Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
26. mai 06:06
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) besøkte våpenmottaket på politihuset på Grønland i Oslo i anledning at våpenamnestiet går ut 1. juni. Ved utgangen av april var det levert inn 8.103 våpen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Kun én uke igjen av våpenamnesti – politiet har mottatt over 8.000 våpen

Torsdag om én uke går våpenamnestiet i Norge ut. Etter dette kan personer som har ulovlige våpen, bli straffet.

– Ulovlige våpen kan komme i feil hender og ende i kriminelle miljøer. Jeg er glad disse våpnene nå er borte fra et potensielt ulovlig marked og ikke kan gjøre skade, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Torsdag besøkte hun politiets lager i Oslo.

– Jeg oppfordrer alle som har ulovlige våpen, til å levere dem til politiet nå. Du risikerer ikke straff, og sammen kan vi forebygge ulykker og bekjempe kriminalitet, sier justis- og beredskapsministeren.

Våpen fra andre verdenskrig

Regjeringen innførte våpenamnestiet 1. januar 2023. I løpet av de fire første månedene har politiet fått inn 8.103 våpen. Det er flere enn under hele det forrige våpenamnestiet i 2017.

– Mange er nok også lettet over å bli kvitt våpen som kanskje stammer fra arv eller dødsbo. Vi ser at det kommer inn svært gamle våpen, blant annet maskingevær fra 2. verdenskrig, sier Mehl.

Har man ulovlige våpen 1. juni 2023, kan man bli straffet. Strafferammen for ulovlig befatning med skytevåpen er bøter eller fengsel inntil 3 måneder. Grovere tilfeller straffesmed fengsel i inntil seks år.

Gjelder flere typer våpen

Amnestiet gjelder også for ammunisjon og for ulovlige våpen som ikke er skytevåpen, som for eksempel elektrosjokkvåpen, ulovlige kniver og tåregass. Når våpenet er innlevert, kan du søke om å få erverve det lovlig, få tillatelse til å selge det eller få deaktivert våpenet slik at det blir ubrukbart og kan beholdes.

Hvis du har eksplosiver, sprengstoffer, granater, krutt eller fyrverkeri, er det viktig at du ikke tar med disse til politiet selv. Da må du heller kontakte politiet på telefon.

Flest i Trøndelag

Antall våpen som så langt er levert inn per politidistrikt.

Agder – 542

Finnmark – 104

Innlandet – 1.125

Møre og Romsdal – 571

Nordland – 179

Oslo – 1449

Sørvest – 102

Sørøst – 422

Troms – 102

Trøndelag – 1.474

Vest – 817

Øst – 1.167

Sysselmesteren på Svalbard – 49

(©NTB)

03:06

1400 reddet fra overfylte båter utenfor Italias sørkyst

Mer enn 1400 migranter er reddet fra overfylte båter som forsøkte å ta seg til Sør-Italia, opplyste den italienske kystvakta onsdag.

Menneskene var på fiskebåter og en seilbåt som havnet i trøbbel utenfor Calabria-regionen, ifølge kystvakta. 47 av dem på seilbåten, to av dem barn, hadde behov for umiddelbar medisinsk hjelp.

De er reddet opp i fire separate redningsaksjoner, den første mandag. Det er ikke oppgitt hvor de kom fra eller hvilken rute de hadde tatt før de ble reddet. Mange av båtene med migranter som blir sett i Det joniske hav utenfor Italia, kommer fra menneskesmuglere i Tyrkia.

Tidligere i år gikk en båt med migranter som var på den samme ruta, forliste utenfor Crotone i februar. 76 mennesker døde etter at båten ble slått i stykker, de fleste av dem afghanere.

(©NTB)

03:06
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Over 1200 fast ansatte oppsagt etter lovendring i byggebransjen

En rundspørring hos bemanningsbyråer viser at rundt 1200 fast ansatte er sagt opp etter en lovendring som skulle sikre bedre forhold for ansatte i byggebransjen

Rundspørringen er foretatt av Oslo Høyre blant bemanningsbyråer i Oslo, Viken og tidligere Vestfold, som forbudet omfatter.

