Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
4. mai 08:41

Støre avviser at partiet er i krise

Foto: Frode Sunde / TV 2

Statsminister Jonas Gahr Støre har vært i hardt vær i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte.

Til tross for personstrid og dårlige målinger avviser partilederen atter en gang at partiet er i krise.

– Det er ikke krise for meg, sier Støre i NRKs Politisk kvarter torsdag morgen.

– Men, det er alvorlig med lave målinger og jeg er opptatt av å få dem opp, fortsetter statsministeren.

Han mener partiet har både evne og livskraft til å reise seg igjen.

Mandag denne uken sa Tana-ordfører Helga Pedersen at Arbeiderpartiet må erkjenne at de er i en krise. Også da slo Støre tilbake.

– Det er ikke jeg enig i, sa han til TV 2.

Indisk avis: Signalfeil kan ha vært årsak til togulykken

Togulykken i India kan ha vært forårsaket av en signalfeil, ifølge avisen Hindustan Times.

Det viser en foreløpig undersøkelse, skriver avisen lørdag.

Ulykken involverte tre tog. Et passasjertog krasjet først i et stillestående godstog. Deretter kolliderte et møtende tog med noen av de avsporede togvognene, opplyser Amitabh Sharma, sjefen for Indias statlige jernbaneverk.

Lørdag var nærmere 300 personer bekreftet omkommet i det som er den verste togulykken i landet på over 20 år.

(©NTB)

Indonesias forsvarsminister Prabowo Subianto på Shangri-La Dialogue-møtet i Singapore lørdag.

Indonesia foreslår fredsplan for Ukraina

Foto:  REUTERS/Caroline Chia

Indonesia foreslår å opprette en demilitarisert sone som ledd i en fredsplan for Ukraina.

Landet tar også til orde for at FN avholder en folkeavstemning blant dem som bor i det som omtales som omstridt territorium.

Forsvarsminister Prabowo Subianto la fram forslagene under forsvarsministermøtet i Singapore lørdag.

Han mener den demilitariserte sonen bør bestå av et 15 kilometer bredt område på hver side av den nåværende frontlinjen.

Deretter skal det utplasseres fredsbevarende FN-soldater i området som skal passe på at våpenhvilen overholdes.

En talsmann for Ukrainas utenriksdepartement, Oleg Nikolenko, avviser planen og understreker at Russland må trekke alle sine styrker ut av Ukraina.

ØNSKER KONTROLL: Det er uvisst om Storbritannias statsminister Rishi Sunak er skremt etter å ha sett science fiction-filmer fra 80- og 90-tallet eller den siste tidens utvikling, men ifølge The Times ønsker han iallfall bedre kontroll over utviklingen innenfor kunstig intelligens. Foto: Carl Court / AP / NTB

Sunak vil diskutere KI med Biden

Storbritannias statsminister Rishi Sunak vurderer ifølge The Times å opprette en overvåkingsenhet for kunstig intelligens (KI).

Dette kommer etter at flere eksperter har advart om at KI kan utgjøre en trussel mot menneskehetens eksistens.

Blant det som vurderes av den britiske statsministeren, er å få opp en KI-myndighet basert i London etter samme modell som Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien. IAEA ble opprettet i 1957 og har 176 medlemsland.

Et slikt overvåkingsorgang er blitt foreslått av Sam Atlman, som er sjef for OpenAI, som skapte ChatGPT. Altman møtte nylig Sunak.

The Times skriver at Sunak vil ta opp dette temaet når man møter USAs president Joe Biden i neste uke.

FADER: Med rød kappe gjennomførte Pave Frans et ritual under en pinsemesse hjemme i Vatikanet forrige søndag. Nå har han planer om å reise østover.

Paven med nye reiseplaner: Skal til Mongolia

Pave Frans (86) har lagt planer for et nytt offisielt utenlandsbesøk. 31. august reiser han til Mongolia.

Der blir paven frem til 4. september, opplyser Vatikanet. Invitasjonen har paven fått fra den mongolske presidenten.

