Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
15. mai 09:45
HAVARI: Vaktsjefen dømmes til 60 dager betinget fengsel etter forliset tilbake i 2019

Ingstad-ulykken: Vaktsjefen dømt

Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Klokken 10 falt dommen i Helge Ingstad-saken i Hordaland tingrett.

Les saken her.

Vaktsjefen var den eneste tiltalte etter at fregatten Helge Ingstad forliste etter en kollisjon med et tankskip i 8. november 2019.

Da rettssaken startet, nektet vaktsjefen straffskyld etter tiltalen.

Etter en to måneder lang rettssak, der den 33-årige vaktsjefen på Helge Ingstad har sittet alene på tiltalebenken, er det nå klart at Hordaland tingrett dømmer den tidligere vaktsjefen til 60 dager betinget fengsel.

– Han tar dommen tungt og er skuffet over resultatet. Han mener det er uriktig å klandre ham alene for ulykken, fordi det er en sammensatt årsak til ulykken, sier vaktsjefens forsvarer, advokat Christian Lundin.

Aktor ba om 120 dagers fengsel, men var likevel tilfredsstilt med straffeutmålingen.

– Jeg er veldig fornøyd med dommen. Det er en grundig og god dom der vaktsjefen er domfelt i tråd med påstanden om brudd på både sivil og militær straffelov, sier aktor Benedikte Høgseth til NTB.

– Det vil bli vurdert grundig om dommen skal ankes, sier Lundin.

(TV 2 / NTB)

Johannes Steen skriver...
6 minutter siden
F.v. Politisk rådgiver Cato Husabø, Erna Solberg og Sindre Finnes.

TV 2 erfarer: Flere uker til beslutning om etterforskning i Solberg-saken

Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Etter det TV 2 er kjent med er det fremdeles noen uker før Økokrim vil komme med en beslutning knyttet til om de vil igangsette en etterforskning Sindre Finnes.

En beslutning vil tidligst komme i slutten av uke 41, uken etter høstferien, slik TV 2 forstår det.

Økokrim skal etter det TV 2 erfarer besitte mer informasjon om aksjehandlene enn det offentligheten er kjent med.

Flere medier har påpekt at listen med Finnes' aksjehandler mangler informasjon. Blant annet inneholder ikke listen kursverdier, kjøpstidspunkt for handel, verdi på handel osv.

NRK: Det svenske Foxtrot-nettverket opererer i Norge

Det kriminelle nettverket som er antatt å stå bak flere av drapene i Sverige den siste tiden, opererer også i Norge. 

Det bekrefter Kripos til NRK

– Ja, det er registrert kriminell aktivitet i Norge som vi kan spore tilbake til Foxtrot-nettverket, sier Trond Bruen Oksen, avsnittsleder for organisert kriminalitet i Kripos til kanalen. 

Ifølge Bruen Oksen er det registrert aktivitet over hele landet. 

Det skal være snakk om blant annet salg av torpedotjenester til norske kriminelle og narkotikainnførsel. I tillegg dreier det seg om norske kriminelle nettverk som kjøper våpen og sprengstoff fra Sverige. 

NYE ANKLAGER:

London-politiet: Har mottatt flere anklager mot Russell Brand

Foto: Britisk politi sier de har mottatt flere anklager mot komiker og skuespiller Russell Brand.

London-politiet sier de har mottatt en rekke anklager om seksuelle krenkelser mot komiker og skuespiller Russell Brand.

Hendelsene skal ha skjedd «tilbake i tid», og meldingene til politiet kom i kjølvannet av at Brand har blitt anklaget for seksuelle overgrep mot fire kvinner mellom 2006 og 2013. I tillegg anklages han for voldelig oppførsel.

Han benekter alle anklagene.

17:37

DIREKTE: Diskuterer voldsøkningen blant unge i Oslo

Barne- og ungdomskriminaliteten i Oslo øker kraftig. Spesielt volds- og vinningslovbrudd øker. 

Kl. 17.30 kommer tidligere leder i B-gjengen og nåværende miljøarbeider Ghulam Abbas til TV 2 Nyheter. Der møter han statsviter og rådgiver for tankesmien Agenda. De skal diskutere hvordan man unngår det som har blitt kjent som «svenske tilstander» i Oslo.

Stortingsrepresentant for Frp, Erlend Wiborg, kommer også til sendingen, for å diskutere med stortingspolitiker Kamzy Gunaratnam (Ap).

Dette kan du også se direkte i videovinduet over.

Nyhetsbyrå: Flere skadd etter eksplosjon i Nagorno-Karabakh

Flere personer skal være skadd etter en eksplosjon ved en bensinstasjon i Nagorno-Karabakh.

Det melder nyhetsbyrået Sputnik Armenia ifølge Reuters.

Forrige uke tok Aserbajdsjan over kontrollen på utbryterrepublikken, etter at de startet en storstilt offensiv.

Mandag ettermiddag opplyser armenske myndigheter at 6650 personer har reist fra regionen til Armenia.  

Melding om brann på toalett på Sørlandssenteret

Agder politidistrikt skriver at nødetatene rykket ut på melding om brann på et toalett på Sørlandssenteret i Kristiansand, melder politiet.

Brannen ble slukket etter kort tid. Ifølge politiet brant det i en søppelbøtte på toalettet.

OSLO: Erna Solberg vil gi mer innsyn i akjse-saken. 

Erna Solberg åpner for mer innsyn i dokumenter fra Statsministerens kontor

Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Høyre-leder Erna Solberg er positiv til at Stortinget og pressen får tilgang til mer informasjon om hennes habilitetsvurderinger.

