Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
25. mai 08:53

Wagner-gruppen hevder de har startet tilbaketrekning fra Bakhmut

Foto: Telegram

På sin Telegram-konto opplyser den russiske leiesoldatgruppen Wagner at de har startet tilbaketrekning fra Bakhmut øst i Ukraina.

Området er det hvor kampene de siste månedene har vært hardest.

Gruppens leder Jevgenij Prigozjin figurerer i en video de har delt på kontoen torsdag morgen. Der prater han med flere uniformerte soldater.

Lørdag erklærte han at Bakhmut var under full russisk kontroll. Nå skal Wagner-soldatene trekke seg ut, og erstattes av vanlige russiske soldater, ifølge Prigozjin.

Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen, Tom Røseth, sier seieren i Bakhmut har stor betydning for Kreml.

– Det veldig viktig å vise til en seier. Nå fikk de dette angrepet over grensen i Belgorod som er et tap på omdømme. Da er det enda mer viktig å vinne Bakhmut by fullt og helt, sier han til TV 2.

– Nå har russisk side sagt at de sier de har tatt byen, men de mangler en liten stripe. Det er kanskje ubetydelig, men i sørvest har de ikke full kontroll over byen.

Wagner-gruppen har deltatt i kampene om frontlinjebyen Bakhmut i lang tid. Russland har forsøkt å erobre byen siden august i fjor.

Ifølge Prigozjin er hele 20.000 av Wagner-gruppens soldater drept i kampene om byen – halvparten av de drepte var ifølge ham rekruttert fra russiske fengsler. 

Tallene er ikke verifisert av uavhengige kilder, og er langt høyere enn anslagene fra offisielt hold om drøyt 6000 falne soldater på russisk side.

Ukrainas forsvarsdepartement bekrefter onsdag at russiske styrker har startet å overta Wagners stillinger ved Bakhmut.

Russland forsøker å stanse en ukrainsk fremrykking ved byen, ifølge Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maljar. Hun sier videre at Wagner-styrkene fremdeles er inne i Bakhmuts bykjerne, men at de russiske styrkene har avløst dem i utkanten av byen.

Ifølge Maljar styrker også Russland flankene rundt byen. (TV 2/NTB)

Svært uvanlig krokodillefunn: – Aldri hørt det før

Forskere klør seg nå i hodet etter at en hunn-krokodille skal ha klart «å bli gravid på egenhånd». – Dritfett, sier norsk reptilekspert.
Les hele artikkelen

– Situasjonen er utrolig skremmende

Flere titalls byer er under vann etter at Nova Kakhovka-demningen kollapset i Ukraina. Julia Rudeva bor i Kherson by og forteller at vannet nærmer seg huset hennes.
Les hele artikkelen
7 minutter siden

Lekte seg på et jorde – slik endte det

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Tre gutter i Tønsberg fikk mer action enn de hadde sett for seg onsdag kveld, da bilen de lekte seg med tok full fyr.

– Det skal ha vært tre personer som kjørte utpå et jorde med en uregistrert bil. Lekte seg, rett og slett, forteller operasjonsleder Trond-Egil Groth.

Leken endte brått, da det ifølge Vestfold interkommunale brannvesen samlet seg gress under bilen som ble antent av eksosanlegget.

– Guttene vippet bilen rundt med traktor med pallegaffel, for om mulig å få slukket brannen. Det maktet de ikke, sier brannmester Thomas Nordby via twitterkontoen @brannvesenetVIB.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Dermed var det bare å ringe 110. Guttene stod på hovedveien og tok imot brannvesenet da de ankom stedet, selv om brannen nok var godt synlig uansett.

Det var ingen spredningsfare og ingen av dem kom til skade.

– Alle blåste også til null, men vi har opprettet sak i og med at det brant, sier operasjonsleder Groth til TV 2.

Stor diesel-lekkasje i Bergen: – Mulig 600 liter

Brannvesenet rykker onsdag kveld ut til en diesel-lekkasje på Kanalveien i Bergen, hvor det skal ha gått hull på en drivstofftank på en lastebil. 

– Mulig at 500-600 liter diesel er sølt ut, skriver 110-sentralen på Twitter. 

ARRESTERT: Den kjente skuespilleren ble først etterlyst av FBI på Twitter, og senere arrestert etter tips fra publikum om hvem han var. 

Skuespiller arrestert for stormingen av Kongressen

Skuespilleren Jay Johnston, kjent fra blant annet «Mr. Show», «Arrested Development», «Bob's Burgers» og «Anchorman» er blitt arrestert i California, USA.  

Det melder NBC News onsdag ettermiddag, og skriver at Johnston er arrestert og siktet for å forhindre politiets arbeid i forbindelse med angrepet på Kongressen i USA, den 6. januar 2021. 

Først etter å ha bedt om hjelp fra publikum, klarte politiet å identifisere vedkommende. 

