølge indiske medier. 

Mellom ti og tolv togvogner sporet av i ulykken, og vrakrester havnet på et spor ved siden av. Et annet passasjertog som kom fra motsatt retning, kjørte inn i vrakrestene, og opptil tre vogner fra dette toget sporet også av. (NTB)

President Joe Biden i Det ovale kontor fredag. Foto: Jim Watson / AP / NTB

Biden om gjeldslov: – Det kunne ikke ha stått mer på spill

Foto: Jim Watson / AP / NTB

President Joe Biden vil undertegne loven som hever USAs gjeldstak lørdag. Han understreket at en krise er avverget da han talte fra Det hvite hus.

Biden holdt talen i Det ovale kontor fredag. Dette var første gang han talte til nasjonen derfra.

Sittende bak det historiske Resolute-skrivebordet hyllet han samholdet på tvers av partigrensene som ga flertall for lovforslaget, først i Representantenes hus, så i Senatet.
Unngikk mislighold

Loven blir signert etter måneder med usikkerhet og hindrer det som ville ha vært USAs første mislighold av gjeld hvis ikke ordningen hadde kommet på plass innen 5. juni.

– Det var kritisk å få en avtale, og den er veldig godt nytt for det amerikanske folket. Ingen fikk alt de ønsket. Men det amerikanske folket fikk det de trengte, sa Biden i talen.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det blir nå hevet fram til 2025, altså etter presidentvalget neste år.
Kunne ha vært katastrofalt

Uten en heving ville finansdepartementet ikke lenger hatt midler til å betale nasjonens gjeld. Om det hadde skjedd, kunne det ha utløst økonomisk krise i USA, noe som videre kunne ha rammet andre lands økonomier.

– Det kunne ikke ha stått mer på spill. Ingenting ville ha vært mer katastrofalt, sa Biden om det som kunne resultert i mislighold av landets gjeld.

– Vi avverget en økonomisk krise og en økonomisk kollaps, sa han videre.

Selv om demokraten Biden lover å fortsette samarbeidet med Republikanerne, trekker han fram uenighetene med partiet, særlig når det gjelder økt skattlegging av rike, noe Biden har forsøkt å få gjennom. Han la imidlertid til at dette er noe han kommer til å vente med til sin eventuelle andre periode som president.

– Jeg kommer tilbake til det. Med deres hjelp skal jeg vinne, sa han.

Pressetalsperson Karine Jean-Pierre i Det hvite hus opplyste fredag at bakgrunnen for å holde talen fra Det ovale kontor var å vise betydningen av å få til en avtale på tvers av partiene. Biden vedgikk at dette samarbeidet er vanskelig.

– Og enhet er vanskelig. Men vi kan aldri gi opp forsøket, sa Biden. (NTB)

To israelere skutt på grensen mot Egypt

Det israelske militæret IDF opplyser lørdag at to israelere har blitt skutt ved landets grense med Egypt.

De er begge skadet, og IDF etterforsker saken, melder avisen Haaretz.

Ifølge The Times of Israel skjedde hendelsen ikke langt fra byen Nitzana. Skadeomfanget og hendelsesforløpet er fremdeles ukjent.

Brannvesenet reddet geit i nød:  – Var nervøs

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Brannvesenet i Vestfold var på øvelse med brannbåten «Havkatten» da de kom over et noe uvanlig oppdrag.

En geit hadde forvillet seg ned i et søkk på Ormøy i Færder. Hendelsen skjedde onsdag, men brannvesenet melder om det på Twitter først lørdag.

– Det så ikke normalt ut. Vi seilte inn til øya og en av brannmannskapene hoppet i land, sier brannmester Arne Steinbo.

Han kan fortelle at geita var preget av hendelsen, men at det hele fikk en lykkelig slutt.

– Vi avtalte med bonden på Hauan gård at vi skulle seile geita til Knarberg. Den var nervøs stakkars, la igjen noen visittkort på dekk. Ellers rolig. Vel i havn bar Eivind Ingvaldsen geita i land og la i bilen til boden, som håpet at han kunne redde den, avslutter brannmesteren.

NRK omtalte saken først.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
USAs forsvarsminister Lloyd Austin og Japans statsminister Fumio Kishida under et møte i Tokyo tidligere i uka. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

USA, Japan og Sør-Korea vil dele varslinger om nordkoreanske raketter

USA, Japan og Sør-Korea ønsker å få på plass deling av varslingsdata om nordkoreanske raketter i løpet av 2023.

Det oppgir de tre landene i en uttalelse under et forsvarsministermøte i Singapore lørdag.

Planen går ut på å etablere en mekanisme som varsler om nordkoreanske rakettutskytinger i sanntid. Mekanismen skal bidra til at landene blir bedre til å oppdage og vurdere rakettutskytingene.

Så sent som onsdag forsøkte Nord-Korea å skyte opp en spionsatellitt. Den styrtet i sjøen som følge av en feil med utskytingsraketten.

Ifølge Sør-Korea har landet greid å lokalisere og hente opp noen av vrakdelene. (NTB)

Zelenskyj: – Vi er klare for en motoffensiv

Foto: Javad Parsa/NTB

I et intervju med Wall Street Journal sier Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj at Ukraina er klare for å sette i gang en etterlengtet motoffensiv.

– Vi har stor tro på at vi vil lykkes.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta. For å være ærlig kan det utarte seg på mange måter, men vi skal gjennomføre en offensiv, og vi er klare, forsikrer han.

Ukraina håper en motoffensiv og potensielt gjenvinning av områder vil forandre dynamikken i krigen. I mai sa Zelenskyj at de trengte flere pansrede kjøretøy fra Vesten før de starter en motoffensiv.

Robåt med åtte om bord har gått rundt: – Henger på båten

Vest politidistrikt melder lørdag morgen at de rykker ut etter å ha fått melding om en robåt som har gått rundt i Bergen.

Åtte personer skal ha vært om bord.

– Disse er svømmedyktige og henger på båten. Ikke melding om savnede, skriver politiet på Twitter.

Hendelsen har skjedd på Nordåsvatnet.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?