Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
16. april 23:31
BRUDD: Tidligere Frp-profil Per Sandberg og Bahareh Letnes har gått hvert til sitt. 

Brudd mellom Per Sandberg og Bahareh Letnes

Foto: Simen Askjer / TV 2

– Vi ønsker å meddele at forholdet mellom oss er over. Vi har kommet dithen at våre fremtidige veivalg er ulike. Bruddet er udramatisk, og vi gir ikke kommenterer utover denne meddelelsen, skriver Per Sandberg i en uttalelse til TV 2. 

Bahareh Letnes har lagt ut samme melding på sin lukkede Instagram-profil. 

Den tidligere Frp-profilen og Letnes bekreftet at de var blitt et par i 2018. 

Det skapte en mediestorm uten like, og kort tid etter trakk Sandberg seg fra jobben som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet. 

Bakteppet var avsløringer om at Sandberg mot PSTs råd hadde tatt med tjenestetelefonen på en privat reise til Iran uten å varsle Statsministerens kontor om reisen. 

Han tok også med telefonen på en jobbreise til Kina.

Sandberg mente avgangen ikke skyldes mobilbruken, men hvordan mediene og andre politikere jaget og «misbrukte» forholdet til hans kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes.

De siste årene har Sandberg og Letnes driftet Grand Hotel i Halden. Det er noe som har blitt dokumentert i TV 2-serien «Per og Baharehs Grand Hotel». 

I et intervju med TV 2 i forbindelse med premieren sa paret at det å jobbe sammen har påvirket forholdet. 

– Vi har bodd sammen så å si 24/7 i fem år, og jobbet sammen i tre. Jeg vil si at vi startet hotelldriften som 80 prosent kjærester, og 20 prosent businesspartnere. Så avslutter vi med 80 prosent businesspartnere, og 20 prosent som kjærester. Det tror jeg folk vil se i løpet av serien, sa Sandberg.

7 minutter siden
Det britiske hangarskipet HMS Queen Elizabeth under sitt Oslo-besøk i november i fjor. 

Nytt hangarskip skal trene langs norskekysten

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norge deltar i en britiskledet hangarskipsstyrke som skal øve langs norskekysten. Storbritannias flaggskip, hangarskipet HMS Queen Elizabeth, er med i øvelsen.

– Aktiviteten sender et viktig signal om vårt nære forhold til våre allierte og øker troverdigheten av kollektivt forsvar og avskrekking, sier sjefen for Marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud

Det er planlagt flere øvelser med blant annet Sjøforsvaret, Luftforsvaret og andre forsvarsgrener. 

– Med krig i Europa er samholdet i Nato viktigere enn noen gang for å ivareta vår kollektive sikkerhet. Dette er et praktisk eksempel på nettopp det, sier sjefen for Marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud.

Hangarskipsstyrken ledes av Storbritannias flaggskip, hangarskipet HMS Queen Elizabeth, og består av fartøyer fra: Storbritannia, Norge og Nederland – som alle er med i hurtigreaksjonsstyrken Joint Expeditionary Force (JEF). 

I tillegg deltar fartøy fra Tyskland, Belgia og Frankrike; samt luftfartøy fra Storbritannia, USA, Norge, Finland og Sverige.HMS Queen Elizabeth ble døpt i 2014 og dro ut på første oppdrag i 2021. Hangarskipet var på sitt første norgesbesøk i fjor. 21. november seilte det inn Oslofjorden og ble liggende et par dager ved Søndre Akershuskai, skriver Teknisk Ukeblad.

(©NTB)

12:55
HØYRE-SENTRUM: Kent Ranum fra Trondheim Høyre og kompanjongpartiene, KrF, Sp, PP, MDG og Venstre annonserte at de går i forhandlinger på en pressekonferanse forrige uke.

- God fremdrift, sier Høyre i Trondheim

Ti dager etter valget er det fortsatt uklart hvem som skal styre Trondheim de neste fire årene. 

Høyre sitter fortsatt i forhandlinger med Venstre, MDG, Pensjonistpartiet, Senterpartiet og KrF. Det bekrefter Høyres ordførerkandidat, Kent Ranum, til TV2 torsdag formiddag. 

– Sentrum-Høyre-samarbeidet har god fremdrift i forhandlingene for en grønnere og mer nyskapende retning for Trondheim, skriver Ranum i en SMS til TV2. 

Hva det konkret forhandles om er imidlertid hemmelig inntil videre. 

– Det blir mellom oss og vi ønsker ikke kommentere innholdet i forhandlingene før vi har en plattform med en ny ledelse å presentere for byen, skriver Høyres ordførerhåp. 

