Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
25. mai 09:05

Storbrann i Sydney sprer seg

Foto: Grant OZOLINS / Twitter/@grantozolins / AFP

En brann i en syvetasjes bygning i den australske storbyen Sydney sprer seg torsdag til flere omkringliggende bygninger, melder AFP.

Det er sentralt i byen at det brenner, og ifølge den australske kringkasteren ABC er bygningen i ferd med å kollapse. 

Bilder fra stede massive flammer som står ut av vinduer og tak og at deler av en vegg kollapser. Flere bygninger ligger helt inntil brannen. 

Flere enn 100 brannkonstabler og 20 brannbiler er satt inn i slukningsarbeidet.

De omkringliggende høyhusene evakueres som følge av hendelsen.

Corrin Ellis var på vei mot en trikk ved bygningen da en bil like foran ham tok fyr.

– Alt du kunne kjenne da du sto der var varmen i ansiktet fra flammene. Og da de startet å flytte oss bakover, tok en bil foran bygningen fyr, sier Ellis og fortsetter:

– Fremsiden av bygningen kollapset og flammene spydde ut fra toppen av bygningen.

Kina: 14 døde i jordskred

14 personer er døde og fire er savnet etter et jordskred i Kinas sørvestlige provins Sichuan. Skredet gikk søndag morgen i nærheten av byen Leshan, melder Reuters.

Byen ble rammet av store nedbørsmengder to dager før jordskredet.

5 minutter siden
SKOGBRANN: Det er stor skogbrannfare flere steder i Sør-Norge. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå for deler av Østlandet, Agder og sørlige del av Rogaland. Bildet er fra en tidligere skogbrann sør for Halden. 

Oransje farevarsel om skogbrannfare i Sør-Norge

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om skogbrannfare på oransje nivå for deler av Østlandet, Agder og sørlige del av Rogaland.

Vær svært forsiktig med åpen ild. Vegetasjon kan svært lett antennes og veldig store områder kan bli berørt, skriver varslingstjenesten Varsom på sine nettsider

De skriver at det er stor skogbrannfare inntil det kommer tilstrekkelig nedbør.

Det er knusktørt i terrenget i store deler av Sør-Norge og kun en liten gnist kan starte en stor brann.

– Det vi vet, er at det er ekstremt tørt, og at én gnist eller glo kan bli til en stor brann på et blunk. Ikke bruk åpen ild i skog og mark, sa brannmester Erik Nygaard i Vestfold interkommunale brannvesen fredag kveld.

Da hadde han nettopp deltatt i slukkingen av en brann like ved en hytte på Tjøme. Det har den siste uken vært flere krevende skogbranner på Østlandet. 

Denne helgen har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap forsterket skogbrannberedskapen med et ekstra helikopter som kan frakte vann. Det har base på Sola, og direktoratet opplyser at da er ett skogbrannhelikopter i beredskap på Torp, to på Kjeller, ett på Kjevik og altså ett på Sola. (©NTB)

Russisk guvernør hevder Ukraina bombet markedsområde i Sjebekino

Det melder Reuters, som skriver at det ikke er rapportert om omkomne.

Sjebekino er en by i Belgorod-regionen sør i Russland, ikke langt langt fra grensen til Ukraina.

Guvernør i regionen, Vyacheslav Gladko, hevder Ukraina står bak og at det brenner i området etter angrepet.

Oppdateres.

12:31

VG: Hormonbehandling av barn kan bli strammet inn 

Helsetopper skal nå vurdere om hormonbehandling av transpersoner under 18 år skal defineres som utprøvende behandling. Om det skjer, vil det bli strengere krav til å gi denne typen behandling til barn.

Det skriver VG

All behandling vil da bli flyttet til spesialisthelsetjenesten, skriver avisen. Private aktører og kommunale tjenester, som Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS), vil i så fall ikke kunne tilby behandling med pubertetsblokkere og hormoner til barn og unge under 18 år.

Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet sier til VG at det kan komme nasjonale endringer, som kan føre til strengere krav til å gi hormonbehandling til barn. 

– Det har det vært en stor økning, og det gjør at fagmiljøet, slik jeg forstår det, er usikker på om praksisen som har vært etablert gjennom flere år fremdeles bør være den samme, sier Guldvog.

BT: Mann varetektsfengslet etter gjentatt blotting i Bergen sentrum

En mann i 60-årene er varetektsfengslet i fire uker etter gjentatte episoder med blotting, tyveri og skadeverk i sentrum av Bergen.

Hendelsene skal ha skjedd i løpet av en kort tidsperiode, skriver Bergens Tidende.

Politiet vurderer faren for gjentakelse som stor. Saken blir nå etterforsket, før det eventuelt blir tatt ut tiltale.

Julie Strømsvåg er gravid

Foto: Daniel Sannum Lauten, TV 2

Mangeårig TV 2-profil Julie Strømsvåg (42) venter barn nummer to.

Strømsvåg annonserer nyheten i et innlegg på Instagram.

«Hun skal hete Bekkestua, Tororulle eller Bæsj Håkon Rognhaug ifølge Sam (3) som blir storebror i løpet av året», skriver hun spøkefullt under et bilde av seg selv med hånden på magen.

Fra høsten 2022 har Strømsvåg jobbet i NRK Sporten. Hun jobbet i TV 2 som sportsanker fra 2008 frem til hun signerte for Viaplay i 2021.

