Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
22. mai 10:40

Stavanger kommune gjør kollektivtrafikken gratis fra 1. juli

Det gjelder både buss, båt og tog, skriver kommunen i en pressemelding. Det er Arbeiderpartiet, Folkets Parti, MDG, Rødt, Senterpartiet og SV er enige om å gjøre kollektivtrafikken gratis.

De skriver selv at de er den første store norske byen som fullfinansierer kollektivtrafikken for sine innbyggere.

– For mange er og vil bilen fortsatt være nødvendig, men flere er i en situasjon hvor de kan klare seg helt uten bil eller kutte bil nummer to i husstanden. Vi håper at gratis buss sørger for at flere prøver å reise mer kollektiv i hverdagen, gjerne i kombinasjon med økt sykkelbruk, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

11 minutter siden
Tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann er død, 85 år gammel. Arkivfoto: NTB

Tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann er død

Foto: NTB

Aud Blattmann, tidligere stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet, er død 85 år gammel.

Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Aud Blattmann er gått bort, skriver partiet i en melding til Fædrelandsvennen.

Blattmann sovnet inn mandag 5. juni, etter en tid med sykdom.

Blattmann var den første kvinnen fra Vest-Agder som ble fast innvalgt på Stortinget. Der satt hun i fire perioder fra 1985 til 2001. 

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) sier at budskapet om den tidligere kollegaens bortgang var svært trist å få.

– Hun var en markant politiker som var enormt opptatt av saker som er viktige også i dag. Hun forsvarte og ledet an i Arbeiderpartiet for å ha bredt og fungerende forsvar, og engasjerte seg for næring og industri på Sørlandet.

Blattmann er mor til Trond Henry Blattmann, tidligere styreleder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli. 

(©NTB)

19:54

Pence kastet seg inn i presidentkampen med et angrep på Trump

– Alle som setter seg selv over grunnloven, burde aldri være president, sier tidligere visepresident Mike Pence i følge Reuters.

Onsdag kveld norsk tid annonserte han sitt kandidatur til presidentkampen i en tale i delstaten Iowa.

Videre sier Pence at det republikanske partiet skal være grunnlovens parti. 

Det hvite hus bekrefter Nato-møte i USA

USA, med president Joe Biden i ledelsen, skal være vertskap for det kommende Nato-møtet. 

Møtet er satt til 12. juni, bekrefter Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået Reuters. 

STIGER: Tusenvis av hus står under vann etter at demningen i Ukraina angivelig ble sprengt. 

Ukraina: Vannmengden har steget med 5,5 meter

Foto: AP Photo/Libkos/NTB. 

Vannmengdene etter kollapsen av demningen i Nova Kakhovka fortsetter å øke, og titusenvis er ventet å måtte evakuere fra hjemmene sine i regionen. 

Enn så lenge skal vannstanden i Kherson ha økt med 5,51 meter. 

Det melder den ukrainske avisen The Kyiv Independent på Twitter onsdag kveld, og siterer en uttalelse fra ukrainske nødetater. 

Frykten er at en økning av vannmassene kan føre med seg spredning av sykdommer, som igjen kan få store konsekvenser for innbyggernes helse. 

Det ukrainske helsedepartementet har tidligere advart om at giftige kjemikalier kan havne i flomvannet og dermed komme inn i drikkevannet via brønner, noe de tar vannprøver av for å finne ut av. 

Det er også innført forbud mot å spise fisk fra elva av frykt for at det kan resultere i dødelig botulisme, ifølge NTB. 

Zelenskyj raser: – Jeg er sjokkert

Foto: LUDOVIC MARIN

Titusenvis av innbyggere står i fare etter at demningen i Nova Kakovka kollapset tirsdag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (45) uttrykker onsdag stort sinne over - det han opplever som - manglende nødhjelp fra FN og Røde Kors. 

Det melder nyhetsbyrået Reuters, og siterer et intervju med tyske Bild, Die Welt og Politico. 

Selv om katastrofen skjedde for mange timer siden, så «er de ikke på plass her», heter det i en uttalelse fra Zelenskyj til avisen. 

– Vi har fått null respons. Jeg er sjokkert, sier presidenten. 

Zelenskyj er tydelig på at behovene for å håndtere konsekvensene etter demnings-kollapsen er pressende og får støtte fra landets statsminister Denys Sjmyhal.

– De russiske okkupantene gjør ikke engang en innsats for å hjelpe disse menneskene, de lar dem gå til grunne, sier Sjmyhal i en video på meldingstjenesten Telegram. 

Der kom han med en klar oppfordring til flere internasjonale humanitære organisasjoner på vegne av den ukrainske regjeringen om å handle umiddelbart. 

– Vi appellerer til dere om å ta ansvar for å evakuere folk fra territoriet til Kherson fylke okkupert av Russland, vi må redde livene til folk som okkupantene har dømt til døden.

19:11

Fløyet til sykehus etter MC-ulykke

En motorsyklist er skadd i en kollisjon med en personbil på riksvei 7 ved Ustaoset i Hol kommune øverst i Hallingdal.

