Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
Ida-Kristin Tvedt skriver...
26. mai 06:42
En avtale om å heve gjeldstaket i USA er fortsatt ikke på plass

Gjeldstaket: – Det er vanskelig. Men vi jobber på 

Foto: Mary Altaffer / NTB

Hvis USA ikke hever gjeldstaket sitt og ikke kan betale regningene sine den 1. juni står verden overfor en ny og ukjent situasjon. Både Joe Biden og USAs finansminister beskriver konsekvensene som katastrofale. 

Tiden er i ferd med å renne ut, og forhandlingene for å gjøre klar en avtale foregår for fullt. 

– Det er vanskelig. Men vi jobber på og vi skal fortsette å jobbe til vi kommer på plass, sier lederen for representantenes hus Kevin McCarthy torsdag kveld lokal tid.

Avtalen Biden og McCarthy nærmer seg enige om går ut på å heve gjeldstaket i to år, sier en amerikansk tjenesteperson sier til pressen sent torsdag. I tillegg vil avtalen begrense den offentlige pengebruken, bortsett fra når det kommer til militæret og veteraner.

Både Biden og McCarthy vil møte motstand hos sine egne hvis de gir fra seg for mye.

Men hvis de ikke hever gjeldstaket står USA overfor en situasjon de neppe kan håndtere.

Vegtrafikksentralen: Mye trafikk på veiene og kø enkelte steder 

Det er 2. pinsedag og hjemfart for mange. Vegtrafikksentralen sør melder mandag ettermiddag at det er mye trafikk på veiene – men trafikkoperatør Andreas Larsen påpeker at det kunne vært verre.

– Det er en del trafikk på veiene og saktegående kø enkelte steder på E18, sier Larsen til TV 2.

Det er E18 i retning Oslo som er spesielt utsatt for pinsetrafikken. I skrivende stund er det rundt 10 minutters forsinkelse i Porsgrunn og 10-15 minutters forsinkelse mellom Drammen og Asker.

Men ifølge Larsen har forsinkelsen gått nedover den siste timen.

– Mye tyder på at mange har dratt hjem tidligere på dagen, og det ser ikke ut som trafikken vil ta seg opp utover kvelden. Det var mye trafikk også søndag, så det virker som trafikken er godt spredt.

Larsen tror grått vær kan ha bidratt til at mange har valgt å ta turen hjem tidlig – noe som er forebyggende mot kødannelsen. 

Lengre vest – på Riksvei 5 i Sogndal – blir veien stengt i flere timer etter at et vogntog kjørte av veien og sperrer trafikken mandag ettermiddag.

Hendelsen har skjedd i Fjærland mellom Sogndal og Skei, melder Vegtrafikksentralen.

Kvinne må berges ned fra fjell i Trøndelag

Politiet og Røde Kors Hjelpekorps har satt i gang en redningsaksjon for å hjelpe en dame som har gått seg fast i Lifjellet i Trøndelag.

– Hun kontaktet oss klokken 14.08. Vi vet hvor hun er, men det er så mye tåke at hun sliter med å ta seg ned selv, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Kvinnen befinner seg på Lifjellet i grenseområdet mellom Kyrksæterøra og Aure.

Volden sier at politiet i samarbeid med Hovedredningssentralen i Sør-Norge nå har rekvirert bistand fra Røde Kors for å få ned kvinnen.

– Det er for mye tåke til å bruke helikopter. Det er ulendt terreng, og hun begynner å bli nedkjølt, sier han.

(©NTB)

Zelenskyj-rådgiver vil ha demilitarisert sone i Russland

En demilitarisert sone på rundt ti mil bør opprettes på russisk side av grensen som del av en fremtidig fredsavtale, sier en rådgiver for Ukrainas president.

Mykhajlo Podoljak tar mandag til orde for en 100–120 kilometer bred demilitarisert sone i Russland som en del av oppgjøret når krigen er over.

En slik sone vil være nødvendig for å beskytte ukrainske områder mot fremtidig aggresjon og for å skape reell trygghet for innbyggerne i Kharkiv, Tsjernihiv, Sumy, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk, skriver han på Twitter.

I en tidlig fase bør sonen kontrolleres av en internasjonal kontingent, mener Podoljak, som er en av president Volodymyr Zelenskyjs nærmeste rådgivere.

Wikimedia saksøker Russlands statsadvokat

Foto: Lionel Bonaventure/AFP

Wikimedia Foundarion, som blant annet driver det digitale oppslagsverket Wikipedia, har gått til søksmål mot Russlands statsadvokat og Roskomnadzor, Russlands organ for tilsyn og overvåkning av kommunikasjon. 

Wikimedia mener Russland har blokkert informasjon på Wikipedia.

Det melder Reuters, som siterer det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Enebolig overtent – beboere evakuert

Det brenner i en enebolig i Langhus. 

– Full overtenning. Samtlige beboere skal ha evakuert seg ut, skriver politiet i Øst like over klokken 16.

Nødetatene er fremme på stedet.

