Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
Jeanette Nyhammer Vik skriver...
23. mai 16:15
FORBUDT: Det blir forbudt for barn under 16 år å kjøpe energidrikk.

Stortinget enige om energidrikk-forbud

Foto: Heiko Junge / NTB

Det er flertall på Stortinget for å innføre et forbud mot salg av energidrikk til barn under 16 år.

I helse- og sosialkomiteens innstilling til ny folkehelsemelding er det et flertall bestående av Ap, Sp, Sv og Rødt, opplyser Frp til TV 2. 

 Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud er uenig i forbudet. 

– De fleste butikkene har satt sine egne aldersgrenser. Det mener jeg har vært en god ordning, men vi har en regjering og partier her på huset som er opptatt av å regulere og innføre forbud, sier Hoksrud. 

– De som er under 16 år får tak i energidrikk uansett, sier han og mener informasjon til barn og unge hadde vært veien å gå.

Salget av energidrikk har økt betydelig de siste årene. I 2022 drakk nordmenn 73 millioner liter energidrikk, som er mer enn noen gang, ifølge tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Ifølge en undersøkelse fra 2021 gjort av Forbrukerrådet oppga 43 prosent av barn og unge at de drakk energidrikk ukentlig eller oftere. 

Barn og unge som drikker energidrikker med koffein kan oppleve søvnforstyrrelser, ubehag, uro, angst og andre negative effekter på sentralnervesystemet ved høyt inntak, ifølge Folkehelseinstituttet.

Rødt sier at det var naturlig for dem å støtte forslaget.

– Vi mener det er viktig at staten legger til rette for at barn og unge får en bedre helse. Energidrikk går utover helsa til barn, spesielt for dem under 16 år. Derfor tenker vi at det er politikernes ansvar å begrense tilgangen, sier Rødts stortingsrepresentant Seher Aydar til TV 2.

Innstillingen blir behandlet i Stortinget 2. juni. Det er uvisst når forbudet blir innført. Det er opp til regjeringen å bestemme når det vil skje.

7 minutter siden

Mann i 20-årene tiltalt for grov voldtekt av egne søsken

Statsadvokaten i Hordaland og Sogn og Fjordane har tatt ut tiltale mot en mann i 20-årene for grove voldtekter mot sine egne søsken.

Voldtektene skal ha pågått over mange år. Ifølge tiltalen forgrep han seg på sin lillesøster over en sjuårsperiode og sin lillebror fra 2010 til 2021.

Tiltalen mener at straffelovens paragraf 79 bokstav a kommer til anvendelse. 

Den åpner for at straffen kan forhøyes inntil det dobbelte når en lovbryter ved én eller flere handlinger har begått flere lovbrudd og det skal idømmes en felles straff.

Ifølge Bergens Tidende er barnas mor og far, samt en nabo, også tiltalt for overgrep mot lillebroren og lillesøsteren. Naboen er også tiltalt for overgrep mot sin egen sønn.

Alle de tiltalte nekter straffskyld.

Norsk og svensk politi leter etter to fjellvante dansker

Torsdag satte to dansker ut på en fjelltur fra Abisko i Sverige med mål om å ta seg ned til Narvik.

– De skulle ha vært fremme i går, forteller operasjonsleder Kai Eriksen til TV 2.

Norsk politi har tatt kontakt med svensk politi for å få bistand i letingen. 

Mandag ettermiddag er det sendt ut letemannskaper og redningshunder fra norsk side. I tillegg er et SAR Queen redningshelikopter sendt ut. Fra svensk side er fjellredningstjenesten i gang med å søke.

– De startet turen torsdag. Familien i Danmark har holdt kontakten med dem, men de skal igjennom noen utfordrende partier og det har vært veldig mye nedbør gjennom helgen, sier Eriksen.

I tillegg er det dårlig eller ingen telefondekning i området.

Dette er fjellvante folk med godt utstyr og mat. Eriksen har derfor godt håp om en vellykket leteaksjon.

Ikke kontroll på brann i terreng - hytter i nærheten

Nødetatene rykker mandag ut til Eiken i Agder etter melding om skogbrann i terreng. 

Vaktleder i 110-sentralen, Stig Trondsen, bekrefter til TV 2 at det skal være et hyttefelt i nærheten av der brannen skal være. 

– Vi har fått melding om en kraftig røykutvikling, sier Trondsen klokken 15.50. 

Brannvesenet er fremme på stedet med mange ressurser og har startet slukkearbeidet. 

– Brannen er enda ett stykke unna nærmeste hytte, skriver politiet i en oppdatering og legger til at det ikke skal være spredningsfare til hyttene. 

Operasjonsleder Tom Einar Gausdal sier til TV 2 at det enn så lenge ikke er meldt kontroll på brannen, men nødetatene følger situasjonen nøye og det finnes tilgjengelige helikopter dersom situasjonen skulle forverres. 

