Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
26. mai 07:08

Evakuerte kaserner etter melding om ammoniakklekkasje

Politiet skrev fredag morgen at det var meldt om en ammoniakklekkasje på marinebasen Haakonsvern i Bergen. 

I en oppdatering skriver de at det ikke er funnet noen lekkasje, og at det hele kan fremstå som en teknisk feil.

Flere nærliggende kaserner ble evakuert som følge av meldingen – evakueringen er ved 08-tiden opphevet, og normal drift gjenopptas.

STEINKJER: Funn av død person i Steinkjer sentrum natt til lørdag 10. juni 2023. Politiet anser dødsfallet som mistenkelig. 

Steinkjer: Etterforsker dødsfall til mann i 40-årene 

Politiet etterforsker et mistenkelig dødsfall i Steinkjer sentrum, etter å ha fått melding om en død person i en leilighet fredag 9. juni kl. 23:11.

I en pressemelding lørdag formiddag melder politiet om at den avdøde er en mann i 40-årene, hjemmehørende i Steinkjer.

Pårørende er varslet.

– Vi kan per nå ikke gå konkret inn i hvilke funn og opplysninger dette er, av hensyn til etterforskningen. Vi understreker at saken etterforskes ut fra flere hypoteser, herunder også at det ikke er noe kriminelt som ligger bak. Etterforskningen er helt i startfasen og vi prøver nå å kartlegge hva som har skjedd, sier påtaleansvarlig Charlotte Renée Ulstad i Trøndelag politidistrikt.

Det er funn på stedet som gjør at politiet anser dødsfallet som mistenkelig, men ingen er så langt mistenkt eller siktet i saken. 

– Det er besluttet obduksjon av den avdøde. Dette vil trolig bli gjennomført førstkommende mandag og vil forhåpentligvis gi oss flere svar på hva som har hendt, sier påtaleansvarlig Charlotte Renée Ulstad.

TV 2 snakket tidligere lørdag med operasjonsleder Kamilla Engen ved Trøndelag politidistrikt. Hun opplyste at det er satt inn ekstra ressurser i etterforskningen lørdag, i håp om å kunne utelukke enkelte av hypotesene de jobber ut fra relativt raskt.

15 minutter siden
KYIV: Justin Trudeau, her på plass i Kyiv lørdag. 

Trudeau på overraskelsesbesøk i Kyiv

Foto: Frank Gunn / AP / NTB

Canadas statsminister Justin Trudeau er lørdag på besøk i Kyiv i Ukraina. Det melder blant annet CBC

Trudeau er ifølge journalist Mark MacKinnon i Ukraina for å ha møter med Ukrainas president Volodymyr Zelensky. 

Møtet sammenfaller med at ukrainske myndigheter jobber på spreng for å få oversikt over skadeomfanget og konseveksenene av at Kakhovka-demningen kollapset. Demningens kollaps har også skapt en informasjonskrig mellom Russland og Ukraina, der de beskylder hverandre for å stå bak.

KLAR OPPFORDRING: Olaf Scholz er tydelig på hva han ønsker fra Russlands president Vladimir Putin. 

Scholz: Planlegger en streng samtale med Putin

Foto: [JOHANNA GERON, SERGEI GUNEYEV] / NTB. 

Tysklands statsminister Olaf Scholz planlegger å ta en telefon til Russlands president Vladimir Putin i nær fremtid. 

Det melder nyhetsbyrået Reuters lørdag formiddag, og skriver at Scholz ønsker å oppfordre Putin til å trekke soldater tilbake fra Ukraina. 

Den tyske statsministeren bekrefter at han allerede har hatt en samtale med den russiske presidenten nylig. 

– Jeg planlegger å gjøre det igjen snart, sier Scholz. 

Etter at demningen i Nova Kakhovka kollapset, har Scholz vært tydelig på at han mener skylden ligger hos Russland. 

– Dette er selvfølgelig, etter alt å dømme, et angrep fra den russiske siden for å stanse den ukrainske offensiven for forsvar av eget land, sa Scholz til kringkasteren RTL onsdag.

Russland på sin side, skylder på Ukraina. 

Gressbrann i Oslo: – Ekstremt stor skogbrannfare

Brannvesenet melder at de har rykket ut til Hellerudgrenda i Oslo, hvor det brenner i skogen.

– Slokking er påbegynt, opplyser de.

Politiet opplyser til TV 2 at det er snakk om en gress- og lyngbrann, rundt 100 meter fra nærmeste bebyggelse.

– Beboere har forsøkt å slukke selv. Relativt god kontroll sier brannvesenet. Mye folk som hjelper til med slukking, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i politiet til TV 2.

Tørt og varmt vær har ført til stor skogbrannfare flere steder i landet.

– Det er bare å gjenta det: Det er ekstremt stor skogbrannfare. Folk må være kjempeforsiktig med åpen flammer og ild i skogen nå. Det tar veldig lett fyr, sier Stokkli.

Politiet fikk melding om brannen klokken 11.18. Én person har fått i seg røyk, og vil bli tatt hånd om av ambulanse. Tilstanden skal ikke være alvorlig.

Redningsarbeidere hjelper en eldre kvinne som er evakuert fra et oversvømt nabolag i byen Kherson. FN sier den humanitære krisen er kraftig forverret i områdene som er rammet av flom etter at Kakhovka-demningen ble ødelagt denne uken Foto: Libkos / AP / NTB

FN om demningskollapsen i Ukraina: – Er blitt mye verre

FN sier at den humanitære krisen, er kraftig forverret i områdene som er oversvømt etter ødeleggelsen av Kakhovka-demningen sør i Ukraina.

