
Ny klimarapport fra WMO: Isbresmelting nådde nye høyder i fjor
FN-organisasjonen Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) slapp fredag sin rapport om fjoråret – «Tilstanden til det globale klimaet – 2022».
Her skriver de at isbreer smelter i rekordfart – og at referansebreene, som de har langvarige observasjoner av, opplevde en gjennomsnittnedgang for tykkelsen på over 1,3 meter mellom oktober 2021 og oktober 2022.
– Dette tapet er langt større enn gjennomsnittet det siste tiåret, heter det i pressemeldingen fra WMO.
Mens årene mellom 2015 og 2022 har vært de åtte varmeste som er målt – til tross for det avkjølende værfenomenet La Niña de siste tre årene.
– Samtidig som klimagassutslippene fortsetter å stige og klimaet fortsetter å endre seg, fortsetter befolkningen verden rundt alvorlig å påvirkes av ekstreme vær- og klimahendelser, sier WMO-sjef Petteri Taals.
Han gir eksempler:
– Vedvarende tørke i Øst-Afrika, rekordkraftig nedbør i Pakistan og rekordvarme hetebølger i Kina og Europa påvirket titalls millioner, bidro til matusikkerhet, drev massemigrasjon og kostet milliarder av dollar i tap og skade.
WMO skriver videre at totalt siden 1970 har isbreene i snitt mistet nesten 30 meter i tykkelse.
– De europeiske alpene knuste rekordene for isbresmelting som følge av en kombinasjon av lite vintersnø, inntrenging av støv fra Sahara i mars 2022 og hetebølger mellom mai og begynnelsen av september, skriver WMO videre.
I Sveits, skriver de, at hele seks prosent av isbreenes volum ble mistet mellom 2021 og 2022.
Også sjøisen i Antarktisk ble drastisk redusert i fjor – og i februar i fjor var isen her på sitt laveste nivå noen sinne målt, mens resten av året var isnivået under gjennomsnittet.