Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
2. mai 06:23

Tekstforfattere i Hollywood ut i streik

Amerikansk TV- og filmproduksjon skal stanse opp tirsdag, når tekstforfatterne går ut i streik. Det er første gang på femten år at amerikansk forfatterlaug (WGA) streiker. 

Mens TV-strømmingen har eksplodert, har tekstforfatternes inntekter blitt kraftig redusert. Delvis har de tapt på serier med kortere sesonger og mindre utbetalinger. De krever økt utbetaling og endringer i bransjepraksis som tvinger dem til å jobbe mer for mindre penger. 

Halvparten av tekstforfatterne jobber nå for minstelønn, sammenlignet med at en tredel av forfatterne jobbet for minstelønn i 2013-2014 ifølge statistikk fra fagforeningen. 

Et annet tema ved forhandlingsbordet er AI. Forfatterlauget ønsker å beskytte mot at AI skal brukes til å generere nye sesonger fra tekstforfatternes tidligere arbeider. 

Forfatterne ønsker heller ikke å pålegges å omskrive utkast som er forfattet av AI.

Motparten, alliansen for spillefilm og TV-produksjon, har ikke kommet til enighet med tekstforfatterne, og på Twitter varsler nå flere tekstforfattere at streiken starter tirsdag. 

Det er foreløpig ikke klart hvilke programmer som blir rammet, men tidligere har det vært varslet at store show som Jimmy Fallon, Last Week Tonight og Saturday Night Live må stanses umiddelbart, siden de er avhengige av team av tekstforfattere som skriver vitsene deres. 

Såpeserier og andre dagshow kan bli avbrutt. Nyhetssendinger blir ikke rammet, siden tekstforfatterne der er organisert i en annen fagforening. Lenger frem kan streiken føre til forsinkelser i høstens TV-serier. Dersom streiken trekker ut, vil nettverk i økende grad fylle sendetiden med reality, nyheter og repriser. 

Forrige gang tekstforfatterne streiket varte streiken i 100 dager. 

 

14 minutter siden

DIREKTE: Diskuterer voldsøkningen blant unge i Oslo

Barne- og ungdomskriminaliteten i Oslo øker kraftig. Spesielt volds- og vinningslovbrudd øker. 

Kl. 17.30 kommer tidligere leder i B-gjengen og nåværende miljøarbeider Ghulam Abbas til TV 2 Nyheter. Der møter han statsviter og rådgiver for tankesmien Agenda. De skal diskutere hvordan man unngår det som har blitt kjent som «svenske tilstander» i Oslo.

Stortingsrepresentant for Frp, Erlend Wiborg, kommer også til sendingen, for å diskutere med stortingspolitiker Kamzy Gunaratnam (Ap).

Dette kan du også se direkte i videovinduet over.

Nyhetsbyrå: Flere skadd etter eksplosjon i Nagorno-Karabakh

Flere personer skal være skadd etter en eksplosjon ved en bensinstasjon i Nagorno-Karabakh.

Det melder nyhetsbyrået Sputnik Armenia ifølge Reuters.

Forrige uke tok Aserbajdsjan over kontrollen på utbryterrepublikken, etter at de startet en storstilt offensiv.

Mandag ettermiddag opplyser armenske myndigheter at 6650 personer har reist fra regionen til Armenia.  

Melding om brann på toalett på Sørlandssenteret

Agder politidistrikt skriver at nødetatene rykket ut på melding om brann på et toalett på Sørlandssenteret i Kristiansand, melder politiet.

Brannen ble slukket etter kort tid. Ifølge politiet brant det i en søppelbøtte på toalettet.

OSLO: Erna Solberg vil gi mer innsyn i akjse-saken. 

Erna Solberg åpner for mer innsyn i dokumenter fra Statsministerens kontor

Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Høyre-leder Erna Solberg er positiv til at Stortinget og pressen får tilgang til mer informasjon om hennes habilitetsvurderinger.