Hvor lenge Trondheims befolkning må vente før en styringsdyktig politisk ledelse foreligger, er fortsatt i det blå. 

– Vi holder på til vi er ferdige, skriver Kent Ranum. 

Arbeiderpartiet har hatt ordføreren i Trondheim i 20 år. Dersom forhandlingene til Høyre og kompani lykkes, kan det ende med at Ranum overtar sjefsposisjonen. 

UTLEVERT: Rawa Majid risikerer utlevering til Sverige dersom han mister sitt tyrkiske statsborgerskap. 

SVT: «Den kurdiske reven» kan bli utlevert til Sverige

Sveriges mest beryktede gjengleder Rawa Majid, kjent som «den kurdiske reven», risikerer nå å miste sitt tyrkiske statsborgerskap, som hindrer han i å bli utlevert til Sverige. 

Det melder den svenske statskanalen SVT torsdag, etter å ha fått tilgang på tyrkiske rettsdokumenter. 

Bakgrunnen for en mulig tilbaketrekking av det tyrkiske statsborgerskapet er en pågående rettssak om dokumentforfalskning, hvor Majid nå er tiltalt, ifølge kanalen. 

Dersom «Den kurdiske reven» blir dømt, kan ha bli utlevert til Sverige. 

Dokumentforfalskningen skal ha funnet sted i forbindelse med at Majid ble tyrkisk statsborger, og i Tyrkia er gjenglederen registrert under et helt annet navn, Miran Othman.

– Navnet kommer fra et irakisk pass som skal ha blitt brukt som grunnlag for hans tyrkiske identitetsdokumenter og statsborgerskap, skriver SVT. 

Majid avviser skal ha avvist alle anklagene, og hevder at han endret navn i Irak på lovlig vis grunnet en arvetvist. 

Rødt-lederen om Solberg-intervju: – Ansvarsfraskrivelse

Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

Leder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, sier det er flere «gapende hull» i Solbergs versjon av aksjehandlene til ektemannen Sindre Finnes. Erna Solberg forklarte seg om aksjesaken i en rekke intervju med ulike medier torsdag formiddag. 

– Solberg gjentar gang på gang at hun «trodde hun hadde oversikt». Samtidig som hun erkjenner sitt eget ansvar, sier hun også at hun har blitt lurt. Dette en form for ansvarsfraskrivelse. Hun ikke basere avgjørelser rundt habilitet og sikkerhet, på tillit til ektefellen sin. Hun hadde ansvaret for å være sikker og da er det hennes jobb som statsminister å gjøre grundige undersøkelser, helt uavhengig av tillitt til ektemannen, sier Sneve Martinussen i en epost til TV 2 torsdag ettermiddag.

Solberg sier i intervjuene informasjonen hun hadde om ektemannens akskjekjøp i 2014, 2017 og 2019 ikke ga grunnlag for at hun skulle vurdere seg selv som inhabil på daværende tidspunkt. Det får Rødt-lederen til å reagere. 

 – Men det var åpent tilgjengelig informasjon i hele hennes regjeringstid at ektefellen hennes eide aksjer i Hydro for stadig større beløp, og hun har tidligere innrømt at hun ikke burde behandlet saker om Hydro så langt tilbake som i 2016. Betyr det at Solberg visste hun var inhabil, men valgte å behandle saker om Hydro med vitende og vilje?, spør Sneve Martinussen. 

Hun sier videre at den manglende oversikten i saken «ødelegger tilliten til hele demokratiet». Hun varsler nå at kontrollkomiteen vil be om å få se alle habilitetsvurderingene som ble gjort om Solberg i hennes regjeringsperiode. Også Rigmord Aasrud (Ap) sier Solberg må svare for kontrollkomiteen på Stortinget: 

– Intervjuene Solberg har gitt i dag endrer ikke på at dette er en alvorlig situasjon hvor det stadig framkommer nye opplysninger. Derfor er det nå viktig at Solberg gir en grundig, skriftlig  redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, slik det har kommet krav om i dag, skriver Aasrud i en epost til TV 2.

– Det er oppsiktsvekkende at Høyre og Solberg mener at det er Finnes ansvar alene å lage en oversikt over alle aksjehandlene sine. Solberg sier til NRK at det var Sindres ansvar å lage lista, at han fikk hjelp av nære venner og at det ikke var Høyres ansvar å bistå til dette. Avsløringene rundt en statsministers brudd på habilitetsreglene er ingen privatsak, og igjen ser vi at Solberg undergraver ansvaret sitt, avslutter Martinussen.

