Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
26. mai 08:34

Maskerte menn avfyrte skudd under trusselsituasjon i Stavanger

Foto: Kristian Myhre / TV 2

STAVANGER/OSLO (TV 2): Flere personer ble truet med våpen på en privat adresse i Stavanger fredag morgen.

Et skudd ble avfyrt under hendelsen.

– Jeg kan bekrefte at det er det vi har fått informasjon om foreløpig. Det er sagt at det er avfyrt innendørs. Vi prøver å finne ut om det er et ekte eller uekte våpen, sier operasjonsleder Olaug Bjørnsen til TV 2.

Politiet leter etter to maskerte menn som løp fra stedet etter trusselsituasjonen.

– Er personene kjent for politiet fra tidligere?

– Sånn som det er nå er vi ganske sikre på at vi kjenner dem, sier innsatsleder Stein Torjussen til TV 2.

Foto: Kristian Myhre / TV 2

En kvinne i 20-årene og en mann i 30-årene er tatt med til Stavanger politistasjon for avhør.

Politiet sier at hendelsen ikke fremstår tilfeldig. Det er derfor ikke fare for andre personer i området.

– Etterforskningen pågår, og per nå har vi ingen som er mistenkt eller siktet for forholdet, sier politiadvokat Erik Engløkk i en pressemelding fredag ettermiddag.

Politiet fikk melding om hendelsen like før klokken 07.30.

– Nå tar vi vare på fornærmede, tar avhør og bruker etterretning for å muligens finne de to gjerningsmennene som løp fra stedet.

Onsdag denne uken var politiet i samme gate i forbindelse med et slagsmål.

– Setter dere det i sammenheng med situasjonen som skjedde her tidligere i uken?

– Det kan antas at det har litt med den saken å gjøre, sier Torjussen.

Slåsskamp i Ski

Politiet rykket ut etter melding om en slåsskamp med flere involverte på en adresse i Ski i Follo.

En person blir ivaretatt av ambulanse etter å ha blitt slått i hodet, det skriver politiet i Øst på Twitter. 

5 minutter siden
Den nyeste stortingsmålingen for juni viser at det fortsatt er et solid borgerlig flertall på Stortinget. Erna Solbergs Høyre får alene flere mandater enn de to nåværende regjeringspartiene.
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Bunnsolid borgerlig flertall

Hadde det vært stortingsvalg i dag, ville Erna Solberg og Høyre surfet rett inn i regjeringskontorene. Det viser en fersk stortingsmåling for juni.

Meningsmålingen er gjennomført av Norfakta på vegne av Klassekampen og Nationen.

De borgerlige får til sammen 93 mandater, mens de rødgrønne har beskjedne 73, svært langt unna de 85 representantene som trengs for gjenvalg.

Regjeringspartnerne Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville fått kun 47 mandater, og med de 14 mandatene til samarbeidspartiet SV ville de totalt ha kommet opp i bare 61 mandater.

Høyre alene får hele 59 mandater, langt flere enn de to regjeringspartiene har i dag.

Arbeiderpartiet hadde kanskje satt sin lit til at det å få nytt blod inn i ledelsen, med nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre, skulle gi partiet et løft. En framgang på 1,4 prosentpoeng viser at det ikke har slått til og er solid innenfor feilmarginen.

Hele målingen (endring fra forrige måned i parentes): 

Rødt 5,8 (+0.5), SV 7,9 (-0,5), Ap 18,4 (+1,4), Sp 6,5 (+0,6), Venstre 4,0 (-1,5), KrF 4,1 (-0,1), Høyre 31,6 (-0,2), Frp 13,0 (+0,7), MDG 3,3 (-0,3), andre partier 5,4 (-0,6).

I sekkeposten «andre» er det Næringspartiet og Sentrum som er et hestehode foran de øvrige, begge med 1,3 prosents oppslutning.

Undersøkelsen er gjennomført mellom 6. og 7. juni blant et representativt utvalg på 1002 personer. (©NTB)

00:14

Komité vil legge fram Johnson-rapport

Parlamentskomiteen som har gransket Boris Johnson, sier den vil legge fram rapporten om ham raskt.

Johnson trakk seg fredag som parlamentariker etter å ha blitt informert om hvilken vei det går med komiteens rapport. Johnson anklager komiteen for å ha ignorert sannheten.

Detaljene i rapporten er ikke kjent for offentligheten.