– Det er utstedt oransje farevarsel for skogbrann i hele Agder og jeg regner med at det er sol og blå himmel der, men jeg vet ikke hvordan det er med vind og vindretning, sier Gausdal. 

Operasjonslederen er tydelig på at det ikke er meldt om noen personskade eller skade på bygninger. 

– Opplysningene fra brannvesenet er at det brenner på et område på 20 x 100 meter, bekrefter Gausdal. 

Saken oppdateres.

Tidligere Frp-politiker Per Sandberg driver nå Grand Bar i Halden. Nå er en mann tiltalt for vold mot Sandberg på baren i romjulen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB

Mann tiltalt for å ha slått og truet Per Sandberg

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha påført Per Sandberg hjernerystelse da han slo ned den tidligere Frp-politikeren på baren hans i Halden.

Det var natt til 30. desember i fjor at mannen ifølge tiltalen skal ha slått Per Sandberg i ansiktet med knyttet neve og tok armen rundt halsen hans bakfra.

Sandberg ble blant annet påført hjernerystelse av volden.

Kort tid etterpå skal mannen ha truet med å komme tilbake og skyte den tidligere fiskeriministeren.

Per Sandberg sier til Halden Arbeiderblad at han satt på bakrommet på baren denne natten da barkeeperen kom løpende inn i full panikk og sa at det var slagsmål både inne i baren og ute.

– Jeg rakk nesten ikke åpne døra før jeg fikk en knyttneve midt i planeten, og ble angrepet av en person, som for øvrig ikke er første gang er på Grand Bar og lager trøbbel, sier Sandberg.

Den tidligere Frp-politikeren sier at han også har anmeldt mannen for en hendelse i oktober i fjor, der mannen skal ha skallet til Sandberg.

– Han har nå ødelagt to par briller, som koster rundt 10.000 kroner hver. Men det gjør det mindre artig å drive bar, sier Sandberg.

Mannen i 20-årene er også tiltalt for å ha truet en politibetjent med å skyte ham i forbindelse med at han ble pågrepet, og under transport til sentralarresten skal han ha forsøkt å bite politibetjenten.

Samme kveld skal han også ha utvist seksuelt krenkende atferd mot to kvinner på baren ved å beføle dem på kroppen og ta tak i brystene til den ene kvinnen.

Rettssaken mot mannen går i Søndre Østfold tingrett i Halden 12. september.

(©NTB)

EUs øverste domstol: Polsk rettsreform krenket dommeres uavhengighet

En rettsreform i Polen i 2019 gikk ut over dommernes uavhengighet, fastslår EU-domstolen. Dersom reformen ikke endres, risikerer Polen å bli bøtelagt av EU.

I en kjennelse mandag fastslår EUs øverste domstol (ECJ) at rettsreformen var i strid med EU-retten. Dersom Polen ikke etterkommer dommen og retter opp saken, kan EU-kommisjonen gå til ny sak og kreve at Polen straffes økonomisk.

EU-domstolen fastslår blant annet at disiplinæravdelingen i Polens høyesterett «ikke oppfyller kravene til uavhengighet og upartiskhet».

I tillegg skriver retten at et krav om at polske dommere må avgi en skriftlig erklæring om hvorvidt de tilhører foreninger eller politiske partier, «innebærer at dommernes grunnleggende rett til beskyttelse av personopplysninger og respekt for privatlivet settes til side».

Før jul kom en generaladvokat ved domstolen med en juridisk betenkning om saken. Også han kom fram til at den polske reformen brøt med EUs lovverk.

EU-kommisjonen anklaget i 2021 Polen for å bryte flere EU-lover med sin omstridte rettsreform. Dette har de altså fått medhold i av EU-domstolen i Luxembourg.

Regjeringen i Warszawa har nektet å etterleve tidligere kjennelser, noe som fikk ECJ til å innføre dagbøter på 1 million euro. Tidligere i år ble dagbøtene halvert etter at polske myndigheter hadde etterkommet noen av domstolens krav.

Dagbøtene opphører med mandagens kjennelse, men domstolen understreker at dagbøtene som er påløpt hittil, må betales. (NTB)

15:14
BOMBEFLY: To TU-95 strategiske bombefly ble observert. Bildet er fra en annen øvelse. Arkivbilde: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rykket ut og observerte russiske bombefly i Barentshavet

Nato sin Quick reaction alert (QRA) var mandag formiddag på vingene og identifisere russiske militærfly vest i Barentshavet.

QRA er en styrke med to F-35 jagerfly som overvåker og beskytter norsk luftrom på vegne av Nato.

– Vi identifiserte to TU-95 strategiske bombefly, to IL- 78 tankfly og fire MIG-31 jagerfly, sier Marius Vågenes Villanger, talsperson for forsvarets operative hovedkvarter.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at bombeflyene er i stand til å bære atomvåpen.