Paven er overhode i den katolske kirken. I Mongolia finnes det ikke mer enn 1500 av dem. 

Samtidig er landet strategisk viktig for kirken, skriver Reuters, fordi landet grenser mot Kina.

Paven har aldri før vært i Mongolia. I august i fjor ble Giorigio Marengo, som for det meste har jobbet fra hovedstaden Ulan Bator utnevnt til kardinal. Han er den første med Mongolia som arbeidssted som får en slik rolle.

Illustrasjonsfoto.

Forsvaret har halvert egne regelverk

Foto: Berit Roald / NTB

På tre år har Forsvaret gått fra å ha over tusen ulike regelverk til godt under 500. Målet er ytterligere kutt, skriver Forsvarets Forum.

– Vi har fått bedre og bedre oversikt og ser at Forsvaret tidligere har hatt utrolig mange interne reglementer, sier leder Thomas Fosse i Forsvarets avdeling for regelverk og dokumentasjonsforvaltning (FERD) til avisen

– De første tallene var på mange tusen, men da vi begynte å skille mellom regler og veiledende tekst, gikk tallet drastisk ned, fortsetter han.

FERD ble etablert 1. august i fjor og består av seksjon for regelverk og juridiske tjenester (RE) og seksjon for dokumentasjonsforvaltning og arkiv (DA). 

Det er den første som har fått ansvaret for å følge opp oppryddingsjobben.

De mange regelverkene som Forsvaret opererte med, førte til dårlig oversikt. Dermed ble mange av de gamle regelverkene ikke oppdatert når det kom nye lover, pålegg og krav som Forsvaret måtte følge.

Regelverkene dreier seg om instrukser, direktiver og reglementer som må skilles fra andre typer dokumenter som tekniske håndbøker, veiledninger og policyer. 

I 2020 var antallet regelverk kommet ned i 1054, mens det i 2023 er ytterligere redusert til 420 – en reduksjon på 60 prosent på tre år.(NTB)

Problemer hos flere nettbanker

Foto: Skjermbilde

Flere nettbanker har problemer lørdag, opplyser TietoEVRY til Aftenposten.

– Vi jobber med et bredt team for å rette opp i dette så fort som mulig. Det er bare å beklage, sier pressekontakt Geir Remman til avisen.

Selskapet leverer datatjenester til en rekke norske nettbanker.

DNB opplyser på sine nettsider at deres kunder har problemer med betalinger og overføringer i nettbanken.

I Vipps-appen opplyses det at det er problemer med å sende penger til og fra DNB-kontoer.

– Vi jobber med et bredt team for å rette opp i dette så fort som mulig. Det er bare å beklage.

Norges ambassade bistår etter mistenkt voldtekt i Spania

Spanske medier meldte fredag at tre svenske statsborgere er mistenkt for voldtekt av to norske kvinner i Spania.

Lørdag opplyser det norske Utenriksdepartementet (UD) til TV 2 at ambassaden i Madrid er koblet på.

– Utenriksdepartementet kjenner til saken. Ambassaden i Madrid gir konsulær bistand, skriver pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet.

TV 2 var fredag i kontakt med UD, som på daværende tidspunkt kun var kjent med saken gjennom de spanske mediene.

Også det svenske Utenriksdepartementet var kjent med saken gjennom media.

– Utenriksdepartementet kjenner til medieopplysningene. Sveriges ambassade i Madrid står i kontakt med lokale myndigheter, svarte pressekontakt Hanna Johansen til TV 2.

Ifølge lokalavisen La Opinión de Málaga skal de svenske mistenkte ha kommet i kontakt med kvinnene gjennom Snapchat.

TRAGEDIE: Redningsarbeidere på stedet der to tog var involvert i en massiv avsporing og kollisjon i den østlige delstaten Odisha i India lørdag.

Huitfeldt kondolerer pårørende etter togulykken i India

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttrykte lørdag sine kondolanser til de etterlatte etter at nærmere 300 personer er døde i togulykken i India.