– Statsministerens kontor har gitt innsyn i en rekke dokumenter i denne saken. Det er de som har avgjort, og også i fortsettelsen de som må avgjøre, hva de gir innsyn i og ikke. Vi sitter ikke lenger på Statsministerens kontor og har ikke myndighet til å instruere embetsverket, men jeg er positiv til at Statsministerens kontor ser på hvordan de kan gi mer informasjon om min habilitet i ulike sammenhenger, skriver Solberg til VG.

Overfor avisen innrømmer hun at de satt på mer informasjon om mannens handler enn de har delt med offentligheten. Blant annet om prisene og tidspunkt var en del av listen Høyre fikk tilsendt fra Finnes.

– Slike opplysninger fremgikk av deler av materialet vi mottok fra Sindre. Som vi har opplyst om tidligere, har Høyres anliggende i saken vært spørsmålet om min habilitet. Både tidsbruk og hensynet til at Sindre selv må vurdere hvor mye personopplysninger han ønsker å offentliggjøre, tilsa at kun opplysninger som er nødvendige for å vurdere min habilitet ble hentet ut fra dokumentene, skriver Solberg.

Ifølge Høyre-lederen er det nå opp til Finnes og hans advokat å vurdere hva de vil dele.

(NTB)

16:17
Høyre-leder Erna Solberg.

Justisdepartementet: – Ikke verdien på aksjepostene alene som avgjør 

Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Under intervjuene på torsdag i forrige uke uttalte Solberg til flere medier at hun ikke var inhabil i forbindelse med Hydro i 2016

Til TV 2 sa Solberg:

– I 2016 da var de Hydro-aksjene verdt litt under 50.000 kroner, ut ifra den vurderingen som er. Og det ville vært under grensen for at jeg skulle vært inhabil.

Solberg gjentok at hun ikke var inhabil i denne saken på grunn av beløpsgrensen også i Debatten med Fredrik Solvang samme kveld.

TV 2 har spurt Justisdepartementet om det er riktig at det er verdien på investeringen som avgjør om man er inhabil eller ikke.

I en e-post svarer departementet, ved senior kommunikasjonsrådgiver Merete Romestrand, følgende:

«Det er ikke verdien på aksjepostene alene som avgjør om man er inhabil eller ikke.»

«Lovavdelingen har i flere uttalelser lagt til grunn at det må foretas en konkret vurdering der det blant annet legges vekt både på den absolutte verdien av aksjeposten og den prosentvise eierandelen i selskapet, hva slags avgjørelse det er aktuelt å treffe, hva slags og hvor sterk interesse det berørte selskapet har i saken og i forlengelsen av dette hvilken betydning avgjørelsen vil kunne ha for tjenestepersonen.»

Bankfasade av Nordea i Bergen sentrum.

Nordea setter opp boliglånsrenten

Foto: Bjørnar Morønning / TV 2

Nordea øker rentene på lån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng etter Norges Banks økning av styringsrenten 21. september.

– Norges Bank hevet styringsrenten igjen 21. september, og som følge av dette har vi besluttet å øke rentene på lån og innskudd, sier Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea Norge, i en pressemelding.

De nye rentesatsene til Nordea vil gjelde fra 27. november.

(NTB)

16:04
FRI FORKLARING: Den tiltalte moren sitter i retten bak til venstre, sammen med sin forsvarer Astrid Aksnes (i svart). Fremfor henne sitter den medtiltalte barnefaren, sammen med sin forsvarer. Rettstegning: Ane Hem / TV 2

Incestsaken: Tiltalt mor trodde først at ektemannen var skyldig

– Jeg forstår ikke hva som har skjedd her. Hele mitt liv er ødelagt og forvandlet på få sekund. Til et mareritt jeg ikke klarer å våkne fra. Jeg har aldri gjort barna noe som helst.

Det sa den tiltalte kvinnen i 40-årene da hun mandag ettermiddag hadde sin frie forklaring i den grove voldtekts- og incestsaken på Vestlandet.

