Siste nytt

TV 2 Play
Min konto

Russepresident i Flekkefjord: – Forferdelig trist

Tre personer er fløyet til sykehus med alvorlige skader etter at en russebil kjørte av veien og havnet i vannet på E39 i Flekkefjord.

Russepresident ved Flekkefjord videregående skole, Mia Mihajlovic, sier til TV 2 at det som har skjedd er forferdelig trist.

– Russen, sammen med foreldre og pårørende er i dag samlet på skolen for å støtte og ta vare på hverandre. Vi sender alle våre tanker til de involverte og alle pårørende.

Hun ønsker å bruke tiden fremover sammen med de pårørende, russen og sine nærmeste.

Finnes sin advokat med ny uttalelse 

Advokaten til Sindre Finnes, Thomas Skjelbred i Elden Advokatfirma, har kommet med en ny uttalelse torsdag ettermiddag:

– Media har i økende grad et betydelig antall detaljspørsmål i saken. I går ble det stilt spørsmål ved Finnes tidsbruk ved listene utarbeidet for Høyre. Flere medier påpeker i dag at listene ikke har nødvendig presisjon og etterrettelighet. Dette må ses i lys av det tidspresset og emosjonelle situasjonen Finnes befant seg i da disse ble utarbeidet.

Syklon på vei mot Norge

Meteorologisk institutt skriver på Twitter at syklonen Nigel er på vei mot Norge.

– Nigel er på vei østover over Atlanterhavet og vil blande seg inn med et lavtrykk de neste dagene. Dette vil føre til vind og regn i Vest- og Midt-Norge, skriver de.

Les hele artikkelen
STØTTE: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, er tydelig på at støtte til Ukraina står øverst på agendaen. 

Stoltenberg: – Ekstremt farlig for oss

Jens Stoltenberg er i New York for å delta på FN-uka (UNGA), og taler torsdag med tankesmien «Council on Foreign Relations».

Generalsekretæren er tydelig på at hans største mål med UNGA er å mobilisere ytterligere støtte til krigsherjede Ukraina.

– Det vil være en tragedie for Ukraina dersom president Putin vinner, men det også bli ekstremt farlig for oss, sier Stoltenberg innledningsvis. 

– Det vil gjøre verden til et farligere sted og gjøre oss sårbare.

Stoltenberg påpeker at en seier for Ukraina vil også sørge for at USAs kan senke bekymringene rundt Kina som en potensiell trussel, men også at ukrainsk tap vil kunne føre til en motsatt situasjon.

Saken oppdateres. 

Rupert Murdoch pensjonerer seg fra Fox News – sønnen overtar

Foto: Victoria Jones / PA / NTB

Den australske mediemogulen Rupert Murdoch (92) trer til side og gir styreledervervene i Fox og News Corporation til sønnen Lachlan.

– I hele mitt profesjonelle liv har jeg jobbet med nyheter og ideer, og det vil ikke endre seg. Tiden er inne for meg til å innta en ny rolle, sier han i en uttalelse til Fox News.

Erna Solberg vil gi innsyn i selvangivelsen

Erna Solberg bekrefter overfor Dagbladet at hun vil gi innsyn i sin selvangivelse for perioden fra 2012 til 2022 til pressen.

– Det å vise fram min selvangivelse er ikke noe problem, og det kan godt tenkes at vi skal legge den fram. Men vi må ta noen personvernhensyn og en vurdering av hvordan vi skal gjøre det, sier Solberg til Dagbladet.

Det ble først meldt at hun ville offentliggjøre selvangivelsen. Hennes rådgiver Cato Husabø Fossen påpeker i en SMS til TV 2 at hun er «åpen for å gi pressen mulighet til å se selvangivelsen», noe som ikke er det samme som full offentliggjøring.

Det har stormet rundt Solberg etter at det ble kjent at ektemannen Finnes hadde drevet aksjehandel i stort omfang mens Solberg var statsminister. Fredag forrige uke la Solberg fram ektemannens aksjeliste. Torsdag stilte hun til intervju med en hel rekke av landets medier, blant andre TV 2.

TV 2 spurte da blant annet hvorfor hun ikke reagerte på at ektemannens inntekt økte med 45 prosent i 2020.

– Det er det året jeg mener det er grunnlag for at jeg kunne ha reagert. Jeg har rett og slett bare sendt inn min selvangivelse veldig raskt. Vi sto midt oppi en del andre saker akkurat den perioden. Men etter syv år som statsminister og med stor tiltro ettersom vi ikke hadde sett noe før, svarte Solberg.

