Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
15. mai 12:59
Kjell Ingolf Ropstad påpeker at religions- og livssynsfriheten er en menneskerett som også inkluderer retten til å praktisere sin religion. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ropstad krever svar om jødisk mat i norske fengsler

To jøder som soner dommer i Norge, strever med å få tilgang til rett jødisk mat i fengselet.


De to siste årene har to straffedømte menn kjempet for retten til å etterleve de jødiske matreglene – de såkalte kosherreglene – i fengselet de sitter i, skriver Vårt Land.

En «særlig alvorlig» sak, mener Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som har bedt justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) svare på følgende spørsmål:

«Vil regjeringen sørge for at Kriminalomsorgen ivaretar innsattes rett til å praktisere sin religion også i det daglige fengselslivet?»

Også norske muslimer har svært begrenset tilgang til halal-mat under soning, hevder Ropstad.

– I stedet tilbys muslimske innsatte enten svinefri kjøttmat som ikke er halalslaktet, eller vegan/vegetar-mat, skriver han.

KrF-politikeren påpeker at religions- og livssynsfriheten er en menneskerett som omfatter mer enn bare retten til å tro det man vil.

– Den inkluderer også retten til å praktisere sin religion. Og visjonen om det livssynsåpne samfunn, hvor man skal kunne leve i tråd med sin tradisjon, fra vugge til grav, skal også realiseres innenfor fengselsmurene, skriver han i spørsmålet til justisministeren.

Mehl vil ikke kommentere saken før hun har svart på spørsmålet fra Ropstad.

(©NTB)

8 minutter siden
14 minutter siden
NTB  & Simen Strømme
14 minutter siden
NTB  & Simen Strømme
14:52
NTB  & Simen Strømme
14:43
NTB  & Simen Strømme
13:43
13:41
NTB  & Vebjorn Barlaup
13:26
NTB  & Simen Strømme

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?