– Det er først nå vi begynner å se følgene av dette. Den humanitære situasjonen er blitt mye verre, og millioner av mennesker verden over kommer til å merke konsekvensen, sier Martin Griffiths, som leder FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Griffiths sier til nyhetsbyrået AP at 700.000 mennesker i området er uten drikkevann. 

På sikt vil oversvømmelsen føre til mindre eksport, som igjen kan gi økte matvarepriser og mindre mat til millioner av mennesker i andre deler av verden. 

Ukraina – og ikke minst de stor jordbruksområdene i sør som nå er rammet av oversvømmelser – omtales ofte som et av verdens viktigste kornkamre. 

Så langt har FN kunnet hjelpe 30.000 mennesker i de flomrammede områdene som er under ukrainsk kontroll. Ifølge Griffiths nektes de adgang til de russiskokkuperte områdene. 

Det statlige russiske nyhetsbyrået Tass melder lørdag at over 6000 er evakuert i de russiskkontrollerte områdene.

Parallelt med katastrofeinnsatsen i de flomrammede områdene, jobber FN for å forlenge avtalen som sikrer eksport av korn fra tre ukrainske havner. 

Både Ukraina og Russland er blant verdens største matvareprodusenter, og avtalen har derfor stor betydning for verdens matvaresikkerhet. 

Avtalen ble inngått i fjor sommer og er blitt forlenget flere ganger. I mai ble den forlenget fram til midten av juli. 

Hotellkjeden Classic Norway Hotels boikotter Freia, opplyser de til NTB

Saken oppdateres.

Ny mann pågrepet for ran av mindreårig gutt i Bergen

Politiet har nå kontroll på to av tre siktede etter at en mindreårig gutt ble utsatt for knivran og frihetsberøvelse i Bergen i februar.

De tre siktede er menn i 20-årene. Den ene mannen ble fremstilt for fengsling i slutten av mars, men løslatt. Politiet har lenge jobbet med å lokalisere de to andre siktede, skriver Bergens Tidende.

Lørdag bekrefter politiadvokat Risten Inga Henriksen i Vest politidistrikt at politiet har gjort en ny pågripelse i saken. Det skjedde på en adresse i Bergen sentrum i 18-tiden fredag.

I 10-tiden lørdag sier Henriksen til avisa at de tar sikte på å fremstille mannen for varetektsfengsling lørdag.

– Det er ikke endelig avgjort hvor lang fengsling vi eventuelt kommer til å be om. Det vil bero på hva som kommer fram under avhøret.

Den siste siktede mannen er fremdeles ikke lokalisert, opplyser hun. (NTB)

Fritidsbåt kolliderte med lastebåt: – Blir slept til kai

En fritidsbåt har kollidert med en lastebåt på Nøstet i Bergen, melder brannvesenet på Twitter.

– Alle om bord er gjort rede for. Havarist blir slept til kai, skriver de.

Fem personer døde etter eksplosjon ved rakettfabrikk i Tyrkia

Tyrkias forsvarsdepartement opplyser at fem personer har mistet livet i en eksplosjon ved en fabrikk som produserte raketter og eksplosiver.

Eksplosjonen skjedde lørdag formiddag i byen Elmadag, som ligger i utkanten av hovedstaden Ankara.

Det er ikke umiddelbart klart hva som forårsaket eksplosjonen.

(NTB)

Illustasjonsbilde: SJ-tog på Oslo S i 2019.

SJ Norge: Stanser salg av Freia-produkter

Foto: Terje Pedersen / NTB 

Det svenske togoperatøren SJ boikotter Mondelez, som blant annet eier svenske Marabou – og norske Freia.

– Bakgrunnen er at Mondelez fortsatt har virksomhet i Russland, og dermed betaler russisk skatt, sier Leila Fogelholm i SJ til det svenske byrået TT.

I Norge opererer SJ togstrekningene Dovrebanen, Trønderbanen og Nordlandsbanen.  

På menyen på de norske togene, selges vanligvis Freia-produkter som melkesjokolade og Kvikk Lunsj. Det blir det slutt på nå:

– Vi slutter å selge Mondelez- og Freia-produkter om bord i våre tog. Vi har avsluttet innkjøp av disse med umiddelbar virkning, sier informasjonssjef Hilde Lyng til TV 2.

– Av bærekrafthensyn vil vi selge disse frem til vi er tomme. Det er et relativt lite lager. 

Lyng sier det fremdeles vil bli mulig å kjøpe seg sjokolade i kafévognene i Norge.

– Vi ser etter erstatninger, bekrefter hun, og trekker blant annet frem Orkla-eide Nidar som en mulighet.

Tidligere denne uken ble det kjent at SAS ville slutte å selge Freia-produkter om bord sine flygninger, som følge av at Mondelez havnet på Ukrainas antikorrupsjonsmyndigheters svarteliste med selskaper som bidrar til den russiske statskassen – og dermed er med på å finansiere krigen.

Selv har Mondelez skrevet i en uttalelse at de har bidratt med rundt 130 millioner kroner til Ukraina. De avviser at de er med på å finansiere den russiske krigen i Ukraina.

– Som mange andre selskaper, har vi opprettholdt en begrenset virksomhet i Russland. Men vi har avsluttet kapitalinvesteringer og reklame, og vi har hele tiden fordømt den brutale krigen samtidig som vi har bidratt til å opprettholde matforsyningen gjennom produktene våre, skrev Mondelez i en pressemelding.

Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland, og omsatte i fjor for cirka 14 milliarder kroner i landet.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?