En talsperson for komiteen sier ifølge Sky News at den skal møtes mandag med ønske om å offentliggjøre rapporten raskt. Talspersonen anklager Johnson for å ha gjort skader på parlamentets integritet med sine uttalelser.

Granskningen har handlet om hvorvidt Johnson snakket sant eller ikke til Parlamentet i granskningen av partygate, skandalen om fester i statsministerens kontor i pandemitida. (©NTB)

I går 23:30

Truet med kniv: Piratangrep utenfor Italia

Italienske spesialstyrker har tatt kontroll over et tyrkisk fraktskip etter melding om at besetningen ble truet med kniv.

Ifølge forsvarsminister Guido Crusetto ble spesialstyrkene sendt til skipet med helikopter etter at blindpassasjerer truet besetningen med kniv. Han omtaler det som pirater.

Angrepet skjedde på skipet Galata Seaways, som er et fraktskip under tyrkisk flagg med 22 besetningsmedlemmer.

Det la ut fra Topcular i Tyrkia onsdag og var på vei mot Sete sør i Frankrike.

Repubblica skriver at det var 15 migranter som hadde kommet seg om bord i skipet i Tyrkia, med håp om å komme seg til Europa. Disse ble oppdaget av besetningsmedlemmer og forsøkte da å ta noen av dem som gisler på brua, melder nyhetsbyrået Ansa.

Skipet var i italiensk farvann nær Ischia da kapteinen sendte ut nødsignal.

Ifølge Crusetto ble noen av blindpassasjerene pågrepet umiddelbart da spesialstyrkene kom, mens andre gjemte seg.

– Det er et stort skip og det er ikke vanskelig å gjemme seg der. Men skipet er omringet og vi får se de neste timene hvem piratene er og hva de ville, sier han.

Skipet har nå ankret opp utenfor Napoli.

(©NTB)

I går 23:28
REKORD: Allerede etter 74 dager under vann, tok «Dr. Deep Sea» ny Guinness-rekord. 

«Dr. Deep Sea»: Bodde hundre dager under vann

Foto: Mariano Lorde/Florida Keys News Bureau via AP/NTP. 

Etter å ha levd under vann siden 1. mars 2023 kan doktor Joseph Dituri, ofte omtalt som «Dr. Deep Sea», smykke seg med en helt ny Guinness-rekord. 

Rekorden ble slått allerede etter 74 dager. 

Universitetsprofessoren har likevel tilbragt hele 100 dager under vann, nede på en dybde på rundt ni meter, i en hytte i Florida, USA, ifølge nyhetsbyrået AP

– Det handlet aldri om rekorden, Det handlet om å utvide menneskelig toleranse for undervannsverdenen og for et isolert, innestengt, ekstremt miljø, sier Dituri. 

Professoren, som er en pensjonert amerikansk marineoffiser, er også pedagog ved University of South Florida og har en doktorgrad i biomedisinsk ingeniørfag.

«Prosjektet hadde som mål å lære mer om hvordan menneskekroppen og sinnet reagerer på langvarig eksponering for ekstremt press og i et isolert miljø», skriver AP.  

I går 23:13
Freia er i Hardt vær etter at SAS valgte å boikotte selskapets produkter. Foto: Jil Yngland / NTB

Tidligere kommunikasjonssjef for Freia: – Katastrofe

Foto: Jil Yngland / NTB

Tidligere kommunikasjonssjef i Freia Kristian Hvilen, mener selskapet er i en alvorlig situasjon etter at eierselskapet Mondelez ble svartelistet i Ukraina.

– Det er klart dette er en katastrofe. Freia har vært en av Norges mest elskede merkevarer gjennom mange år, og folk både kan og vil tilgi, men det må tas grep, sier Hvilen til Kampanje og utdyper: 

– Det er viktig for meg å understreke at dette ikke er en kommunikasjonskrise, men en krise som følge av strategiske valg som man ikke kan kommunisere seg bort fra, sier Hvilen, som sluttet i selskapet i 2015.

Torsdag trakk SAS alle Freia-produkter som er blitt solgt på flyene deres. Norges Fotballforbund har gjort siden det samme, og flere andre har vurdert å følge etter. Bakgrunnen er at Mondelez, som eier merkevaren Freia, har produksjon i Russland og er blitt svartelistet av Ukraina og karakterisert som krigssponsor.

Hvilen påpeker at Freia er prisgitt vurderinger hos eierselskapet Mondelez, siden det er de som har aktivitet i Russland. 

