Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
26. mai 08:59

Ber kommunene bosette 7000 flere flyktninger enn tidligere anslått

Regjeringen opplyser torsdag at det er behov for å bosette 7000 flyktninger flere enn hva norske kommuner allerede har takket ja til.

Det skyldes krigen i Ukraina, som har sendt millioner av mennesker på flukt.

– Vi må nå planlegge for å bosette enda flere enn vi tok utgangspunkt i før jul. Derfor går det i dag ut et brev der vi ber kommunene om å øke antallet de skal bosette i år, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.

Norske kommuner har så langt i år vedtatt å ta imot 31.000 flyktninger. Nå anslår mottaksutvalget at behovet vil være på 38.000 plasser.

– Jeg forstår at dette er krevende, samtidig er det noe av det viktigste vi gjør nå, sier Mjøs Persen. 

– Kommunene har gjort en enorm innsats så langt. Jeg håper vi kan fortsette å holde trykket oppe, og at kommunene svarer positivt på å ta imot flere enn det de har gjort vedtak om til nå.

Aleksander Walmann venter barn

Foto: Heiko Junge

Den norske musikeren Aleksander Walmann deler en gladnyhet i en innlegg på Instagram fredag kveld. 

– Vi har laget et barn, skriver Walmann. 

I samme innlegg har artisten publisert et bilde av tre par sko, og en hund som vokter rundt det minste skoparet i midten. 

Walmann gikk til topps i den norske finalen av Melodi Grand Prix med låten «Grab the moment» i 2017, sammen med Joakim «JOWST» With Steen.

Kakhovka-demningen kollapset natt til tirsdag. Foto: AP / NTB

Vannstanden har begynt å falle etter demningskollaps

Foto: AP / NTB

Vannstanden i de flomrammede delene i Sør-Ukraina har begynt å falle etter at Kakhovka-demningen kollapset natt til tirsdag.

Kollapsen utløste store oversvømmelser nedover langs Dnipro-elven.

– 35 bosetninger er fortsatt oversvømt på elvens høyre bredde. 3763 hus står under vann, men vannet har begynt å trekke seg gradvis tilbake, sier leder Oleksandr Prokudin for militæradministrasjonen i Kherson fylke.

Hans motpart Vitaly Kim i Mykolajiv-regionen sier at vannstanden også der har begynt å falle.

Demningen ligger i et russisk-okkupert område, og Russland hevder at den ble utsatt for et ukrainsk angrep. Ukraina hevder at det var Russland som sprengte demningen.

(NTB). 

Fakta om giftstoffet ricin

* Meget giftig protein som finnes i ricinusplanten (Ricinus communis), en oljeplante.

* Ricin er billig og forholdsvis enkelt å produsere og stabilt i aerosolform.

* Det finnes ingen behandling eller vaksine mot giften. Det er mulig å bruke den i kjemiske våpen, og det er tidligere i flere land blitt avslørt planer om bruk av ricin i terroraksjoner.

* Giften forårsaker indre blødninger og ødelagte organer. Hvis giften inntas, utvikler offeret symptomer som kvalme, oppkast og blodig diaré. Offeret dør av organsvikt etter noen dager. Pustes giften inn, dør man fordi åndedrettet blir lammet. Giften kan påvises på åstedet, men ikke spores i offeret.

Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, NTB. 

Redningshelikopter rykker ut til melding om snøskred

Nødetater og redningshelikopter i Tromsø har rykket ut til Tromsdalen etter melding om at det er observert et snøskred under Tromsdalstinden. 

Politiet har fått kontakt med en person som utløste skredet og ble tatt i et våtsnøskred.

Vedkommende kom seg ut selv. Personen var i følge med ytterlige en person og de er på vei ned fra fjellet.

Det skriver politiet på Twitter. 

Skogbrann i nærheten av hus

Klokken 20:56 fikk politiet i Innlandet melding om en skogbrann i Eleverum. 

Det brenner i nærheten av hus i området. Brannen skal være på rundt 100 kvadratmeter. Det pågår slukningsarbeid. 

