Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
Elisabeth Teige skriver...
26. mai 09:32

NRK: Mann pågrepet etter knivstikking i Oslo

Foto: Frode Sunde / TV 2

En ung mann er pågrepet etter knivstikkingen i Bogstadveien i Oslo 30. april, melder NRK.

Det var en ung mann som ble knivstukket på åpen gate – han fikk alvorlige, men ikke livstruende skader som følge av angrepet. 

Den mistenkte gjerningspersonen stakk av på en sparkesykkel.

Ifølge politiet har den pågrepne til nå ikke ønsket å forklare seg.

I forkant av knivstikkingen skal det ha vært en slåsskamp. 

Gjerningspersonen skal i forkant av hendelsen ha vært sammen med en ung kvinne, som politiet også ønsket å komme i kontakt med. 

VG: Regjeringen kaller inn PST og Politidirektoratet på teppet

Statsminister Jonas Gahr Støre opplyser til VG at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl har bedt PST og politidirektoratet om et møte i morgen tidlig.

– Vi vil jobbe tett med det skeivet miljøet i dette viktige oppfølgingsarbeidet. Rapporten peker på flere svakheter. Disse må følges opp, sier Støre.

Torsdag ble evalueringsrapporten om skytingen 25. juni i Oslo i fjor lagt frem. Der konkluderes det med at angrepet kunne vært avverget. To personer ble drept i skytingen.

13 minutter siden
Det var i dette huset at kvinnen ble funnet død i mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Siktede i frysebokssaken i Sverige er ikke psykisk syk

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Den norske mannen i 50-årene som er siktet for drap og likskjending av sin samboer i Värmland i Sverige, har ingen alvorlige psykiske lidelser.
Lokalavisa Nya Wermlands-Tidningen skriver at mannen har gjennomgått en flere uker lang rettspsykiatrisk utredning. 

Konklusjonen er at han ikke hadde noen psykisk lidelse ved tidspunktet man mistenker drapet skjedde, og heller ikke har det i dag. Dermed kan han dømmes til fengsel.

I mars ble den norske mannens samboer, en norsk kvinne i 60-årene, funnet i en fryseboks i et hus utenfor Årjäng, drøyt to mil fra den norske grensen. 

Mannen er siktet for drap og likskjending, og påtalemyndigheten mistenker at drapet skjedde tidlig i 2018. Han erkjenner å ha lagt kvinnen i fryseboksen, men ikke å ha drept henne.

(©NTB)

15 minutter siden

WSJ: Kina betaler Cuba for å hemmelig spionbase med fokus på USA

Wall Street Journal skriver torsdag at Kina vil betale Cuba flere milliarder dollar for en for å byggen en spionbase med fokus på USA.

Oppdateres. 

Stavanger Aftenblad: Birgitte Tengs' strømpebukse sendt til Nederland for nye undersøkelser

Foto: Politiet

Eksperter ved rettsmedisinsk institutt i Nederland (NFI) vil nå klippe ut nye biter av strømpebuksen for å se om det er mulig å påvise mer DNA, skriver Stavanger Aftenblad.

Birgitte Tengs (17) ble drept i 1995. Johnny Vassbakk (52) er dømt til 17 års fengsel for drapet. 

I arbeidet med ankebehandlingen har forsvarerne, advokatene Stian Kristensen og Stian Bråstein, fått godkjent en DNA-ekspert fra Nederland. Gulating lagmannsrett dekker kostnadene, skriver avisen.

Et banner med teksten «Ekteskapsfrihet for alle» utenfor domstolen i Fukuoka torsdag. Foto: Kyodo News / AP / NTB

Japansk domstol godkjenner forbud mot likekjønnede ekteskap

En domstol i japanske Fukuoka har vurdert at landets forbud mot likekjønnede ekteskap ikke er grunnlovsstridig. Aktivister regner det likevel som et framskritt.

I domstolens kjennelse skriver de nemlig også at manglende juridisk anerkjennelse av likekjønnede par kan være et brudd på deres verdighet og menneskerettigheter.

Spørsmålet om likekjønnede ekteskap har vært en gjenganger i det japanske rettsvesenet de siste årene. To ganger har domstoler kommet fram til at forbudet er grunnlovsstridig, én gang har de konkludert med at det er i henhold til grunnloven, og domstolen i Fukuoka er den andre som inntar en slags mellomposisjon.

– Hittil har fire av fem kjennelser kommet fram til at forbudet er direkte grunnlovsstridig, eller et brudd på deler av grunnloven. Det føles som vi tok et steg framover, så jeg er lettet, sier Masahiro.