Alle Freias produkter blir produsert i Norge og ingen produkter som produseres i Russland er tilgjengelig her i landet. 

Mondelez understreker i en melding til pressen at de har opprettholdt en begrenset virksomhet i Russland, slik flere andre selskaper også har. Men de sier de har avsluttet kapitalinvesteringer og reklame, og har hele tiden fordømt den brutale krigen. De understreker videre at de har bidratt til å opprettholde matforsyningen gjennom sine langtidsholdbare matvarer for vanlige folk.

(©NTB)

I går 23:08

Huitfeldt besøkte Jemen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte fredag havnebyen Aden i Jemen, der landets internasjonalt anerkjente regjering holder hus. 

Huitfeldt møtte både Jemens statsminister og utenriksminister under besøket og hadde kvelden før også et møte med landets president i Riyadh i Saudi-Arabia.

– Jemen må ikke bli en glemt krise. Langvarig væpnet konflikt har kostet ufattelig mange menneskeliv og er viktigste årsak til at to av tre jemenitter i dag lever i ekstrem fattigdom, sier Huitfeldt til NRK.

– Nå er det håp om en fredelig løsning på konflikten. Da må vi være på plass og vise støtte til regjeringens innsats for en politisk løsning og ikke minst støtte til Jemens befolkning, sier hun.

Saudi-Arabia gikk i 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen i Jemen, som etter år med kaos hadde tatt kontroll over hovedstaden Sana og store områder nord i landet.

Landet har siden gjennomført over 25.000 flyangrep mot Jemen og bidratt til det FN har omtalt som den verste humanitære krisen i vår tid.

Saudi-Arabia og houthiene forhandler nå om permanent våpenhvile, noe som kan legge grunnlag for en FN-ledet fredsprosess.

– For at jemenittene skal få et bedre liv er det helt nødvendig med en varig våpenhvile og en politisk løsning som legger grunnlag for stabilitet og utvikling. Derfor støtter vi fullt ut arbeidet til FNs spesialutsending for Jemen, Hans Grundberg, sier Huitfeldt.

(©NTB)

I går 22:47

Aleksander Walmann deler gladnyhet

Foto: Heiko Junge

Den norske musikeren Aleksander Walmann deler en stor gladnyhet i en innlegg på Instagram fredag kveld. 

– Vi har laget et barn, skriver Walmann. 

I samme innlegg har artisten publisert et bilde av tre par sko, og en hund som vokter rundt det minste skoparet i midten. 

Walmann gikk til topps i den norske finalen av Melodi Grand Prix med låten «Grab the moment» i 2017, sammen med Joakim «JOWST» With Steen.

I går 22:39
Kakhovka-demningen kollapset natt til tirsdag. Foto: AP / NTB

Vannstanden har begynt å falle etter demningskollaps

Foto: AP / NTB

Vannstanden i de flomrammede delene i Sør-Ukraina har begynt å falle etter at Kakhovka-demningen kollapset natt til tirsdag.

Kollapsen utløste store oversvømmelser nedover langs Dnipro-elven.

– 35 bosetninger er fortsatt oversvømt på elvens høyre bredde. 3763 hus står under vann, men vannet har begynt å trekke seg gradvis tilbake, sier leder Oleksandr Prokudin for militæradministrasjonen i Kherson fylke.

Hans motpart Vitaly Kim i Mykolajiv-regionen sier at vannstanden også der har begynt å falle.

Demningen ligger i et russisk-okkupert område, og Russland hevder at den ble utsatt for et ukrainsk angrep. Ukraina hevder at det var Russland som sprengte demningen.

(NTB). 

I går 22:37

Fakta om giftstoffet ricin

* Meget giftig protein som finnes i ricinusplanten (Ricinus communis), en oljeplante.

* Ricin er billig og forholdsvis enkelt å produsere og stabilt i aerosolform.

* Det finnes ingen behandling eller vaksine mot giften. Det er mulig å bruke den i kjemiske våpen, og det er tidligere i flere land blitt avslørt planer om bruk av ricin i terroraksjoner.

* Giften forårsaker indre blødninger og ødelagte organer. Hvis giften inntas, utvikler offeret symptomer som kvalme, oppkast og blodig diaré. Offeret dør av organsvikt etter noen dager. Pustes giften inn, dør man fordi åndedrettet blir lammet. Giften kan påvises på åstedet, men ikke spores i offeret.

Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, NTB. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?