Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
26. mai 08:03

Nordmenn satte reiserekord i første kvartal

Aldri før har nordmenn dratt på flere reiser i eget land i løpet av et førstekvartal, ifølge SSB: Antall reiser til utlandet er på samme nivå som før pandemien.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn dro på 6,9 millioner reiser i perioden januar til og med mars i år.

Dette tilsvarer en økning på 23 prosent sammenlignet med samme periode i 2022 og er det høyeste antall reiser som noen gang er målt i reiseundersøkelsen for et første kvartal.

SSB skriver at det var økningen i antall reiser i Norge som bidro til rekorden. I løpet av perioden dro nordmenn på 5,5 millioner reiser i eget land, en økning på 15,4 prosent sammenlignet med 1. kvartal i fjor.

– Norgesferiene under pandemien ser ut til å ha gitt mersmak hos mange nordmenn. Selv om reiserestriksjonene for lengst er borte, fortsetter vi å reise i eget land som aldri før, sier seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB.

(NTB)

00:25
Frivillige plukker plastsøppel ved hovedstaden Manila på Filippinene. Foto: Aaron Favila / AP / NTB

Utkast til global plastavtale skal bli ferdig i år

Foto: Aaron Favila / AP / NTB

Et utkast til en ny internasjonal avtale for å stanse plastforurensing skal være på plass innen utgangen av november,

Tidsplanen er blitt vedtatt av 175 land som har forhandlet om avtalen i Paris denne uken.

Samtalene foregår i regi av FN, og det er landenes representanter i The Intergovernmental Negotiating Committee for Plastics som har vært samlet i den franske hovedstaden.

Bekymringen for plastforurensing og -forsøpling har vært økende de siste årene. Mikroplast er blitt funnet på Nordpolen, på store havdyp og i blod og brystmelk hos mennesker.

På verdensbasis havner plastsøppel tilsvarende en hel søppelbil i havet hvert eneste minutt. Over en million sjøfugler og hundre tusen havpattedyr dør som følge av plastsøppel hvert år, ifølge FNs miljøprogram (Unep).

– Fortsetter dagens utvikling, vil det være mer plastsøppel en fisk i havene innen 2050, sa Mexicos forhandler Camila Zepeda til nyhetsbyrået AFP på forhandlingsmøtet i Paris.

Planen er at den nye internasjonale plastavtalen skal komme i havn i 2024.

(©NTB)

I går 23:39

140 millioner kroner frosset i Norge etter sanksjonering av Russland

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Siden sanksjonene mot Russland ble innført, har norske finansinstitusjoner frosset 140 millioner kroner, skriver Dagbladet.


– UD har per 3. april 2023 mottatt i underkant av 80 meldinger om frys fra finansinstitusjoner, med en samlet verdi på omtrent 140 millioner kroner, skriver pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet (UD) til Dagbladet.

Det dreier seg om overføringer til sanksjonerte banker og kontoer, og overføringer tilhørende listeførte personer og selskaper. Selskapene driver blant annet med transport, gjødsel, stål og energi. 

Blant de berørte er det statskontrollerte oljeselskapet Rosneft, ledet av Igor Setsjin, en venn av Russlands president Vladimir Putin. Avisen har tidligere skrevet at det norske selskapet PB Norge i Rosneft-konsernet er under tvangsoppløsning. Dette fordi ingen revisor har villet ta på seg oppdraget. Selskapet eier 18 tankskip, som leies ut til Russland.

Ifølge borapporten til PB Norge ble 1,5 millioner kroner på selskapets konto frosset, men skal nå være tilgjengelig.

– Det er en gigantisk og massiv, og veldig, veldig krevende utfordring som min avdeling nå står i hver eneste dag. Invasjonen av Ukraina har stilt hele vårt system overfor massive utfordringer, sa avdelingsdirektør i Martin Sørby i UD i podkasten Pod. Jur. i fjor.

(©NTB)

I går 23:37

Armenias statsminister til Tyrkia

Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB

Armenias statsminister skal delta på seremonien der Recep Tayyip Erdogan tas i ed for en tredje presidentperiode, opplyser Nikol Pasjinians kontor.

Pasjinians reise til Ankara lørdag er nok et tegn på at isfronten mellom de to landene er i ferd med å tine.

Armenia og Tyrkia har aldri opprettet formelle diplomatiske forbindelser. Landenes felles grense har vært stengt siden 1990-tallet.

De to nabolandene har hatt et svært anstrengt forhold siden deportasjonen og drapene på millioner av armenere i Det osmanske riket for drøyt 100 år siden.

Mens Armenia og flere andre land mener at det som skjedde, var et folkemord, avviser Tyrkia denne beskrivelsen.

(©NTB)

I går 23:30

Mann døde etter utforkjøring i Hammerfest

En mann i 70-årene mistet livet i en trafikkulykke utenfor Hammerfest fredag kveld. Han var bosatt i Vest-Finnmark.

Det opplyser politiet i Finnmark. De pårørende er varslet.

Ulykken inntraff da mannen kjørte av veien og inn i en fjellvegg. Han satt alene i bilen.

– Det ble iverksatt livreddende arbeid på stedet, men livet sto ikke til å redde og mannen ble erklært død på stedet, sier operasjonsleder Einride Hals til NTB.

Han forteller videre at det nå er sendt en krimtekniker til stedet for å gjøre undersøkelser.