– For vår del er dette ganske rutinemessig. Vi rykker ut rundt 50 ganger og identifiserer rundt hundre russiske fly i året, sier Villanger.

Det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, som for noen dager siden lå i Oslofjorden, lå lørdag midt i Vestfjorden mellom Bodø og Lofoten i følge NRK. 

– Dagens observasjoner skjedde vest i Barentshavet, nord for Finnmark. Så det er ganske store avstander her, sier Villanger til TV 2. 

F-35: Norske F-35 fly rykket ut og observerte de russiske flyene. Bildet er fra en annen øvelse. Arkivfoto: Mariann Beausire / Forsvaret

I disse dager foregår det en stor nordisk luftøvelse som heter Arctic Challenge. Cirka 150 fly fra 14 land samt Nato deltar.

– Vi er inne i en periode der vi har mye aktivitet selv. Vi forventer også russisk aktivitet i denne perioden, så dette er litt som forventet, sier Villanger.

– Rapportene fra dagens hendelse sier at det foregikk helt uten dramatikk.

Ifølge den statseide russiske TV-kanalen Zvezada, mener også russerne at dette var helt udramatisk.

– Flygningen varte i fem timer og ble utført i strengt samsvar med internasjonale luftromsbestemmelser, sier det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse til kanalen.

De russiske MIG-31 jagerflyene som deltok i flygningen tilhører den russiske nordflåtens luftforsvar ifølge Zvezada. Kanalen er styrt av det russiske forsvarsdepartementet.

Narkodømt 82-åring får «siste advarsel» for å unngå fengsel av tysk domstol

En tysk domstol gir en 82 år gammel mann en «aller siste advarsel» for å unngå fengsel etter at han ble funnet skyldig i nok en narkotikahandel.

Den pensjonerte sjømannen er straffedømt hele 24 ganger tidligere. I retten sa 82-åringen at han ønsket å forbedre sin magre månedlige pensjon på 800 euro – tilsvarende 9500 norske kroner – ved å selge marihuana.

Mandag ble han idømt en betinget dom av en domstol i byen Aurich i delstaten Niedersachsen. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om 34 måneders fengsel med tanke på mannens lange rulleblad og en eksisterende betinget dom.

Dommeren var imidlertid villig til å la 82-åringen slippe fengsel såfremt han sluttet å selge dop. Mannen skal også ha flere helseproblemer.

– Dette er din siste advarsel, sa dommeren i retten, ifølge DPA.

(©NTB)

Oslo: Tre meldinger ble borte etter teknisk feil

Oslo kommune har avdekket tre tilfeller av bekymringsmeldinger til barnevernet som er blitt borte. 

– Det er funnet totalt tre tilfeller av meldinger som ikke har kommet frem dit de skulle. To av disse er mulig å gjenopprette. De aktuelle bydelene jobber med å følge opp sakene videre, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll.

Redningsaksjon i Narvik – to danske turgåere savnet

Det er igangsatt redningsaksjon fra både svensk og norsk side etter at to danske turgåere ikke kom fram som planlagt fra Abisko i Sverige til Narvik søndag.

De to turgåerne, som er søsken, var godt utstyrt da turen starten i Abisko i Sverige torsdag 1. juni, ifølge politiet i Nordland.

Etter planen skulle de ha kommet fram til Narvik søndag 4. juni, men de har ikke kommet til avtalt tid. Det har heller ikke lyktes redningsmannskaper å lokalisere de to – en mann i begynnelsen av 30-årene og en kvinne i slutten av 20-årene.

Operasjonsleder Lars Halvorsen i Nordland politidistrikt ber personer som har informasjon om de to turgåerne, ta kontakt på 02800.

(©NTB)

Palestinsk treåring død etter å ha blitt skutt av israelske soldater

En tre år gammel palestinsk gutt som forrige uke ble skutt i hodet av israelske soldater, er død av skadene han ble påført, opplyser israelske sykehuskilder.

Gutten ble truffet i hodet mens han kjørte i en bil sammen med faren sin utenfor landsbyen Nebi Saleh på den okkuperte Vestbredden. Han ble fløyet til et israelsk sykehus, men mandag opplyser sykehuset at treåringen er død som følge av skadene han fikk.

Den israelske hæren har sagt at gutten ble truffet da israelske soldater svarte på ild som ble avfyrt mot dem av en væpnet gruppe ved bosetningen Neve Tzuf. Men guttens far sier til nyhetsbyrået AP at han akkurat hadde festet gutten med setebelte i bilen for å kjøre og besøke en onkel da de ble truffet av skudd.

Guttens far ble også truffet og fraktet til et palestinsk sykehus for behandling.

Den israelske hæren sier skytingen etterforskes og at de beklager at sivile er blitt såret.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?