Bemanningsbyråene bekrefter tallene overfor Aftenposten. De forventer flere oppsigelser når overgangsperioden er over 1. juli.

Meningen med loven er å sikre at innleie ikke benyttes på bekostning av faste og direkte stillinger. Målet er å få flere ansatt direkte hos entreprenørene.

Bemanningsbyråene anslår at bare rundt 10 prosent av de som er sagt opp, har fått tilbud hos jobb hos entreprenørene, slik intensjonen var, skriver avisen.

Dermed er altså rundt 1200 tidligere fast ansatte sagt opp uten at de har fått et tilbud hos entreprenørene.

(©NTB)

Beboere blir evakuert fra et oversvømt nabolag i Kherson etter at Kakhovka-demningen ble ødelagt. Det skapte en massiv flom. Verdensbanken vil hjelpe landet ved å gjennomføre en rask vurdering av skadene og behovene.

Verdensbanken skal gjøre skadevurdering etter demningskollaps i Ukraina

Verdensbanken skal støtte Ukraina ved å gjøre en rask vurdering av skadene og behovene etter at den store Kakhovka-demningen ble ødelagt natt til tirsdag. 


Verdensbank-toppen Anna Bjerde tvitret onsdag
at ødeleggelsen av demningen har «mange svært alvorlige konsekvenser for tilbudet av essensielle tjenester og miljøet».

Ukraina statsminister Denys Sjmyhal skriver på samme plattform at han har snakket med Bjerde om skadevirkningene av demningskollapsen, og at hun har forsikret ham om at Verdensbanken vil gjennomføre en rask vurdering av skader og behov som følge av den.

Ukraina og Russland gir hverandre skylda for katastrofen. Ifølge ukrainske myndigheter gjør flommen som har fulgt ødeleggelsen av demningen, at hundretusenvis mister drikkevann, titusenvis hektar av landbruksarealer blir oversvømt og at minst 500.000 hektar som ikke kan vannes, blir gjort om til «ørkener».

Bjerde sier at den nye skadevurderingen vil bygge videre på Verdensbankens tidligere anslag om at det vil koste 411 milliarder dollar å gjenoppbygge den ukrainske økonomien etter Russlands invasjon. Det internasjonale pengefondet (IMF) sa onsdag at det er svært bekymret for de sosiale, økonomiske og miljømessige skadevirkningene etter at demningen ble ødelagt. 

(NTB)

02:03
Donald Trump har fått et såkalt «target letter» i forbindelse med etterforskningen av ekspresidentens håndtering av hemmelige dokumenter. Det kan bety at en føderal tiltale er på trappene. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB

ABC News: Trump informert om at han er mål for føderal etterforskning i dokumentsaken

USAs ekspresident Donald Trump er orientert om at han er målet i etterforskningen av hans håndtering av hemmelige dokumenter, ifølge ABC News. Det kan bety at en føderal tiltale er på trappene.

Det skriver ABC News , etter at Politico først meldte at Trump hadde blitt orientert om at han var mål for en føderal etterforskning.

Justisdepartementet pleier å sende et såkalt «target letter» til folk som ligger an til å bli tiltalt i forbindelse med en etterforskning i en føderal storjury, skriver de to mediene. Dette gir dem muligheten til å legge fram egne bevis eller vitne før de blir tiltalt.

Påtalemyndigheten anser et etterforskningsmål som en person det finnes «betydelige beviser» for at er knyttet til en forbrytelse, skriver Politico.

Nyheten kommer bare to dager etter at Trumps forsvarere møtte folk fra justisdepartementet for å diskutere dokumentsaken.

Trump blir etterforsket av føderale myndigheter for både håndteringen av hemmelige dokumenter etter han forlot Det hvite hus og angivelige forsøk på å klynge seg fast til presidentmakten etter valgnederlaget i 2020.