Han er blant klagerne i søksmålet som domstolen i Fukuoka tok stilling til, og vil kun oppgi fornavn til mediene.

70 prosent av landets befolkning støtter å tillate likekjønnede ekteskap i meningsmålinger, men regjeringspartiet LDP er motstandere. Japan er det eneste landet i G7 som ikke gir noen form for juridisk anerkjennelse til likekjønnede par.

(©NTB)

Melding om brann i gress nær bebyggelse i Sander – evakuering vurderes

– Nødetater på vei til Sander der det er meldt om brann i gress ikke langt fra bebyggelse. Evakuering vurderes fortløpende, skriver politiet på Twitter.

Justisminister Mehl: – En alvorlig rapport

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier 25. juni-rapporten peker på flere svakheter og sier at rapporten skal følges opp.

Torsdag kom rapporten om Oslo-skytingen i fjor sommer. Rapporten slår fast at angrepet som krevde to menneskeliv, kunne ha vært avverget.

– Dette er en alvorlig rapport. Angrepet tok menneskeliv, og har rammet det skeive miljøet spesielt. Det fremstår som et terrorangrep, sier Mehl.

Hun sier rapporten er viktig og peker på flere svakheter.

– Alle skal være trygge på at denne rapporten skal og vil følges opp, sier justisministeren.

Innfører totalforbud mot åpne flammer på store deler av Østlandet

Foto: Meteorologisk institutt

Fra og med klokken 15 torsdag blir det totalforbud mot å bruke åpen ild i området i nærheten av brennbar vegetasjon i hele brannvesenets Region Øst.

Det innebærer gamle Østfold, Follo og Romerike. Forbudet gjelder i første omgang i tre uker.

Det er høy skogbrannfare i store deler av Sør-Norge. Ifølge Varsom.no er det oransje nivå for deler av Østlandet, Agder og sørlige del av Rogaland.

Vegetasjon kan svært lett antennes og veldig store områder kan bli berørt, heter det i varselet.

– Skader som eventuelt skulle oppstå som følge av bruk av alle typer ild eller annen aktivitet som fører til brann kan medføre straffansvar, skriver Øst 110-sentral på Facebook.

Følgende er forbudt i nærheten av vegetasjon, ifølge brannvesenet Øst:

• Det er ikke lov å tenne bål og grille i nærheten av skog og annen utmark

• Det er ikke lov å tenne bål og grille i strandsonen

• Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på de tilrettelagte bål- og grillplassene

• Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak

Bål inkluderer for eksempel stormkjøkken og små kaffebål.

Olje- og energidepartementet godkjenner utbyggingen av det nye olje- og gassfeltet Tyrving i Nordsjøen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nytt oljefelt godkjent for utbygging

Olje- og energidepartementet har godkjent utbygging av et nytt oljefelt kalt Tyrving. Feltet skal etter planen ha oppstart i 2025 og skal produsere i 15 år.

Tyrvingfeltet ligger i Nordsjøen omtrent rett vest ut fra Haugesund langs sokkelgrensa mot Storbritannia. Feltet bygges ut med tre brønner på havbunnen som skal kobles til produksjonsskipet Alvheim FPSO på det eksisterende Alvheimfeltet.

– Det er imponerende å se hvordan rettighetshaverne har jobbet med utvikling av Alvheim gjennom flere år. På 15-årsdagen til feltet er det derfor en stor glede for meg å godkjenne nok en utbyggingsplan til et nytt felt i dette området, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding.

Investeringene i prosjektet er beregnet til rundt 6,2 milliarder kroner, og skal anslagsvis bringe med seg 3.300 årsverk gjennom levetiden til feltet. Prosessert gass fra feltet vil bli transportert via gassrørledningen SAGE (Scottish Area Gas Evacuation). Olje stabiliseres og lagres på Alvheim FPSO i lagertanker, før transport med tankskip til markedet.

(©NTB)

Rapport: Oslo-skytingen kunne vært avverget

Det slår evalueringsutvalget fast i en rapport. Utvalget har sett på informasjonsdeling og samhandling mellom politiet, PST og helsevesenet i forkant av hendelsen 25. juni i fjor.

Utvalget mener at angrepet kunne vært forhindret.

– Det er mulig at angrepet natt til 25. juni 2022 kunne vært forhindret dersom PST hadde opprettet en forebyggende sak mot Zaniar Matapour i månedene frem mot angrepet, står det i rapporten. 

Les hele saken her

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?