Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
2. mai 08:23

Helga Pedersen: Ikke grunnlag for tillitsfullt samarbeid med «sentrale miljøer»

Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Ordfører i Tana, Helga Pedersen, mener samarbeidet med «sentrale miljøer» i Arbeiderpartiet ville gjort det vanskelig å være partisekretær.

Dette er grunnen til at hun trakk kandidaturet sitt som partisekretær i Ap, understreket hun på Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

Hun ville ikke utdype hvem hun siktet til med «sentrale miljøer».

– Jeg ønsker ikke være mer presis på det. Det er en helhetsvurdering som ligger til grunn.

Søndag ble det kjent at Pedersen hadde bestemt seg for å ikke stille som kandidat til å bli partisekretær i Arbeiderpartiet. 

TV 2 fikk senere vite at beslutningen ble tatt etter en samtale med partileder Jonas Gahr Støre. Noe hun bekrefter overfor TV 2 søndag.

Hun sier hun har opplevd massiv pågang og fått meldinger fra Ap-folk over hele landet. Hun vurderte at hun hadde mulighet til å vinne en kampvotering mot Kjersti Stenseng.

– Men det kommer en hverdag etter landsmøtet også da partisekretæren er nødt til å samarbeide med alle deler av partiet. Det grunnlaget var ikke til stede, sa hun.

Hun avviste kontant at det er en mulighet for at hun ombestemmer seg.

– Det toget har gått. Jeg kommer ikke til å stille som kandidat.

Pedersen ville heller ikke kommentere utspillene som har kommet fra flere Ap-veteraner som har kritisert Støres telefonsamtale til Pedersen.

(TV 2 / NTB)

ØNSKER KONTROLL: Det er uvisst om Storbritannias statsminister Rishi Sunak er skremt etter å ha sett science fiction-filmer fra 80- og 90-tallet eller den siste tidens utvikling, men ifølge The Times ønsker han iallfall bedre kontroll over utviklingen innenfor kunstig intelligens. Foto: Carl Court / AP / NTB

Sunak vil diskutere KI med Biden

Storbritannias statsminister Rishi Sunak vurderer ifølge The Times å opprette en overvåkingsenhet for kunstig intelligens (KI).

Dette kommer etter at flere eksperter har advart om at KI kan utgjøre en trussel mot menneskehetens eksistens.

Blant det som vurderes av den britiske statsministeren, er å få opp en KI-myndighet basert i London etter samme modell som Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien. IAEA ble opprettet i 1957 og har 176 medlemsland.

Et slikt overvåkingsorgang er blitt foreslått av Sam Atlman, som er sjef for OpenAI, som skapte ChatGPT. Altman møtte nylig Sunak.

The Times skriver at Sunak vil ta opp dette temaet når man møter USAs president Joe Biden i neste uke.

FADER: Med rød kappe gjennomførte Pave Frans et ritual under en pinsemesse hjemme i Vatikanet forrige søndag. Nå har han planer om å reise østover.

Paven med nye reiseplaner: Skal til Mongolia

Pave Frans (86) har lagt planer for et nytt offisielt utenlandsbesøk. 31. august reiser han til Mongolia.

Der blir paven frem til 4. september, opplyser Vatikanet. Invitasjonen har paven fått fra den mongolske presidenten.

Paven er overhode i den katolske kirken. I Mongolia finnes det ikke mer enn 1500 av dem. 

Samtidig er landet strategisk viktig for kirken, skriver Reuters, fordi landet grenser mot Kina.

Paven har aldri før vært i Mongolia. I august i fjor ble Giorigio Marengo, som for det meste har jobbet fra hovedstaden Ulan Bator utnevnt til kardinal. Han er den første med Mongolia som arbeidssted som får en slik rolle.

Illustrasjonsfoto.

Forsvaret har halvert egne regelverk

Foto: Berit Roald / NTB

På tre år har Forsvaret gått fra å ha over tusen ulike regelverk til godt under 500. Målet er ytterligere kutt, skriver Forsvarets Forum.

– Vi har fått bedre og bedre oversikt og ser at Forsvaret tidligere har hatt utrolig mange interne reglementer, sier leder Thomas Fosse i Forsvarets avdeling for regelverk og dokumentasjonsforvaltning (FERD) til avisen

– De første tallene var på mange tusen, men da vi begynte å skille mellom regler og veiledende tekst, gikk tallet drastisk ned, fortsetter han.

