Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
26. mai 09:30
Elon Musks Neuralink har fått grønt lys fra amerikanske myndigheter til å gjøre tester av hjerneimplantater på mennesker, opplyser selskapet. Foto: Benjamin Fanjoy / AP / NTB

Elon Musk-selskap får teste hjerneimplantater på mennesker

Elon Musks hjerneimplantatselskap Neuralink har fått godkjennelse fra USAs legemiddeltilsyn FDA til sine første kliniske tester på mennesker.

FDA-godkjennelsen «er et viktig første steg som vil føre til at teknologien vår én dag, vil hjelpe mange mennesker», tvitrer Neuralink. 

Selskapet har ikke greide videre ut om målene med studien. Det skriver at de ikke har begynt med rekruttering av deltakere, og at det snart vil komme mer informasjon.

Musk ser for seg at hjerneimplantater på sikt skal kunne kurere en rekke sykdommer og lidelser, blant dem fedme, autisme, depresjon og schizofreni, og i tillegg muliggjøre telepati og surfing på internett. 

I fjor vakte det oppsikt da han sa at han var så trygg på at implantatene er sikre, at han vil være villig til å putte dem i hjernen på sine egne barn. 

Siden 2019 har han minst fire ganger påstått at Neuralink etter hvert ville få gjennomføre studier på mennesker, men selskapet søkte ikke FDA om godkjenning før i starten av 2022. (NTB)

DØD: Pat Robertson ble 93 år gammel.

Amerikansk TV-predikant er død

Foto: Steve Helber / AP / NTB

Pat Robertson, som etablerte den evangeliske TV-kanalen Christian Broadcasting Network (CBN) og stilte som presidentkandidat i USA i 1988, er død. 

Robertson ble 93 år gammel. 

Som karismatisk kristen var Robertson svært delaktig i å gjøre kampen for kristne verdier til en sentral del av Det republikanske partiet. På sitt TV-program The 700 Club, som gikk på lufta daglig på CBN, nådde han ut til mange millioner amerikanere i over 50 år.

Robertson stilte som presidentkandidat for Det republikanske partiet i 1988, etter å ha fått mer enn tre millioner til å melde seg frivillige til valgkampen. Han endte på tredjeplass i primærvalgene, bak visepresident George H.W. Bush og senator Bob Dole. (NTB)

Brannvesenet rykket ut til påtent brann: – Ikke tiden for å leke med ild

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Vestfold interkommunale brannvesen rykket ved 13-tiden ut til en påtent brann i vegetasjonen i Tønsberg. 

Skogbrannfaren er betydelig i store deler av landet. 

– Brannen er så å si slokt av folk på stedet. Vi graver litt og etterslokker. Ingen naturlig årsak, det er tent på minst tre steder, sier brannmester Kenneth Stensrud.

Han applauderer en forbipasserende for å ha slukket brannen nesten på egen hånd.

– Det er absolutt ikke tiden for å leke med ild. Det er knusktørt og omfanget kan fort bli stort. Stor takk til dama som oppdaget brannen, varslet 110 og ble på stedet å gjorde innsats, sier brannmesteren.

– Dama som oppdaget brannen hentet vann i bekken og klarte å hindre at den spredde seg. Det er bare å applaudere hennes innsats, sier Stensrud.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
PÅ VINGENE: Fire F-16 jagerfly under markeringen av 100 år med norsk luftforsvar i 2012.

Norge har solgt 32 jagerfly til Romania

Foto: Paul Kleiven / NTB

Norge har solgt 32 F-16 jagerfly til Romania, melder Forsvarsdepartementet i en pressemelding torsdag.

Salget skjer etter en avtale Regjeringen inngikk med landet i fjor.

–Dette vil være et viktig bidrag til å styrke luftforsvaret til en NATO-alliert samtidig som det gir verdiskapning til norsk forsvarsindustri, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Han sier salget er nå godkjent av både norske og amerikanske myndigheter

– Dette blir Norges største avhendingsavtale for militært utstyr noen gang. Norges F-16 jagerfly har vært blant de best vedlikeholdte i verden og har en gjennomgående høy teknisk standard, fortsetter forsvarsministeren.

Videre beskriver videre Romania som «profesjonelle i forhandlingene».

– Salget vil styrke og modernisere forsvaret til en alliert nasjon som er naboland til Ukraina, sier Gram.

Riksrevisjonen kritiserer Norges milliardbistand til Syria

Den norske bistanden til Syria har vært mangelfull og har i liten grad bidratt til å nå fastsatte mål, konkluderer Riksrevisjonen i en ny rapport. 

Riksrevisjonen har gransket norsk bistand til Syria og nabolandene i perioden 2011–2020. I løpet av disse årene har Norge gitt rundt 14 milliarder kroner i bistand til Syria og nabolandene. 

– Utenriksdepartementet har ikke sikret seg god nok dokumentasjon av resultatene fra alle tilskuddsmottakerne og har heller ikke gjort systematiske vurderinger av resultatene, heter det i Riksrevisjonens rapport. 