FERDIG: Boris Johnson takker for seg som parlamentsmedlem etter å ha mottatt «partygate»-rapporten.  

Boris Johnson trekker seg: – Blir tvunget ut

Tidligere statsminister i Storbritannia, Boris Johnson, trekker seg som parlamentsmedlem i landet - med umiddelbar virkning. 

Det melder flere medier fredag kveld, blant andre Reuters, BBC og Sky News, som skriver at beslutningen ble tatt etter at Johnson mottok «partygate»-rapporten. 

– Det er veldig trist å forlate parlamentet - i det minste for denne gang, sier Johnson.

– Jeg blir tvunget ut av en liten håndfull med mennesker, uten bevis som støtter påstandene deres, og til og med uten godkjenning fra konservative partimedlemmer, ei heller fra den brede velgerskaren, legger han til. 

Johnsons umiddelbare fratredelse utløser et nyvalg for plassen som parlamentsmedlem i valgkretsen Uxbridge and South Ruislip.

Bakgrunnen for at Johnson trekker seg skal være de mange skandalene under korona-pandemien, hvor han blant annet er anklaget for å ha brutt regjeringens egne regler og restriksjoner under de mange nedstengningene. 

Johnson er også anklaget for å ha løyet til underhuset etter de påståtte bruddene. 

Kritikken rundt de mange festene i statsministerboligen i Downing Street under pandemien, ofte omtalt som «partygate», førte til at mange politikere forlot regjeringen og andre stillinger, etter manglende tillitt til Johnson - som da var statsminister. 

– Hele denne greia er rent vås fra start til slutt, sa Johnson i en kommentar til Sky News i slutten av mai. 

Johnson trakk seg som statsminister 7. juli 2022, etter å ha hatt stillingen i nesten tre år, men var tydelig på at det ikke var av eget ønske. 

20:25
TvedtVatne  & Persen
OSLO: Alle nødetatene rykket ut til et leilighetskompleks på Bøler i Oslo etter at en person skal ha fått et ukjent stoff på armen. Ifølge politiet var stoffet dødelig.

Giftsiktet tenåring innvandret til Norge for få år siden

Tenåringen som er siktet for å ha fremstilt gift i en leilighet på Bøler torsdag, ble i Oslo tingrett fredag varetektsfengslet i én uke. 

Ifølge VGs opplysninger var det stoffet ricin som tenåringen fremstilte. Store medisinske leksikon skriver at ricin er svært gifitig i oppkonsentrert form og kan forårsake alvorlig forgiftning. Virkningen av ricin er celledød som kan gi skader på de fleste organer. 

Politiet ba om to ukers fengsling. Selv nekter han straffeskyld etter siktelsen. 

Tenåringen innvandret ifølge TV 2s opplysninger til Norge for få år siden, og har norsk statsborgerskap.

Advokat Marit Lomundal Sæther, i advokatfirmaet Sulland, representerer den siktede tenåringen. Hun forteller til TV 2 at han har det svært tungt. 

– Saken fremstår som en personlig tragedie. Vi vurderer å anke da vi ikke anser at det er skjellig grunn til mistanke for at alle vilkårene i bestemmelsen er oppfylt, sier Lommundal Sæther.  

Hotell i Mogadishu er under angrep, opplyser regjeringen i Somalia

Et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu er under angrep fra islamistgruppa al-Shabaab, opplyser regjeringen i landet.

Ifølge det somaliske nyhetsbyrået Sonna dreier det seg om hotellet Pearl Beach, og det meldes om skyting og lyd av eksplosjoner.

– Sikkerhetsstyrker har reddet ut mange mennesker fra bygningen, og operasjonen pågår fortsatt, heter det i en kunngjøring fra regjeringen.

Hotellet skal være populært blant utlendinger og forretningsfolk, og angriperne skal ha slått til mot restauranten på hotellet.

– VI tror at angriperne fortsatt er der inne, vi hører fortsatt skuddveksling, forteller Hussein Mohamed. Han er servitør på en annen restaurant i nærheten.