FERD ble etablert 1. august i fjor og består av seksjon for regelverk og juridiske tjenester (RE) og seksjon for dokumentasjonsforvaltning og arkiv (DA). 

Det er den første som har fått ansvaret for å følge opp oppryddingsjobben.

De mange regelverkene som Forsvaret opererte med, førte til dårlig oversikt. Dermed ble mange av de gamle regelverkene ikke oppdatert når det kom nye lover, pålegg og krav som Forsvaret måtte følge.

Regelverkene dreier seg om instrukser, direktiver og reglementer som må skilles fra andre typer dokumenter som tekniske håndbøker, veiledninger og policyer. 

I 2020 var antallet regelverk kommet ned i 1054, mens det i 2023 er ytterligere redusert til 420 – en reduksjon på 60 prosent på tre år.(NTB)

Problemer hos flere nettbanker

Foto: Skjermbilde

Flere nettbanker har problemer lørdag, opplyser TietoEVRY til Aftenposten.

– Vi jobber med et bredt team for å rette opp i dette så fort som mulig. Det er bare å beklage, sier pressekontakt Geir Remman til avisen.

Selskapet leverer datatjenester til en rekke norske nettbanker.

DNB opplyser på sine nettsider at deres kunder har problemer med betalinger og overføringer i nettbanken.

I Vipps-appen opplyses det at det er problemer med å sende penger til og fra DNB-kontoer.

– Vi jobber med et bredt team for å rette opp i dette så fort som mulig. Det er bare å beklage.

Norges ambassade bistår etter mistenkt voldtekt i Spania

Spanske medier meldte fredag at tre svenske statsborgere er mistenkt for voldtekt av to norske kvinner i Spania.

Lørdag opplyser det norske Utenriksdepartementet (UD) til TV 2 at ambassaden i Madrid er koblet på.

– Utenriksdepartementet kjenner til saken. Ambassaden i Madrid gir konsulær bistand, skriver pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet.

TV 2 var fredag i kontakt med UD, som på daværende tidspunkt kun var kjent med saken gjennom de spanske mediene.

Også det svenske Utenriksdepartementet var kjent med saken gjennom media.

– Utenriksdepartementet kjenner til medieopplysningene. Sveriges ambassade i Madrid står i kontakt med lokale myndigheter, svarte pressekontakt Hanna Johansen til TV 2.

Ifølge lokalavisen La Opinión de Málaga skal de svenske mistenkte ha kommet i kontakt med kvinnene gjennom Snapchat.

TRAGEDIE: Redningsarbeidere på stedet der to tog var involvert i en massiv avsporing og kollisjon i den østlige delstaten Odisha i India lørdag.

Huitfeldt kondolerer pårørende etter togulykken i India

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttrykte lørdag sine kondolanser til de etterlatte etter at nærmere 300 personer er døde i togulykken i India.

– Jeg er dypt berørt av den forferdelige ulykken i Odisha i India, skriver Huitfeldt på Twitter lørdag formiddag.

– Jeg sender mine kondolanser til familiene til dem som har mistet sine kjære i denne tragiske ulykken, så vel som til alle dem som er blitt skadd. Norge står sammen med India, skriver Huitfeldt videre.

Lørdag morgen meldte indiske medier og nyhetsbyråer om at 288 mennesker så langt var bekreftet døde, og at nærmere 900 personer er skadd i ulykken.

Ulykken skjedde da et tog sporet av mellom Howrah i delstaten West Bengal og Chennai i Tamil Nadu, ifølge indiske medier. 

Mellom ti og tolv togvogner sporet av i ulykken, og vrakrester havnet på et spor ved siden av. Et annet passasjertog som kom fra motsatt retning, kjørte inn i vrakrestene, og opptil tre vogner fra dette toget sporet også av. (NTB)

President Joe Biden i Det ovale kontor fredag. Foto: Jim Watson / AP / NTB

Biden om gjeldslov: – Det kunne ikke ha stått mer på spill

Foto: Jim Watson / AP / NTB

President Joe Biden vil undertegne loven som hever USAs gjeldstak lørdag. Han understreket at en krise er avverget da han talte fra Det hvite hus.

Biden holdt talen i Det ovale kontor fredag. Dette var første gang han talte til nasjonen derfra.