Her kan du lese mer om hva Solberg sa.

Ungdom gamer alene på gutterommet med tre skjermer.Foto: Gorm Kallestad / NTB   Modellklarert.

Studie: 3 av 4 foreldre prøver å påvirke hva barna ser på skjerm

Foto: Gorm Kallestad / NTB

De fleste foreldre har et ønske om å påvirke hva barn i 7–14 års alder ser på skjerm. Mange foreldre prøver å foreslå innhold de selv liker, ofte uten hell.

– Den teknologiske utviklingen vært enorm de siste årene, og formatene og sendeflatene er i stadig endring. Barn og unge er derfor langt fra like etablerte kulturbrukere som tidligere generasjoner, og det er ekstra viktig at vi følger med på endringer i kulturbruken deres, sier Kjersti Mo, direktør for Norsk filminstitutt i en pressemelding.

Rapporten «I strømmen av innhold. 7-14-åringers forhold til filmer, serier og spill» framgår det at ungene konsumerer enorme mengder innhold på skjerm, det være seg dataspill, sosiale medier, filmer eller serier. Ungene ser på skjerm i nesten alle tenkelige situasjoner. Få av deltakerne i studien virker som de har klare grenser for skjermbruk. 

Foreldrene på sin side ønsker ikke å diktere og bestemme over barnas mediekonsum, men hele 74 prosent vil påvirke litt og følge litt med, uten å moralisere.

Sosiale medier er det foreldre i størst grad forsøker å påvirke. Hele 43 prosent prøver aktivt å guide ungene der, mens kun 15 prosent sier de «i stor grad» forsøker å påvirke hva barna ser av serier. 

Rapporten er basert på en representativ spørreundersøkelse og dybdeintervjuer med barn og unge og foreldre. 

(©NTB)

Høyres byrådslederkandidat, Christine Meyer.

Ny dramatisk vending i Bergen - Høyre snur 

Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

SISTE: Høyre snur og inngår ny sonderinger i Bergen. 

– Vi ønsker et nytt byråd, slik velgerne klart har stemt for. Derfor vil vi nå sondere mulighetene for et samarbeid med partiene som ønsker en utredning av et tunnelalternativ for bybanen. Bergenserne har sagt ifra og stemt på partier som ønsker dette, skriver byrådslederkandidat Christine Meyer på Facebook torsdag ettermiddag. 

Det kan bety omkamp i det betente bybanespørsmålet i Norges nest største by. 

Meyer og Høyre har den siste uken forhandlet om et mindretallsbyråd i Bergen med Arbeiderpartiets tidligere samarbeidspartnere Venstre og KrF. 

Venstre og KrF har innkalt til en pressekonferanse i Bergen klokken 15.45.

I grunnlaget for disse forhandlingene ble det gjort klart og tydelig at en omkamp om bybanen langs bryggen ikke var aktuelt. Men disse partiene har ikke et flertall i ryggen for å felle Bakervik og Arbeiderpartiet. 

– Høyre har ikke gått til valg i denne perioden på utredning av et tunnelalternativ. Det er likevel fornuftig å få en slik gjennomgang, også for å se på kostnadene knyttet til bybaneprosjektet og innhente mer kunnskap, skriver Meyer sier videre. 

De fire partiene som kan sikre et borgerlig flertall sammen med Høyre, har samtidig inngått en egen allianse. 

Disse partiene er Bergenslisten, Industri- og Næringspartiet, Senterpartiet og Frp. De to sistnevnte forlot tidlig soneringer med Høyre nettopp med bakgrunn i bybanespørsmålet. 

De har de siste dagene lagt press på at Meyer forlater sentrumspartiene, og søker et bredere flertall med omkamp-partiene.

Dette har de etter alt å dømme lyktes med, nå som Meyer sier at de vil innlede nye sonderinger. 

Det har de siste dagene pågått en slags stillingskrig mellom Høyres Christine Meyer og Arbeiderpartiets sittende byrådsleder Rune Bakervik i Bergen. 

Torsdag skal Bakervik, etter det TV 2 kjenner til, ha hatt flere samtaler med Senterpartiet om et eventuelt samarbeid i sentrum og på venstresiden. Dette innebærer at Senterpartiet må snu i kravet om omkamp, etter det TV 2 erfarer.  