47 prosent av midlene er gitt til Syria, 24 prosent til Libanon, 11 prosent til Jordan, 3 prosent til Tyrkia, samt noe til regionale tiltak. 

Bistanden til Syrias naboland har først og fremst vært rettet mot tiltak som skal bidra til å bedre forholdene for de syriske flyktningene, herunder matvarehjelp, kontantoverføringer til flyktninger, utdanning, helse- og sanitærtjenester. 

Syriakrisen har vært særlig høyt prioritert i norsk bistand siden 2016.

(@NTB)

Problemer med veksling av norske sedler i utlandet

Det har den siste tiden oppstått problemer med å få vekslet norske sedler i utlandet, skriver Norges Bank på sine nettsider.

Norges Bank har fått informasjon om at noen banker i Norge har blitt mer restriktive med å kjøpe norske sedler fra utlandet. 

Det har ført til at noen utenlandske banker og vekslingskontorer har sluttet å ta imot norske sedler.

– Etter det vi har fått opplyst, er det også problemer med å få vekslet danske og svenske sedler utenfor Skandinavia.

VG: SAS slutter å selge Freia-produkter

Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Flyselskapet SAS stopper å selge alle produkter fra matvaregiganten Mondelez om bord på sine flygninger.

Det skriver VG. Beslutningen tas etter at det i mai kom frem at Mondelez-produkter var inkludert i en svarteliste som Ukraina mener bidrar til inntekter i den russiske statskassen.

Mondelez er et amerikansk matvarekonsern som blant annet eier norske Freia.

– Vi kommer til å ta inn erstatningsprodukter, så det blir sjokolade og snacks om bord, sier pressesjef i SAS, Tonje Sund.

Mann til sykehus etter arbeidsulykke

En mann er sendt til sykehus etter en arbeidsulykke i Kristiansand. Han falt fra en stige, melder politiet i Agder.

AVSLUTNINGSSEREMONI : Etter en avslutningsseremoni ble elever og foreldre skutt av en tenåring.

To døde etter skyting utenfor avslutningsseremoni 

Foto: CLARK FRIERSON/INSTAGRAM @BY.ESI/Reuters

Syv personer ble skutt i går kveld i Richmond, Virginia. 

En avslutningsseremoni for elever på en videregående skole hadde akkurat avsluttet. Det som møtte foreldre og elever utenfor var en 19 år gammel gjerningsmann som startet å skyte mot dem.

Gjerningsmannen forsøkte å rømme til fots, men ble arrestert.

En 18 år gammel elev, Shawn Jackson, og hans 36 år gamle stefar, Renzo Smith, ble drept i et skyting. 

Fem andre personer er skadd.

Skytingen er en av minst 279 masseskytinger i USA så langt i år, ifølge Gun Violence Archive , som definerer en masseskyting der minst fire personer blir skutt, unntatt skytteren.

TV 2 i Ukraina: Russland skyter mot evakueringspunkt

Foto: @liveukraine_media

Russerne skyter med artilleri mot evakueringspunktet i Kherson. 

TV 2 ble bedt om å forlate området etter at droner ble observert over stedet der flere 100 flomrammede mennesker har blitt satt i land i dag. 

Kort tid etter ble stedet rammet av artilleribeskytning. 

TV 2s team i Kherson hørte kraftige eksplosjoner som rammet flere deler av Kherson by. Det russiske angrepet pågår ennå.

Mehl: – Må ryddes opp

Foto: Gorm Røseth/TV 2

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) møter pressen etter at evalueringsrapporten om Oslo-skytingen 25. juni i fjor ble lagt frem.

Utvalget konkluderer med at angrepet – der to personer ble drept og flere skadet – kunne vært avverget.

– Jeg vil gjøre det helt klart at rapporten skal følges opp umiddelbart. Det skal og må ryddes opp i kritiske punkter, innleder Mehl foran et samlet pressekorps.

Hun varsler et møte med beredskapsdepartementet og sjef for PST og politidirektøren til møte i morgen, fredag 9. juni.

Mehl sier angrepet har fremstått som et terrorangrep og at det har fått konsekvensene av et terrorangrep.

– Det er en utrygghet der ute nå som jeg ikke kan akseptere, sier hun.

Hun sier rapporten er alvorlig.

– Det vil ta noe tid å sette seg inn i alle sider av den. Det er vondt å lese at utvalget har identifisert fire spor som i teorien kunne ha bidratt til å forhindre angrepet, selv om utvalget peker på at de ikke har kunnet konkludere med at de sannsynlig ville forhindret angrepet. Jeg forventer at PST tar dette på største alvor.

– Uansett hva som kommer frem i etterforskningen, har angrepet rammet det skeive miljøet spesielt. Vi kan ikke ha det sånn at en gruppe i vårt samfunn opplever å være mindre verdt. Det er ikke tilfelle. Det er vårt ansvar å rette opp i den utryggheten folk opplever nå.

Les også: Reagerer kraftig: – Brutal dom

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?