Sittende bak det historiske Resolute-skrivebordet hyllet han samholdet på tvers av partigrensene som ga flertall for lovforslaget, først i Representantenes hus, så i Senatet.
Unngikk mislighold

Loven blir signert etter måneder med usikkerhet og hindrer det som ville ha vært USAs første mislighold av gjeld hvis ikke ordningen hadde kommet på plass innen 5. juni.

– Det var kritisk å få en avtale, og den er veldig godt nytt for det amerikanske folket. Ingen fikk alt de ønsket. Men det amerikanske folket fikk det de trengte, sa Biden i talen.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det blir nå hevet fram til 2025, altså etter presidentvalget neste år.
Kunne ha vært katastrofalt

Uten en heving ville finansdepartementet ikke lenger hatt midler til å betale nasjonens gjeld. Om det hadde skjedd, kunne det ha utløst økonomisk krise i USA, noe som videre kunne ha rammet andre lands økonomier.

– Det kunne ikke ha stått mer på spill. Ingenting ville ha vært mer katastrofalt, sa Biden om det som kunne resultert i mislighold av landets gjeld.

– Vi avverget en økonomisk krise og en økonomisk kollaps, sa han videre.

Selv om demokraten Biden lover å fortsette samarbeidet med Republikanerne, trekker han fram uenighetene med partiet, særlig når det gjelder økt skattlegging av rike, noe Biden har forsøkt å få gjennom. Han la imidlertid til at dette er noe han kommer til å vente med til sin eventuelle andre periode som president.

– Jeg kommer tilbake til det. Med deres hjelp skal jeg vinne, sa han.

Pressetalsperson Karine Jean-Pierre i Det hvite hus opplyste fredag at bakgrunnen for å holde talen fra Det ovale kontor var å vise betydningen av å få til en avtale på tvers av partiene. Biden vedgikk at dette samarbeidet er vanskelig.

– Og enhet er vanskelig. Men vi kan aldri gi opp forsøket, sa Biden. (NTB)

To israelere skutt og drept på grensen mot Egypt

Det israelske militæret IDF opplyser lørdag morgen at to israelere har blitt skutt og drept ved landets grense med Egypt.

De ble begge først meldt skadet, men døde senere av skadene, melder avisen Haaretz.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har det israelske forsvaret drept en mann de mener sto bak angrepet.

Haaretz skriver at hendelsen skjedde få timer etter at IDF kvelden før konfiskerte store mengder narkotika på grensen.

Brannvesenet reddet geit i nød:  – Var nervøs

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Brannvesenet i Vestfold var på øvelse med brannbåten «Havkatten» da de kom over et noe uvanlig oppdrag.

En geit hadde forvillet seg ned i et søkk på Ormøy i Færder. Hendelsen skjedde onsdag, men brannvesenet melder om det på Twitter først lørdag.

– Det så ikke normalt ut. Vi seilte inn til øya og en av brannmannskapene hoppet i land, sier brannmester Arne Steinbo.

Han kan fortelle at geita var preget av hendelsen, men at det hele fikk en lykkelig slutt.

– Vi avtalte med bonden på Hauan gård at vi skulle seile geita til Knarberg. Den var nervøs stakkars, la igjen noen visittkort på dekk. Ellers rolig. Vel i havn bar Eivind Ingvaldsen geita i land og la i bilen til boden, som håpet at han kunne redde den, avslutter brannmesteren.

NRK omtalte saken først.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
USAs forsvarsminister Lloyd Austin og Japans statsminister Fumio Kishida under et møte i Tokyo tidligere i uka. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

USA, Japan og Sør-Korea vil dele varslinger om nordkoreanske raketter

USA, Japan og Sør-Korea ønsker å få på plass deling av varslingsdata om nordkoreanske raketter i løpet av 2023.

Det oppgir de tre landene i en uttalelse under et forsvarsministermøte i Singapore lørdag.

Planen går ut på å etablere en mekanisme som varsler om nordkoreanske rakettutskytinger i sanntid. Mekanismen skal bidra til at landene blir bedre til å oppdage og vurdere rakettutskytingene.

Så sent som onsdag forsøkte Nord-Korea å skyte opp en spionsatellitt. Den styrtet i sjøen som følge av en feil med utskytingsraketten.

Ifølge Sør-Korea har landet greid å lokalisere og hente opp noen av vrakdelene. (NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?