Det er manuell dirigering forbi ulykkesstedet, ifølge Vegtrafikksentralen. 

Politiet meldte om hendelsen rett før klokken 18.30 onsdag.

I en oppdatering klokken halv åtte skriver politiet at MC-føreren er fløyet til Ringerike sykehus i luftambulanse. 

– Opplysninger til politiet på steder tyder på at han ikke er alvorlig skadet, skriver politiet på Twitter.

– Det var personbilen som kom over i motgående felt og traff MC-føreren, heter det i oppdateringen på mikrobloggtjenesten.

BLE OPERERT: Pave Francis er ute av operasjonsrommet. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

Vellykket operasjon for pave Frans

Nyhetsbyrået Associated Press melder at pave Frans (86) er ute av operasjonsbordet etter en tre timer lang mageoperasjon.

Operasjonen ble gjennomført uten komplikasjoner, skriver AP.

86-åringen fikk deler av tykktarmen fjernet for to år siden.

OMKOM: Et barn har mistet livet etter en mulig fallulykke.

Barn døde etter mulig ulykke i barnehage i Farsund

Foto: Lister24/NTB

Et barn mistet livet i det som kan ha vært en fallulykke i en barnehage Farsund onsdag ettermiddag. Det skriver Farsund kommune i en pressemelding.

– Det er klart det preger hele kommunen. Det er sikkert mange som ennå ikke har fått denne triste nyheten, men alle som har - synes dette er ufattelig trist, sier ordfører Arnt Abrahamsen (Ap), ordfører i Farsund kommune til TV 2. 

– Det er ufattelig trist at en tilsynelatende frisk jentunge på 4-5 år koser seg i godværet i en barnehage og plutselig faller om. Livreddende førstehjelp ble satt i gang, men livet sto ikke til å redde, sier ordføreren.

Det var Fædrelandsvennen som meldte om det først.

Nødetatene rykket ut til hendelsen, som fant sted like over klokken 13. 

Barnet ble fraktet i luftambulanse til sykehuset i Kristiansand. Luftambulansen lettet fra barnehagen cirka klokken 14.10. 

Kriseledelsen i Farsund kommune er satt, og det er etablert psykososialt kriseteam for å ivareta foreldre og ansatte i barnehagen.

Politiets hypotese er at det enten skyldes en ulykke eller medisinske grunner. Det er for tidlig å fastslå dødsårsak, står det i pressemeldingen.

– Politiet har rutinemessig opprettet sak og gjør nødvendige undersøkelser på stedet. De opplyser at det ikke finnes informasjon i saken pr. nå som tilsier at det har skjedd noe straffbart, heter det i pressemeldingen fra kommunen.

Fædrelandsvennen skriver at de pårørende er varsla.

KREFTSYK: Shannen Doherty forteller at sykdommen har spredt seg til hjernen. Her er hun avbildet under en pressetur i 2019. Foto: Chris Pizzello / Invision / AP / NTB

«Beverly Hills»-stjerne: Kreften har spredt seg til hjernen

Shannen Doherty, som ble verdensberømt som skuespiller i den populære TV-serien «Beverly Hills 90210» på 1990-tallet, forteller at kreftsykdommen er blitt verre.

Hun ble diagnostisert med kreft i brystet i 2015.

Nå har sykdommen spredt seg til hjernen, skriver hun på Instagram.

Doherty deler også en video, som viser at hun gjennomgår en skanning for å få laget en maske som hun kan bruke under strålebehandlingen hun skal igjennom.

«Frykten min er åpenbar», skriver hun.

En drosje knuste natt til 13. mai med uteservering til Lille Bar i Bergen før ferden endte i en Narvesen-kiosk på Torgallmenningen. Foto: Vest politidistrikt / NTB

Retten: Taxikollisjonen i Bergen skyldes trolig menneskelig feil

Hordaland tingrett mener det var en menneskelig feil som førte til at en taxi i Bergen i mai kjørte inn i flere utesteder før den krasjet på Torgallmenningen.

Sjåføren, en mann i 40-årene, er siktet for uaktsom kjøring og har fått førerkortet midlertidig beslaglagt etter hendelsen natt til 13. mai.

Onsdag forsøkte sjåføren i 40-årene å få tilbake førerkortet, men tingretten i Bergen sier nei, skriver Bergensavisen.

Mannen har forklart at bilen kjørte av seg selv mens han forsøkte å bremse, men at bremsene ikke fungerte. I en kjennelse som avisen har fått innsyn i, slår Hordaland tingrett fast at hendelsen sannsynligvis skyldes menneskelig feil.

Politiet har innhentet kjøretøydata fra Tesla hvor det ikke er registrert aktivering av bremsepedal, samt at det er registrert endringer i gasspedalens vinkel.

Selv om det gjenstår en del etterforskning, mener retten at det er mer sannsynlig at sjåføren har vært uaktsom og brutt vegtrafikkloven enn at han ikke kan klandres for ulykken.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?