FØRES VEKK: En person blir pågrepet av politiet i Vauseway Bay i Hongkong. Bildet er fra lørdag. Lignende scener utspiller seg også søndag.

Tianmen-markeringer i Hongkong: Kjent demokrati­forkjemper pågrepet

Hongkong var lenge det siste stedet i Kina hvor det var tillatt å markere årsdagen for massakren på Den himmelske fredsplass i Beijing 4. juni 1989.

– Ikke glem 4. juni! Hongkongere, ikke vær redd, ropte kunstneren Sanmu Chan under årets markeringer. Han ble pågrepet, melder Reuters.. 

De siste årene har strengere lovgivning gjort dette ulovlig. Søndag er åtte personer pågrepet i markeringer i Hongkong.

Blant dem er den kjente aktivisten og demokratiforkjemperen Alexandra Wong. Hun har blitt fengslet flere ganger.

I videoer fra stedet blir Wong ført fekk av politifolk, mens hun holder en blomsterbukett over hodet. Hun har fått kallenavnet «Bestemor Wong».

PÅGREPET: Alexandra Wong under en markering i 2020. Da krevde hun at løslatelse av 12 hongkongere som ble pågrepet på havet og fengslet.

I 2019 forsvant hun plutselig, og dukket ikke opp igjen før 18 måneder senere. Da fortalte hun på en pressekonferanse om hvordan hun hadde blitt holdt fanget på det kinesiske fastlandet.

De pågrepne er siktet for «oppviglerske intensjoner», og for å ha «vist frem gjenstander med oppviglerske ord, å ha ropt og gjort ulovlige handlinger».

BURSDAGSBARN: Yuriko, prinsesse Mikasa feirer bursdag med tresifret alder. Her åpner hun en biografi om hennes mann.

Prinsesse fyller hundre: Keiseren var «Gud» da hun giftet seg inn i familien

Yuriko, prinsesse av Mikasa, fyller 100 år. Hun er den japanske kongefamiliens eldste.

– Jeg har klart å nå milepælen det er å bli 100 år gammel. Jeg vil fortsette å bruke dagene mine på å be for folket lykke, sier 100-åringen ifølge nyhetsbyrået Jiji.

Prinsessen er fremdeles forholdsvis sprek, og gjør 15 minutter med gymnastikk hver morgen. Når det er godt vær soler hun seg ute, og ruller rundt Akasaka-eiendommen i Tokyo i rullestol.

– Hun er en av de siste som ble inngiftet i den japanske kongefamilien, sier historiker og TV 2s kongehusekspert Ole Jørgen Schulsrud-Hansen. 

Etter krigen har japanske kongelige stått fritt til å velge selv hvem de vil gifte seg med.

Bryllupet sto i 1941, to måneder før angrepet på Pearl Harbor.

VINKER: Prinsesse Yuriko og hennes ektemann Takahito, prins Mikasa i 2016. Han var den første japanske kongelige som rakk å bli 100, og døde senere samme år. 

Japan var da allerede i krig med Kina, som de invaderte og okkuperte fra 1937.

Etter krigen skrev amerikanerne en ny grunnlov for Japan, og endret rollen til det amerikanske kongehuset fullstendig.

– Hun har vært med på hele omleggingen av hele det japanske kongehuset. Keiseren gikk fra å være en gud til å være en du kunne håndhilse på, sier Schulsrud-Hansen.

Prinsessen var svigerinne til keiser Hirohito, som ledet Japan inn i krig, men som beholdt tronen også etter – i en ny konstitusjonell rolle, ikke ulik den det norske kongehuset har.

Før dette kunne man ikke en gang tråkke på keiserens skygge.

– Endringen skjedde på tre måneder, fra kapitulasjonen til grunnloven var skrevet, sier kongehuseksperten.

PORTRETT: Prinsesse Yuriko i et offisielt fotografi gitt ut av den japanske keiserfamilien 22. mai i år.

Det japanske monarkiet er verdens eldste. Ifølge tradisjonen har den samme familien sittet på tronen i 2500 år – og nedstammer ifølge shintoteksten Kojiku fra solgudinnen Amaterasu.

– Det japanske monarkiet er mye eldre enn det norske, men ikke helt så gammel som tradisjonen sier. Man kan se på kalendre at det trolig er snakk om rundt 1600 år gammelt, sier historiker Schulsrud-Hansen.

To personer pågrepet etter biljakt på E6

To personer er pågrepet og siktet for en «rekke forhold», skriver politiet i Troms på Twitter.

– Politiet forsøkte å stanse et kjøretøy på Storslett, men fører unnlot å stanse for politiet og stakk. Ferden gikk i stor fart sørover på E6. 

Politiet fikk ved hjelp av en lokal entreprenør sperret veien ved Birtavarre med en lastebil, skriver Nordlys.

Ingen ble skadet.

Tauet vekk tankskip som satte seg fast i Suez-kanalen

Egyptiske tauebåter har lykkes med å fjerne en oljetanker som skapte problemer i Suez-kanalen.

Det oppsto trafikkproblemer retning nord i kanalen etter at skipet fikk motorstans, men det er søndag formiddag igjen fri flyt, melder Reuters.

Skipet var på vei fra Russland til Kina og seilte med Maltas flagg.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?