En talsmann for ambulansetjenesten forteller at de foreløpig har tatt imot sju sårede fra hotellområdet.

Det er ikke fastslått hvem som står bak angrepet, men al-Shabaab har gjennomført flere lignende angrep i den somaliske hovedstaden tidligere.

TILTALT: Tidligere president Donald Trump er tiltalt på 37 punkter. 

Donald Trump tiltalt på 37 punkter i dokumentsaken

Foto: Evan Vucci / AP

USAs tidligere president Donald Trump er tiltalt på 37 punkter i dokumentsaken. Det fremkommer i tiltalen, som nå er offentliggjort.

Ifølge The New York Times er Trump sitert i tiltalen. Han skal ha snakket om viktigheten av å beskytte hemmeligstemplede dokumenter. 

– Vi kan ikke ha noen i det ovale kontor som ikke forstår bekymringen av ordene konfidensiell eller klassifisert, sa Trump. 

Videre i siktelsen står det at Trump prøvde å hindre FBI ved å unnlate å si at han hadde dokumentene. Trump blir også anklagd for å be advokaten om å skjule deler av dokumentene som FBI og juryen ba om. Samtidig hevdet Trump at han samarbeidet fullt. 

Ifølge siktelsen var Trump personlig involvert i å flytte boksene med dokumenter. 

FBI-agenter tok seg i august 2022 inn i Trumps bolig Mar-a-Lago i Florida og fant rundt 13.000 dokumenter. Rundt 100 av disse var merket som hemmelige, selv om Trumps advokater tidligere hadde sagt at alle graderte dokumenter var overlevert til amerikanske myndigheter.

Ifølge Reuters er ett av dokumentene datert til desember 2019. Dokumentet skal inneholde bekymringer om andre lands støtte til terror som skulle ramme USAs interesser. 

Det skal og ha vært flere dokumenter som inneholdt informasjon om både amerikanske og andre lands militære aktiviteter. 

Trump må møte i det første rettsmøtet i Miami tirsdag, dagen før han fyller 77 år.

Selv sa han torsdag, da tiltalen ble kunngjort, at han er uskyldig.

I en uttalelse fredag sa spesialrådgiver i det amerikanske justisdepartementet, Jack Smith, at lover som beskytter landets forsvarsinformasjon må bli overholdt. 

– Å bryte disse lovene setter landet i en risikabel situasjon, sa Smith. 

Han understrekte at de tiltalte i saken er uskyldig inntil det motsatte er bevist, og at han håper på en rask rettsak. 

(TV 2 / NTB)

Hevder IS-leder er drept av Taliban

IS-lederen Sanaullah Ghafari, også kjent som Shahab al-Muhajir, hevdes å være drept i et område langs grensen til Pakistan, etter å ha blitt observert av Taliban i fjellprovinsen Kunar. 

Det melder Voice of America (VoA) fredag ettermiddag, og siterer en bekreftelse fra etterretningsmyndigheter i Pakistan og Afghanistan. 

– Seks andre IS-K-operatører ble drept i påfølgende angrep i området, hevder Taliban-kildene uten å utdype ytterligere, ifølge VoA. 

Det har ikke lykkes nyhetsbyrået i å få en kommentar fra Taliban på drapet. 

USA utlovet i februar 2022 en dusør på ti millioner kroner til informasjon som kunne føre til at IS-lederen kunne identifiseres og lokaliseres.

Ghafari skal ha blitt utpekt til leder for IS-K, navnet på ekstremistgruppas gren i Afghanistan, i juni 2020. 

Gruppen er mistenkt for å stå bak flere angrep, blant annet selvmordsangrepene på flyplassen i Kabul der over 100 mennesker ble drept i august 2021. 

– Ghafari er ansvarlig for å godkjenne alle IS-Ks operasjoner i Afghanistan og for å organisere finansiering for nye angrep, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Taliban styrte Afghanistan fra 1996 til 2001, og tok igjen kontroll over landet i 2021.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?