FBI-agenter tok seg i august 2022 inn i Trumps bolig Mar-a-Lago i Florida og fant rundt 13.000 dokumenter. Rundt 100 av disse var merket som hemmelige, selv om Trumps advokater tidligere hadde sagt at alle graderte dokumenter var overlevert til amerikanske myndigheter.

(©NTB)

Tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon er stevnet i det amerikanske justisdepartementets etterforskning av stormingen av Kongressen. 

NBC: Trump-rådgiver Steve Bannon stevnet i sak om Kongress-stormingen

Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon er stevnet av en føderal storjury i forbindelse med etterforskningen av stormingen av Kongressen, melder NBC.

Bannon er bedt om å vitne for en jury i Washington DC, siterer NBC flere kilder på.

Ifølge kanalen ble stevningen sendt i slutten av mai. Bannon må både gi forklaring og overgi dokumenter, heter det videre. Juryen etterforsker Trumps handlinger i forbindelse med Kongress-stormingen og forsøkene på å hindre at Joe Biden ble innsatt som USAs president. Den er separat fra en jury i Florida som ser på Trumps håndtering av hemmelige dokumenter.

Begge etterforskningene ledes av spesialetterforsker Jack Smith.

Bannon, som nå er podkastvert, ble i fjor sommer dømt for å ha utvist forakt for Kongressen etter å ha nektet å samarbeide med kongresskomiteen som etterforsket stormingen av Kongressen.

Han er dømt til fire måneders fengsel, men soningen er satt på vent mens Bannons anke behandles.

I mai må han også møte i en rettssak der han står tiltalt for hvitvasking og svindel av folk som donerte penger til å bygge en grensemur mot Mexico, et av løftene i Donald Trumps valgkamp før presidentvalget i 2016.

(©NTB)

Mann løslatt fra varetekt etter politiaksjon på Stord i mai

En mann i 40-årene som er siktet for kroppsskade etter en politiaksjon på Aker Solutions på Stord i midten av mai, er nå løslatt fra varetektsfengsel.


Mannen ble varetektsfengslet i fire uker i mai, og fengslingen går ut på fredag. Men politiet opplyser nå til Bergens Tidende
at mannen ble løslatt allerede mandag.

– Han er siktet for det samme, og etterforskningen fortsetter. Men det var ikke lenger grunnlag for å holde ham i varetekt. Derfor valgte vi å løslate ham uten restriksjoner, sier politiadvokat Torkel Tjørhom Fandrem i Sørvest politidistrikt til avisen. Han kan ikke gi detaljer om hvorfor.

Det var fredag morgen for litt over en måned siden at politiet aksjonerte mot mannen på området til Aker Solutions på Stord.

Han ble etter hvert varetektsfengslet, siktet for kroppsskade mot en politikvinne og mot to offentlige tjenestepersoner, inkludert politikvinnen. Selv ble han skutt av politiet med elektrosjokkvåpen før han ble pågrepet.

Det er satt i gang en rettspsykiatrisk undersøkelse for å avklare mannens tilregnelighet. Undersøkelsen er ifølge Fandrem ikke ferdig.

(©NTB)

00:15

Melding om person med kniv på t-bane 

Politiet har tatt kontroll på en person mistenkt for å bære en knivlignende gjenstand inne på en t-bane på Grorud i Oslo. 

– Vi fikk melding fra vitner på vognen om at en person viftet med en kniv. Dette har trolig vært et ran eller et forsøk på et ran inne på t-banen, sier operasjonsleder ved politiet i Oslo, Sven Christian Lie, til TV 2.

Ingen personer er skadd, opplyser politiet. Politiet fikk først opplysninger om at en person skulle være knivstukket, men dette viste seg å ikke stemme. 

Politiet ble varslet om hendelsen klokken 23:36 onsdag kveld. 

