Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
2. mai 06:23

Tekstforfattere i Hollywood ut i streik

Amerikansk TV- og filmproduksjon skal stanse opp tirsdag, når tekstforfatterne går ut i streik. Det er første gang på femten år at amerikansk forfatterlaug (WGA) streiker. 

Mens TV-strømmingen har eksplodert, har tekstforfatternes inntekter blitt kraftig redusert. Delvis har de tapt på serier med kortere sesonger og mindre utbetalinger. De krever økt utbetaling og endringer i bransjepraksis som tvinger dem til å jobbe mer for mindre penger. 

Halvparten av tekstforfatterne jobber nå for minstelønn, sammenlignet med at en tredel av forfatterne jobbet for minstelønn i 2013-2014 ifølge statistikk fra fagforeningen. 

Et annet tema ved forhandlingsbordet er AI. Forfatterlauget ønsker å beskytte mot at AI skal brukes til å generere nye sesonger fra tekstforfatternes tidligere arbeider. 

Forfatterne ønsker heller ikke å pålegges å omskrive utkast som er forfattet av AI.

Motparten, alliansen for spillefilm og TV-produksjon, har ikke kommet til enighet med tekstforfatterne, og på Twitter varsler nå flere tekstforfattere at streiken starter tirsdag. 

Det er foreløpig ikke klart hvilke programmer som blir rammet, men tidligere har det vært varslet at store show som Jimmy Fallon, Last Week Tonight og Saturday Night Live må stanses umiddelbart, siden de er avhengige av team av tekstforfattere som skriver vitsene deres. 

Såpeserier og andre dagshow kan bli avbrutt. Nyhetssendinger blir ikke rammet, siden tekstforfatterne der er organisert i en annen fagforening. Lenger frem kan streiken føre til forsinkelser i høstens TV-serier. Dersom streiken trekker ut, vil nettverk i økende grad fylle sendetiden med reality, nyheter og repriser. 

Forrige gang tekstforfatterne streiket varte streiken i 100 dager. 

 

Marthe Nymoen skriver...
09:53
NTB  & Marthe Nymoen
08:54
07:37
06:52
06:25
NTB  & Ane Hem
05:29
NTB  & Ane Hem
05:25
NTB  & Ane Hem

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?