Ifølge rettsdokumenter publisert av kanalen ble Johnston observert på overvåkningskameraer, hvor han skal ha skubbet politiet og hjulpet andre demonstranter med å finne inngangen til Kongressen. 

Johnston er derfor siktet på en rekke punkter, som en av hundrevis av identifiserte deltagere i stormingen som har rystet USA. 

Skuespilleren skal også ha stjålet et politiskjold fra politiet mens de kjempet mot opprørerne. I tillegg viser rettsdokumentene et bilde av Johnston iført kamuflasje-klær, som holder oppe mobilen for å ta videoer og bilder av opptøyene. 

Politiet pågrep «etterlyst person» på tog i Drammen

Sør-Øst politidistrikt melder onsdag på Twitter at de har bidratt i pågripelsen av en etterlyst person i Drammen etter at vedkommende kom med et tog. 

– Pågripelsen skjedde inne på toget, og var helt udramatisk, skriver politiet. 

Bakgrunnen for pågripelsen var ikke kjent, men den skal ha skjedd i samarbeid med Oslo politidistrikt, som i etterkant utdyper at det var snakk om et barn som rømte fra en institusjon.  

Politiet bekrefter at en annen mann skal ha løpt fra stedet mens pågripelsen fant sted, av uklare årsaker. 

Demningskollapsen har utløst omfattende oversvømmelser. Røde Kors frykter at landminer nå kan ligge under vann eller bli fraktet av gårde med strømmen. Bildet er fra Kherson onsdag og viser en kvinne som blir evakuert fra en flomrammet bydel. Foto: Roman Hrytsyna / AP / NTB

Røde Kors advarer om minetrussel etter demningskollaps

Kollapsen av Kakhovka-demningen i Ukraina kommer til å føre til katastrofale følger i arbeidet med å finne landminer i området, advarer Røde Kors.

– Vi visste hvor farene befant seg. Nå vet vi det ikke. Det eneste vi vet nå er at minene har blitt tatt med vannmassene, sier Erik Tollefsen i Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

– Dette er en stor bekymring, ikke bare blir lokalbefolkningen berørt, men også alle som kommer til stedet for å hjelpe, legger han til.

Røde Kors har brukt mange måneder på å hjelpe til med mineopprydning i Ukraina, kartlegging og markering av minefelter, og ved å gi opptrening og utstyr.

– Nå er alt dette blitt skylt bort, sier Tollefsen.

Kakhovka-demningen kollapset natt til tirsdag. Flere titalls landsbyer ble oversvømmet, i likhet med deler av en nærliggende by. Tusener av mennesker er berørt.

Flomvannet kan verken skade eller deaktivere landminer som er blitt skylt av gårde, og de vil dermed utgjøre en trussel i mange tiår fremover, frykter Røde Kors. (@NTB)

President Andres Manuel Lopez Obrador kaller soldatenes drap på fem menn en likvidering. Arkivfoto: Fernando Llano / AP / NTB

Mexico etterforsker soldater etter drapsvideo

Mexicansk påtalemyndighet har startet etterforskning etter at soldater filmet og drepte fem menn i det som landets president kaller en likvidering.

Forsvarsdepartementet i landet bekrefter at etterforskningen er satt i gang. Det skjer etter at mexicanske medier tirsdag viste en video datert 18. mai fra delstaten Tamaulipas nord i landet. Der kan man se rundt tolv soldater omringe en pickup som hadde krasjet i en vegg i høy fart.

Videoen viser soldatene dra fram fem personer fra kjøretøyet og hvordan soldatene slår og sparker dem. Deretter blir de fem dyttet mot en vegg.

En soldat fjerner et våpen fra pickupen. Soldatene ser deretter ut til å søke ly og skyte ut i luften, før de deretter begynner å skyte de fem mennene.

President Andres Manuel Lopez Obrador sa på en pressekonferanse onsdag at drapene så ut til å være en ren likvidering.

Episoden skjedde i byen Nuevo Laredo, samme sted der menneskerettighetsgrupper hevder at mexicanske soldater drepte fem menn i februar i år.

(©NTB)

Tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann er død, 85 år gammel. Arkivfoto: NTB

Tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann er død

Foto: NTB

Aud Blattmann, tidligere stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet, er død 85 år gammel.

Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Aud Blattmann er gått bort, skriver partiet i en melding til Fædrelandsvennen.

Blattmann sovnet inn mandag 5. juni, etter en tid med sykdom.

Blattmann var den første kvinnen fra Vest-Agder som ble fast innvalgt på Stortinget. Der satt hun i fire perioder fra 1985 til 2001. 

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) sier at budskapet om den tidligere kollegaens bortgang var svært trist å få.

– Hun var en markant politiker som var enormt opptatt av saker som er viktige også i dag. Hun forsvarte og ledet an i Arbeiderpartiet for å ha bredt og fungerende forsvar, og engasjerte seg for næring og industri på Sørlandet.

Blattmann er mor til Trond Henry Blattmann, tidligere styreleder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli. 

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?