Politiet fikk inn melding om trafikkulykken klokken 19:09. Veien var stengt i begge retninger.

Nå er det ene kjørefeltet er åpent, imens politiet dirigerer trafikken forbi.

I går 21:40

Rykket ut til slagsmål i Oslo

Politiet har rykket ut til området Trosterud i Oslo etter melding om slagsmål, opplyser de på Twitter.

Det fremstår som om slagsmålet er mellom to grupperinger.

– Melding inn til politiet går på at det skal være observert kniv eller lignende i forbindelse med slåssingen, skriver politiet. 

I en oppdatering ved 22:30-tiden opplyser politiet at de har gjort beslag av et skytevåpen. 

– Vi har kontroll på flere personer i området. Ingen er meldt eller funnet skadet etter slagsmålet, skriver de. 

I går 21:26

Spanske medier: Tre svensker mistenkt for voldtekt av to nordmenn i Spania

Avisen El Espanol og nyhetsbyrået La Vanguardia skriver at tre svensker er mistenkt for seksuelt overgrep mot to nordmenn i Spania. 

Det opplyser politikilder til de to mediene. Flere andre spanske medier omtaler hendelsen. 

Noen skriver at det skjedde på torsdag, imens andre skriver at det skjedde søndag forrige uke. 

Nordmennene skal ha kommet i kontakt med svenskene over et sosialt nettverk. Deretter skal de ha dratt til en leilighet som de mistenkte svenskene skal ha leid.

Pressevakt i utenriksdepartementet Mathias Rongved skriver i en mail til TV 2 at de kun er kjent med saken fra spanske medier.  

– Norske borgere kan ved behov kontakte ambassaden for konsulær bistand, skriver Rongved. 

Svensk UD skriver i en mail til TV 2 at de også er kjent med saken fra spanske medier.

– Sveriges ambassade i Madrid er i kontakt med lokale myndigheter, skriver pressevakt i svenske UD, Hanna Johansen til TV 2.

I går 21:25

Brann i lagerbygning i Holmestrand

Det brenner i en lagerbygning i Isdamveien i Holmestrand. Det er satt en sikkerhetsavstand på 100 meter.

– Nødetatene er på stedet. Brannvesenet har startet slukking, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Brannvesenet skriver på Twitter at lagerbygget har to etasjer. Det skal være en total grunnflate på cirka 700 kvadratmeter. 

– Minst to av seksjonene er påvirket av brannen og vi har fortsatt ikke kontroll. Det pågår stor innsats med mannskaper fra tre brannstasjoner for å få ned temperaturen i bygget, sier underbrannmester Thor-Arne Strand via Twitter.

(©NTB / TV 2)

I går 20:57

Fallskjermhopper reddet ned fra tre i Skien

Brannvesenet har rykket ut til en melding om en fallskjermhopper som har havnet i et tre i Skien.

Fallskjermhopperen endte opp i et tre i Flyplassveien i Skien like før klokken 21 fredag kveld, opplyser Sørøst 110 på Twitter.

Fallskjermhopperen, en kvinne, er uskadd

Brannvesenet klarte til slutt å redde kvinnen ned med stige, skriver politiet i en oppdatering. 

I går 20:48
SIGNERING: Biden har bedt om rask behandling for forslaget om å heve gjeldstaket. Nå mangler kun hans signatur.

Det Hvite Hus: Gjeldstaksforslag kan godkjennes lørdag

Talsperson for det hvite hus, Karine Jean-Pierre sier fredag kveld at den amerikanske presidenten kan godkjenne lovforslaget om å heve USAs gjeldstak på lørdag.

Hun sa videre at signeringen kan gjøres når Kongressen er ferdig med å arbeide med lovforslaget. 

Lovforslaget som vil heve USAs gjeldstak har allerede gått gjennom i Senatet. Senatet fordelte seg natt til fredag norsk tid på 63 stemmer for og 36 stemmer mot forslaget.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs.

Lovforslaget har vært avhengig av godkjenning før 5. juni, som er fristen for når finansdepartementet ikke lenger har midler til å betale nasjonens gjeld.

Hvis det skulle ha skjedd, kunne det ha utløst økonomisk krise i USA, noe som videre kunne ha rammet andre lands økonomier.

I går 20:46

Lasso stiller ikke til gjenvalg i Ecuador

Ecuadors president Guillermo Lasso, som nylig oppløste nasjonalforsamlingen som innledet riksrettssak mot ham, stiller ikke til gjenvalg.

Den 67 år gamle konservative Lasso styrer for tiden ved dekret etter at han i mai oppløste nasjonalforsamlingen. Det er duket for nyvalg på både president og nasjonalforsamling 20. august.

De folkevalgte innledet riksrettsprosessen mot Lasso fordi han angivelig tolererte korrupsjon i statseide bedrifter. Det ble også holdt en riksrettssak mot Lasso i fjor sommer, der han ikke ble felt.

Lasso var ventet å stille til gjenvalg, men oppslutningen om ham er nede på 10 prosent på meningsmålingene.

I valget vil opposisjonen på venstresiden under ledelse av tidligere president Rafael Correa kunne gjøre det bra, mener eksperter. Correa oppholder seg i Belgia etter at han flyktet utenlands for å unngå en åtte år lang fengselsstraff for korrupsjon.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?