Flere ganger måtte hun gråtkvalt stoppe opp for å samle seg slik at hun kunne forklare seg videre.

Sammen med sin mann og deres eldste sønn, er hun tiltalt for gjentatte grove voldtekter av de to yngste barna i familien; en jente og gutt som nå har fylt 11 og 16 år. I tillegg er naboen deres, enn mann i 30-årene, tiltalt for voldtekter mot datteren deres og sin egen sønn.

Alle nekter straffskyld og sier overgrep aldri har skjedd. De er kritiske til barnevernet sitt arbeid i saken og mener de kan ha påvirket barna eller gitt dem falske minner.

– Å høre barna fortelle, jeg har ikke ord. Det er ikke mine barn som sitter der. Jeg kjenner dem ikke igjen, sa moren til retten om de tilrettelagte avhørene, før hun igjen brøt ut i gråt.

Hennes mann er tidligere dømt for nedlasting og deling av flere tusen overgrepsbilder- og filmer. 

Til retten sa hun at da mannen igjen ble pågrepet sommeren 2021, trodde hun først på at han hadde forgrepet seg på barna.

– Jeg trodde på barna og det politiet sa. Men da jeg også ble innblandet senere, da fikk jeg et nytt sjokk.

I dag mener hun at den tiltalte faren også er uskyldig. 

Retten ble hevet for dagen da kvinnen var ferdig med sin frie forklaring. Statsadvokat Ellen Cathrine Greve fortsetter utspørringen tirsdag.

LES OGSÅ: Samboer sendte melding: - Hun er ikke her for å leke med deg alene

De involverte i saken. Grafikk: May Husby / TV 2

Kosovo ber Serbia utlevere seks menn som skal ha vært involvert i angrepene søndag

Kosovos innenriksminister Xhelal Svecla hevder at seks menn mistenkt for angrepene i Nord-Kosovo, har krysset grensen til Serbia. Han krever at de blir utlevert.

– Informasjon vi har fått så langt, viser at seks terrorister blir behandlet på et sykehus i Novi Pazar. Vi ber Serbia om å umiddelbart overlevere dem til kosoviske myndigheter slik at de kan stå til ansvar for det de har gjort, sa Svecla til journalister mandag.

Armenia: 6650 personer har forlatt Nagorno-Karabakh

Mandag ettermiddag har 6650 personer har reist til Armenia fra Nagorno-Karabakh etter at Aserbajdsjan tok kontroll over regionen i forrige uke

Det opplyser armenske myndigheter ifølge nyhetsbyrået Sputnik, skriver Reuters. 

Klokka fem mandag morgen opplyste myndighetene at tallet var 2900. 

Utbryterregionen har blitt styrt av armenske separatister i over 30 år, men er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan. 

Fem tenåringer tiltalt for rystende drap i Sverige

Fire brødre og en jente er tiltalt for drap på en 26 år gammel taxisjåfør, skriver svenske medier. Offeret ble funnet hengt i en skog i vår.

De tiltalte er fire brødre i alderen 15 til 18 år og ei jente på 16 år. De fem ble pågrepet i april.

– De har planlagt og gjennomført dette sammen, sier aktor Lina Elfwig.

Alle fem nekter straffskyld etter tiltalen. Saken har fått stor oppmerksomhet i Sverige og blir omtalt som «taxidrapet». Offeret ble funnet i en skog i Hjälstaviken nordvest for Stockholm.

Drapet knyttes ikke til den pågående gjengkonflikten i landet. Aktoratet har imidlertid antydet et hevnmotiv i saken. Jenta anmeldte drapsofferet for voldtekt en måned før han ble funnet drept.

Den avdødes drosje ble funnet en halv kilometer unna ham. Der hadde taksameteret gått i flere døgn, ifølge SVT.

Saken er berammet til Uppsala tingsrett 3. oktober, og det er satt av 20 dager til rettssaken.

(©NTB)

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?