Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
23. mai 16:15
FORBUDT: Det blir forbudt for barn under 16 år å kjøpe energidrikk.

Stortinget enige om energidrikk-forbud

Foto: Heiko Junge / NTB

Det er flertall på Stortinget for å innføre et forbud mot salg av energidrikk til barn under 16 år.

I helse- og sosialkomiteens innstilling til ny folkehelsemelding er det et flertall bestående av Ap, Sp, Sv og Rødt, opplyser Frp til TV 2. 

 Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud er uenig i forbudet. 

– De fleste butikkene har satt sine egne aldersgrenser. Det mener jeg har vært en god ordning, men vi har en regjering og partier her på huset som er opptatt av å regulere og innføre forbud, sier Hoksrud. 

– De som er under 16 år får tak i energidrikk uansett, sier han og mener informasjon til barn og unge hadde vært veien å gå.

Salget av energidrikk har økt betydelig de siste årene. I 2022 drakk nordmenn 73 millioner liter energidrikk, som er mer enn noen gang, ifølge tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Ifølge en undersøkelse fra 2021 gjort av Forbrukerrådet oppga 43 prosent av barn og unge at de drakk energidrikk ukentlig eller oftere. 

Barn og unge som drikker energidrikker med koffein kan oppleve søvnforstyrrelser, ubehag, uro, angst og andre negative effekter på sentralnervesystemet ved høyt inntak, ifølge Folkehelseinstituttet.

Rødt sier at det var naturlig for dem å støtte forslaget.

– Vi mener det er viktig at staten legger til rette for at barn og unge får en bedre helse. Energidrikk går utover helsa til barn, spesielt for dem under 16 år. Derfor tenker vi at det er politikernes ansvar å begrense tilgangen, sier Rødts stortingsrepresentant Seher Aydar til TV 2.

Innstillingen blir behandlet i Stortinget 2. juni. Det er uvisst når forbudet blir innført. Det er opp til regjeringen å bestemme når det vil skje.

00:48
I går 23:30
I går 23:18
I går 22:54
I går 22:40
I går 22:27
I går 22:27
I går 21:38
I går 20:44
I går 19:43

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?