Shanghai med varmeste mai måned på hundre år

Shanghai opplevde mandag den varmeste maidagen på over hundre år, med 36,1 grader målt ved metrostasjonen Xujiahi i sentrum midt på dagen.

Værforskerne sier at global oppvarming skaper hetebølger og rekordtemperaturer i mange land i Sørøst- og Øst-Asia.

Ut på ettermiddagen krøp temperaturmåleren opp ytterligere noen desimaler og endte på 36,7 grader, en hel grad over den tidligere rekorden. Folk slet i den heftige varmen i sentrumsgatene, og mange mente den kjentes som 40 grader, minst.

– Jeg fikk nesten heteslag. Det er så varmt at jeg nesten eksploderer, skrev en innbygger på Weibo.

(©NTB)

RÅHOLT: Politiet er på stedet etter en mann er alvorlig skadet i en knivstikking.

Én mann alvorlig skadet i knivstikking – gjerningsperson ikke pågrepet

Foto: Gorm Rødseth / TV 2

Politi og ambulanse har rykket ut til en adresse i Råholt etter en knivstikking. 

En voksen mann er alvorlig til livstruende skadet. Luftambulansen har vært på stedet og fløyet mannen til Ullevål sykehus. 

– Nå jobber vi med å avhøre vitner på stedet for å prøve å finne ut av hva som har skjedd. Det skal ikke være noen vitner til selve knivstikkingen, men vi snakker med naboer og folk som var i området, sier operasjonsleder Gisle Sveen. 

Politiet fikk melding om hendelsen 14:24. Ifølge Sveen skal fornærmede blitt knivstukket innendørs, men det er ikke funnet kniv på stedet. Et hus på stedet er avsperret, og politiet venter på at krimteknikere skal ankomme stede. 

Det er ikke kontroll på gjerningspersonen. Politiet opplyser at de ikke har informasjon som tilsier at personen skal være farlig for andre. 

Det ble etter kort tid anholdt to menn i 30-årene som var i nærheten av åstedet. Begge er kjent for politiet fra før og er kjørt til arresten.

– De to er nå siktet for knivstikking. De kom gående mot patruljen på stedet og ble pågrepet uten dramatikk, sier innsatsleder på stedet Ketil Lund. 

Politiet mener det ikke er andre involverte i hendelsen, men holder mulighetene åpen for at det kan være flere involvert. 

Operasjonslederen forteller at den fornærmede ikke ønsket å oppgi personalia på gjerningspersonen. 

– Vi ser at det har vært en konflikt i forkant hvor fornærmede har vært involvert. 

KNIVSTUKKET: EN person er alvorlig til livstruende skadet.
Foto: Gorm Røseth / TV 2
Kronprinsesse Victoria av Sverige skal besøke Svalbard 15. juni. Foto: Lise Åserud / NTB

Sveriges kronprinsesse Victoria besøker Svalbard

Foto: Lise Åserud / NTB

Kronprinsesse Victoria skal sammen med Sveriges utdanningsminister Mats Persson besøke Svalbard 15. juni.

Kronprinsessen skal på rundtur med isbryteren Odin i Adventfjorden ved Longyearbyen på Svalbard, skriver den svenske regjeringen på sine nettsider.

 I tillegg skal hun besøke Bjørndalen der bredden av klimaforskningen på Svalbard foregår.

(©NTB)

Mannskapet om bord på det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford får skryt av politiet i Oslo etter besøket i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Oslopolitiet skryter av amerikanere: – Har oppført seg helt eksemplarisk

Politiet i Oslo skryter av oppførselen til amerikanerne som har besøkt hovedstaden med hangarskipet USS Gerald R. Ford.

– De har oppført seg helt eksemplarisk. Det har ikke vært noen problemer, sier operasjonsleder Tore Solberg til NTB.

Mandag ettermiddag er verdens største krigsskip USS Gerald R. Ford på vei ut av Oslofjorden etter å ha ligget ankret opp i Bunnefjorden. Mange av skipets 4500 soldater har i løpet av besøket fått gå i land, og det har vært godt med besøk på byens utesteder og puber. 

– Vi var jo litt spent på hvordan dette ville bli på forhånd, men nå som de har reist er det viktig å skryte av dem. Det har vært et veldig hyggelig besøk, sier operasjonslederen.

(©NTB)

Ulykke skaper mye kø på E18

Politiet i Sør-Øst har mottatt meldinger om en påkjørsel bakfra på E18 Barkåker i Tønsberg, mandag formiddag. 

Det er ikke meldt om personskade, men ulykken skaper mye kø, ifølge politiet.

Politiet opplyser til TV 2 at de tror køene vil løse seg opp relativt raskt.  

Har du bilder eller tips? Kontakt TV 2 her.

Mandag er mange bilister på vei tilbake etter pinsehelgen. Vegtrafiksentralene rundt om kring i landet ber derfor folk være forberedt på økt trafikk. 

– Ta dere god tid. Det er ikke noe vits å stresse i trafikken, sier operasjonsleder Ottar Steinstø i Sør-Øst politidistrikt. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?