I går 23:26
Oversvømte gater i Kherson by etter at Kakhovka-demningen ble ødelagt og regionen oversvømt. Ifølge eksilordføreren i den russisk-okkuperte byen Olesjky har tre personer druknet. Dødsfallene skal være de første bekreftede etter demningskollapsen. Foto: Libkos / AP / NTB

De første dødsfallene er bekreftet etter demningskollaps og flom i Ukraina

Minst tre personer er døde som følge av flommen som fulgte ødeleggelsen av den enorme Kakhovka-demningen sør i Ukraina, melder ukrainske medier.

Mediene siterer Jevhen Rysjtsjuk, eksilordfører i den russisk-okkuperte byen Olesjky i Kherson-regionen, på at tre personer har druknet.

Ifølge Rysjtsjuk er alle båtene i byen tatt av russerne. Han sier videre at det har kommet meldinger om at sivile ikke får lov til å forlate oversvømte bosetninger, skriver Kyiv Independent

Kakhovka-demningen, som demmet opp det store Kakhovka-reservoaret, ble ødelagt natt til tirsdag. Det har ført til enorme oversvømmelser og massive humanitære problemer. Dødsfallene i Olesjky skal være de første som er bekreftet. 

(NTB). 

I går 23:18
KONSEKVENSER: Dersom Tucker Carlson har brutt kontrakten med Fox News kan det få rettslige følger. 

Axios: Fox News sier Tucker Carlson brøt kontrakten

Foto: CHIP SOMODEVILLA/NTB. 

Den mye omstridte TV-profilen i Fox News, Tucker Carlson, sluttet brått i den amerikanske kanalen tidligere i våres. 

– Fox News Media og Tucker Carlson er enige om å gå hver til sitt. Vi takker ham for hans bidrag til selskapet som programleder og før det som bidragsyter, skrev Fox i en pressemelding

Nyheten kom overraskende på mange, og spekulasjonene rundt Carlsons fratredelse har stormet i ettertid av kunngjøringen, da flere trodde at TV-profilen fikk sparken. 

Onsdag kveld melder amerikanske Axios at Carlson skal ha brutt kontrakten med TV-kanalen i det han lanserte sitt eget Twitter-show, ifølge et dokument som nyhetsbyrået har fått tilgang til. 

Et kontraktbrudd kan muligens få rettslige konsekvenser for Carlson.

– Fox forsvarer anklagene sine på bakgrunn av ytringsfrihet. Nå ønsker de å ta fra Tucker Carlson retten til å snakke fritt, fordi han tok til sosiale medier for å dele sine tanker på aktuelle hendelser, sier hans advokat, Bryan Freedman, til Axios. 

Carlson begynte i Fox News i 2009 og fikk i 2016 sitt eget program «Tucker Carlson Tonight», som ble svært populært blant konservative seere.

I går 23:08
USAs assisterende justisminister Matthew G. Olsen deltok på konferansen i Oslo.

Norskættet justistopp deltok på konferanse om høyreekstremisme i Oslo

Foto: Department of Justice

Tirsdag og onsdag ble det holdt en konferanse om høyreekstremisme i Oslo.

Deltakere fra over 40 land deltok i konferansen som ble åpnet av justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Norge og USA var vertskap for Counterterrorism Law Enforcement Forum (CTLEF), som skal øke bevisstheten om truslene og utfordringene knyttet til høyreekstremisme.

Konferansen skal bidra til å utvikle det internasjonale samarbeidet for å forebygge og avverge høyreekstreme angrep.

I sitt innlegg minnet Matthew G. Olsen, USAs norskættede assisterende justisminister, om at Oslo har vært åsted for voldelig ekstremisme.

Ifølge amerikansk UD og justisdepartementet deltok representanter fra FBI og flere departement på konferansen.

Det amerikanske utenriksdepartementets kontraterrorbyrå opplyste under konferansen at det er bevilget to millioner dollar til prosjekter som skal avsløre russisk desinformasjon.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?