SKEPTISK: Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, har signert artikkelen fra Nordeas makroøkonomer

Nordea: – Kjøper ikke Norges Banks KPI-anslag 

Foto: Morten Leander Kristoffersen / TV 2

Norges Bank hevet torsdag renta med 0,25 prosentpoeng. Samtidig overrasket de mange eksperter og forståsegpåere da de også varslet at man venter ytterligere rentehopp i desember.

Signalet kom uventet også på Nordeas analytikere. De stiller seg fremdeles tvilende til at dette rentehoppet i det hele tatt vil finne sted.

– Vi kjøper ikke Norges Banks KPI-anslag for neste år og mener at en økning i desember ikke er hugget i stein, skriver Nordea Markets’ makroteam i en kommentar.

Norges Bank sa torsdag at prisveksten fremdeles er for høy.

– Informasjon vi har fått de siste månedene, tyder på at prisveksten kan holde seg oppe lenger enn det så ut til før sommeren, sa Pål Longva, visesentralbanksjef i Norges Bank.

Norges Bank anslår en inflasjon som er 0,9 prosentpoeng høyere enn ved forrige pengepolitiske rapport. Anslaget på kjerneinflasjonen er samtidig opp med 0,1 prosentpoeng.

– Vi synes det er rart at Norges Bank har revidert så mye opp sine KPI-anslag og også nå forventer en høyere KPI neste år enn kjerne-KPI, når energiprisene forventes å ha en dempende effekt. Vi mener Norges Banks KPI-anslag er for høye og kjøper derfor ikke fullt ut de siste signalene fra sentralbanken, skriver økonomene.

Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, sier det er vanskelig å forstå at Norges Bank har oppjustert rentebanen.

– Jeg tror vi er på toppen nå, sier han i en kommentar til TV 2

Mann gikk rundt med motorsag: Politiet tok grep

En kjenning av politiet i Arendal gikk torsdag rundt med motorsag i sentrum. 

Mannen i 40-årene var noe bedugget og ble innbrakt til arresten

– Motorsag beslaglegges. Hendelsen framsto som udramatisk. Anmeldes for forholdet, melder politiet på X/Twitter. 

VG: E. Coli-funn i drikkevannet i deler av Oslo og Bærum

Oslo kommune har sendt ut kokeanbefaling for områdene Røa, Bogstad, Voksen skog, Midtstuen, Vettakollen, Voksenåsen, Holmenkollen og Tryvann.

I tillegg er enkelte Bærum-områdene Eiksmarka, Østerås, Jar, Hosle, Haslum, Bekkestua og Nadderud berørt.

VG skriver at det er konkludert med at bakterien E. Coli er funnet i vannet.

Det er rundt 25.000 innbyggere i Oslo som er berørt av kokeanbefalingen, samt 46.000 i Bærum.

SVs  Audun Lysbakken er medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité

NRK: SV vil be Erna Solberg og skriftlig redegjørelse for Kontrollkomitéen

Foto: Alf Simensen / NTB

SV foreslår at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité inviterer Erna Solberg til å komme med en skriftlig redegjørelse om aksjesaken, skriver NRK.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen kan ikke kreve at en avgått statsminister svarer og redegjør, men har likevel mulighet til å invitere Solberg til dette.

– Det er ikke vanlig og har så vidt jeg vet aldri vært gjort før. Men dette er på ingen måte en vanlig sak, og den krever at komiteen tenker nytt når det gjelder hvordan vi skaffer oss nødvendig informasjon, sier SVs Audun Lysbakken, som sitter i komiteen til NRK.

Et stort antall politi og krimteknikere jobbet med ransaking av boligen til 30 åringen onsdag.

Siktedes forsvarer i Henriksen-saken godtar to uker varetektsfengsling

Foto: Frode Sunde / TV 2

Sør-Øst politidistrikt melder at 30-åringen, som er siktet for drap eller medvirkning for drap på Jonas Aarseth Henriksen, blir begjært varetektsfengslet i to uker.

Tidligere hadde politiet meldt at han ville bli begjært varetektsfengslet i fire uker.

Siktedes forsvarer Geir Jesinsky i Elden Advokatfirma bekrefter at hans klient vil samtykke til to uker i varetekt.

– Vi hadde et godt og langt avhør i går, og mener basert på det at bevisforspillelsesfaren er lav. Han samtykker til to ukers fengsling, som burde være god nok tid for politiet. Strekker det ikke til, er vi åpen for et fengslingsmøte når de to ukene er utløpt, sier Jesinky til TV 2.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?