– Statsministerens kontor har gitt innsyn i en rekke dokumenter i denne saken. Det er de som har avgjort, og også i fortsettelsen de som må avgjøre, hva de gir innsyn i og ikke. Vi sitter ikke lenger på Statsministerens kontor og har ikke myndighet til å instruere embetsverket, men jeg er positiv til at Statsministerens kontor ser på hvordan de kan gi mer informasjon om min habilitet i ulike sammenhenger, skriver Solberg til VG.

Overfor avisen innrømmer hun at de satt på mer informasjon om mannens handler enn de har delt med offentligheten. Blant annet om prisene og tidspunkt var en del av listen Høyre fikk tilsendt fra Finnes.

– Slike opplysninger fremgikk av deler av materialet vi mottok fra Sindre. Som vi har opplyst om tidligere, har Høyres anliggende i saken vært spørsmålet om min habilitet. Både tidsbruk og hensynet til at Sindre selv må vurdere hvor mye personopplysninger han ønsker å offentliggjøre, tilsa at kun opplysninger som er nødvendige for å vurdere min habilitet ble hentet ut fra dokumentene, skriver Solberg.

Ifølge Høyre-lederen er det nå opp til Finnes og hans advokat å vurdere hva de vil dele.

(NTB)

16:17
Høyre-leder Erna Solberg.

Justisdepartementet: – Ikke verdien på aksjepostene alene som avgjør 

Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Under intervjuene på torsdag i forrige uke uttalte Solberg til flere medier at hun ikke var inhabil i forbindelse med Hydro i 2016

Til TV 2 sa Solberg:

– I 2016 da var de Hydro-aksjene verdt litt under 50.000 kroner, ut ifra den vurderingen som er. Og det ville vært under grensen for at jeg skulle vært inhabil.

Solberg gjentok at hun ikke var inhabil i denne saken på grunn av beløpsgrensen også i Debatten med Fredrik Solvang samme kveld.

TV 2 har spurt Justisdepartementet om det er riktig at det er verdien på investeringen som avgjør om man er inhabil eller ikke.

I en e-post svarer departementet, ved senior kommunikasjonsrådgiver Merete Romestrand, følgende:

«Det er ikke verdien på aksjepostene alene som avgjør om man er inhabil eller ikke.»

«Lovavdelingen har i flere uttalelser lagt til grunn at det må foretas en konkret vurdering der det blant annet legges vekt både på den absolutte verdien av aksjeposten og den prosentvise eierandelen i selskapet, hva slags avgjørelse det er aktuelt å treffe, hva slags og hvor sterk interesse det berørte selskapet har i saken og i forlengelsen av dette hvilken betydning avgjørelsen vil kunne ha for tjenestepersonen.»

Bankfasade av Nordea i Bergen sentrum.

Nordea setter opp boliglånsrenten

Foto: Bjørnar Morønning / TV 2

Nordea øker rentene på lån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng etter Norges Banks økning av styringsrenten 21. september.

– Norges Bank hevet styringsrenten igjen 21. september, og som følge av dette har vi besluttet å øke rentene på lån og innskudd, sier Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea Norge, i en pressemelding.

De nye rentesatsene til Nordea vil gjelde fra 27. november.

(NTB)

16:04
FRI FORKLARING: Den tiltalte moren sitter i retten bak til venstre, sammen med sin forsvarer Astrid Aksnes (i svart). Fremfor henne sitter den medtiltalte barnefaren, sammen med sin forsvarer. Rettstegning: Ane Hem / TV 2

Incestsaken: Tiltalt mor trodde først at ektemannen var skyldig

– Jeg forstår ikke hva som har skjedd her. Hele mitt liv er ødelagt og forvandlet på få sekund. Til et mareritt jeg ikke klarer å våkne fra. Jeg har aldri gjort barna noe som helst.

Det sa den tiltalte kvinnen i 40-årene da hun mandag ettermiddag hadde sin frie forklaring i den grove voldtekts- og incestsaken på Vestlandet.

Flere ganger måtte hun gråtkvalt stoppe opp for å samle seg slik at hun kunne forklare seg videre.

Sammen med sin mann og deres eldste sønn, er hun tiltalt for gjentatte grove voldtekter av de to yngste barna i familien; en jente og gutt som nå har fylt 11 og 16 år. I tillegg er naboen deres, enn mann i 30-årene, tiltalt for voldtekter mot datteren deres og sin egen sønn.

Alle nekter straffskyld og sier overgrep aldri har skjedd. De er kritiske til barnevernet sitt arbeid i saken og mener de kan ha påvirket barna eller gitt dem falske minner.

– Å høre barna fortelle, jeg har ikke ord. Det er ikke mine barn som sitter der. Jeg kjenner dem ikke igjen, sa moren til retten om de tilrettelagte avhørene, før hun igjen brøt ut i gråt.

Hennes mann er tidligere dømt for nedlasting og deling av flere tusen overgrepsbilder- og filmer. 

Til retten sa hun at da mannen igjen ble pågrepet sommeren 2021, trodde hun først på at han hadde forgrepet seg på barna.

– Jeg trodde på barna og det politiet sa. Men da jeg også ble innblandet senere, da fikk jeg et nytt sjokk.

I dag mener hun at den tiltalte faren også er uskyldig. 

Retten ble hevet for dagen da kvinnen var ferdig med sin frie forklaring. Statsadvokat Ellen Cathrine Greve fortsetter utspørringen tirsdag.

LES OGSÅ: Samboer sendte melding: - Hun er ikke her for å leke med deg alene

De involverte i saken. Grafikk: May Husby / TV 2

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?