På samme tid har tatt til orde for at Arbeiderparti-byrådet bør gå av, for å forhindre omkamp om bybane langs Bryggen. 

Meyer gjentok dette i Facebook-posten torsdag: 

– Jeg har vært i kontakt med byrådsleder Bakervik i dag og spurt om han vil tre til side for et Høyre-ledet byråd som ikke starter tunnelutredning og legger omkamp død. Han valgte å ikke gå av.

Bakervik har på sin side innledet egne sonderinger med partier som har sagt at de kan vurdere å samarbeide med ham. 

Halden februar 2023: Det første villsvinet i Norge er bedøvet og påsatt en GPS-sender av forskere fra NINA og Veterinærinstituttet. Flere står for tur. Målet er å få en bedre forståelse av hvor villsvinene lever og sprer seg i landet.Foto: Øivind Ringstad / NTB

Landbruksministeren: Villsvin skal utryddes i Norge

Landbruksminister Geir Pollestad lader geværet, verbalt, og slår fast at målet er å utrydde villsvin i Norge etter at afrikansk svinepest ble påvist i Sverige. 

– I Norge har vi til nå hatt den strategien at vi ønsker færrest mulig villsvin over et minst mulig område. Når afrikansk svinepest har kommet nærmere, har jeg foretatt en ny vurdering, og bestemt at det er skal være et nytt mål, nemlig å utrydde villsvin i Norge, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Afrikansk svinepest er en alvorlig og smittsom virussykdom som rammer villsvin og tamgriser, men ikke mennesker eller andre dyr.

6. september ble de første tilfellene av sykdommen på villsvin bekreftet i Sverige. Et 800 kvadratkilometer stort område ble da sperret av. Det er forbud mot all ferdsel, og det er intet unntak for verken jakt, fiske, sopp- eller bærplukking. 

I Sverige er det en svært stor bestand av villsvin, og den norske bestanden består av dyr innvandret fra nabolandet.

– Svenskene har innført ganske drastiske tiltak i det området som er rammet. Vi frykter selvsagt at smitten kan komme til Norge.

Pollestad har hatt møter med sentrale aktører.

– Det er en felles forståelse for alvoret i situasjonen, og den risikoen villsvin innebærer for dyrehelsa vår, bruk av utmark og for svinehold. Det vil vi for all del unngå, sier ministeren til NTB.

(©NTB)

Høyre-topp i Rogaland ber Solberg tre til side inntil videre

Modolf Haraldseid, som sitter i ledelsen i Rogaland Høyre, mener at Erna Solberg bør få fritak fra politiske verv i partiet inntil videre, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg mener at sentralstyret bør frita Erna Solberg fra sine politiske verv i Høyre inntil saken er tilstrekkelig belyst av kontroll- og konstitusjonskomiteen og eventuelt Økokrim, sier han til avisen.

– Går det i det hele tatt an å lede Høyre i situasjonen hun er i nå?

– Det er et relevant spørsmål. Jeg mener det er ganske vanskelig. Erna burde ha trådt til side og blitt fritatt sine politiske verv i Høyre, sier Haraldseid til Aftenbladet.

DREPT: Milo (13) ble ifølge politiet skutt i hodet i forbindelse med den brutale gjengvolden i Sverige

Bekrefter at Milo (13) ble skutt i hodet

Svensk politi bekrefter at det var 13 år gamle Milo ble funnet skutt og drept i Haninge, sør for Stockholm.

Gutten ble skutt i hodet. Ifølge politiet ble han drept i forbindelse med en pågående gjengkonflikt.

– Det er opplysninger, som jeg ikke kan gå nærmere inn på på grunn av hensyn til etterforskningen, som viser at gutten ble utsatt for den grove og fullstendig hensynsløse gjengvolden, sier etterforskningsleder Lisa dos Santos i den svenske påtalemyndigheten.

Navn og bilde frigis av svensk politi med tillatelse fra 13-åringens familie.

Milo ble ifølge svenske medier funnet drept i et skogholt 11. september.

Ifølge Aftonbladets opplysninger er politiets teori at Milo var drept et annet sted, men at liket ble flyttet til skogsområdet der det ble funnet. Påtalemyndigheten har ifølge avisen tidligere lagt til grunn at Milo var ukjent for politiet fra før.

Drapet føyer seg i rekken av en etter hvert lang rekke brutale drap og voldssaker knyttet til gjengkriminalitet i Sverige. Ifølge svensk politi har barn og ungdom i økende grad blitt involvert i den brutale volden.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?