– Jeg er dypt berørt av den forferdelige ulykken i Odisha i India, skriver Huitfeldt på Twitter lørdag formiddag.

– Jeg sender mine kondolanser til familiene til dem som har mistet sine kjære i denne tragiske ulykken, så vel som til alle dem som er blitt skadd. Norge står sammen med India, skriver Huitfeldt videre.

Lørdag morgen meldte indiske medier og nyhetsbyråer om at 288 mennesker så langt var bekreftet døde, og at nærmere 900 personer er skadd i ulykken.

Ulykken skjedde da et tog sporet av mellom Howrah i delstaten West Bengal og Chennai i Tamil Nadu, ifølge indiske medier. 

Mellom ti og tolv togvogner sporet av i ulykken, og vrakrester havnet på et spor ved siden av. Et annet passasjertog som kom fra motsatt retning, kjørte inn i vrakrestene, og opptil tre vogner fra dette toget sporet også av. (NTB)

President Joe Biden i Det ovale kontor fredag. Foto: Jim Watson / AP / NTB

Biden om gjeldslov: – Det kunne ikke ha stått mer på spill

Foto: Jim Watson / AP / NTB

President Joe Biden vil undertegne loven som hever USAs gjeldstak lørdag. Han understreket at en krise er avverget da han talte fra Det hvite hus.

Biden holdt talen i Det ovale kontor fredag. Dette var første gang han talte til nasjonen derfra.

Sittende bak det historiske Resolute-skrivebordet hyllet han samholdet på tvers av partigrensene som ga flertall for lovforslaget, først i Representantenes hus, så i Senatet.
Unngikk mislighold

Loven blir signert etter måneder med usikkerhet og hindrer det som ville ha vært USAs første mislighold av gjeld hvis ikke ordningen hadde kommet på plass innen 5. juni.

– Det var kritisk å få en avtale, og den er veldig godt nytt for det amerikanske folket. Ingen fikk alt de ønsket. Men det amerikanske folket fikk det de trengte, sa Biden i talen.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det blir nå hevet fram til 2025, altså etter presidentvalget neste år.
Kunne ha vært katastrofalt

Uten en heving ville finansdepartementet ikke lenger hatt midler til å betale nasjonens gjeld. Om det hadde skjedd, kunne det ha utløst økonomisk krise i USA, noe som videre kunne ha rammet andre lands økonomier.

– Det kunne ikke ha stått mer på spill. Ingenting ville ha vært mer katastrofalt, sa Biden om det som kunne resultert i mislighold av landets gjeld.

– Vi avverget en økonomisk krise og en økonomisk kollaps, sa han videre.

Selv om demokraten Biden lover å fortsette samarbeidet med Republikanerne, trekker han fram uenighetene med partiet, særlig når det gjelder økt skattlegging av rike, noe Biden har forsøkt å få gjennom. Han la imidlertid til at dette er noe han kommer til å vente med til sin eventuelle andre periode som president.

– Jeg kommer tilbake til det. Med deres hjelp skal jeg vinne, sa han.

Pressetalsperson Karine Jean-Pierre i Det hvite hus opplyste fredag at bakgrunnen for å holde talen fra Det ovale kontor var å vise betydningen av å få til en avtale på tvers av partiene. Biden vedgikk at dette samarbeidet er vanskelig.

– Og enhet er vanskelig. Men vi kan aldri gi opp forsøket, sa Biden. (NTB)

To israelere skutt og drept på grensen mot Egypt

Det israelske militæret IDF opplyser lørdag morgen at to israelere har blitt skutt og drept ved landets grense med Egypt.

De ble begge først meldt skadet, men døde senere av skadene, melder avisen Haaretz.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har det israelske forsvaret drept en mann de mener sto bak angrepet.

Haaretz skriver at hendelsen skjedde få timer etter at IDF kvelden før konfiskerte store mengder narkotika på grensen.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?