Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
29. mars 00:29

Minst tre døde da båt kantret i Karibia

Minst tre personer omkom og 13 er savnet etter at en båt kantret nær den karibiske øya St. Kitts, ifølge myndighetene.

Båten fraktet 32 passasjerer, hvorav 16 er reddet, ifølge myndighetene.

Redningsmannskaper fra Antigua leder søket etter de savnede, og sa at de fleste av de reddede er fra land i Afrika. Det er ikke kjent hvor de omkomne er fra.

Båten kantret omtrent 60 kilometer nordvest for Antigua. Ifølge myndighetene skjedde ulykken på relativt dypt vann, noe som kan gjøre redningsarbeidet utfordrende.

Det er ikke kjent hvor båten var på vei da den kantret.

(©NTB)

5 minutter siden

To av Trumps advokater sier opp

To av advokatene som representerer tidligere president i USA, Donald Trump, har sagt opp stillingen sin. 

Det er Jim Trusty og John Rowley som har sagt opp. 

Det kommer frem i en uttalelse ifølge Reuters. 

Advokatene har representert han i rettsaken hvor Trump er tiltalt for å ha håndtert hemmelige dokumenter på feil måte. 

13 minutter siden

Avdekket flere russiske fly nærme Natos luftrom 

Den britiske luftforsvaret «Royal Air Force Typhoon» (RAF) rykket to ganger ut på 24 timer, etter meldinger om at flere russiske fly skal ha fløyet nærme Natos luftrom, i nærheten av både svensk og finsk luftrom.

Det melder britiske myndigheter i en pressemelding fredag, og skriver at avskjæringene skal ha funnet sted en gang torsdag kveld og enda en gang fredag morgen. 

– De russiske flyene overholdt ikke internasjonale normer fordi de unnlot å kommunisere med relevante flyveinformasjonsregioner (FIR), men de holdt seg i internasjonalt luftrom og fløy på en profesjonell måte, skriver britene. 

De russiske flyene fikk selskap av finske F-18 fra luftforsvaret, og senere jagerfly fra de svenske luftforsvaret, samt portugisiske og rumenske F-16 basert i Litauen. 

– Disse avskjæringene er en sterk påminnelse om at RAF alltid er klar til å forsvare luftrommet vårt og våre allierte, mens den koordinerte aksjonen fra flere luftstyrker viser en klar demonstrasjon av verdien av våre internasjonale allianser, sier forsvarsminister Ben Wallace. 

Saken oppdateres. 

USA: Russland skal bygge dronefabrikk med iransk hjelp

Russland skal med hjelp fra Iran bygge en dronefabrikk som kan stå ferdig alt neste år, sier en talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd.

– Det russisk-iranske militære partnerskapet ser ut til å bli styrket, sier John Kirby.

Amerikanske satellittbilder tyder ifølge ham på at den nye dronefabrikken skal bygges i Alabuga, rundt 900 kilometer øst for Moskva.

Ifølge USA har Russland mottatt hundrevis av angrepsdroner og annet militært utstyr fra Iran siden invasjonen av Ukraina.

Iran fastholder at landet ikke har bistått Russland med våpen eller militært utstyr til bruk i Ukraina, men USA hevder det motsatte.

– Russland har de siste ukene benyttet iranske droner i angrep mot Kyiv og for å terrorisere den ukrainske befolkningen, sier Kirby.

Iran ønsker på sin side å kjøpe kampfly av typen Su-35, angrepshelikoptre, radarsystemer og annet militært utstyr fra Russland, sier han.

(©NTB)

STOR AKSJON: Politiet tok på seg verneutstyr før de tok seg inn i leiligheten med det farlige stoffet. 

Gift-alarmen: Ber om to ukers varetektsfengsel

Det pågår fredag ettermiddag et fengslingsmøte i Oslo, etter at en tenåring ble siktet for å ha fremstilt gift i en leilighet på Bøler torsdag kveld. 

Politiet ønsker å varetektsfengsle gutten i to uker. 

– Vi ber om to ukers varetektsfengsel med restriksjoner. Det er det vi har anledning til når han er mindreårig, sier politiadvokat Børge Enoksen til TV 2.

Begjæringen begrunnes med bevisforspillelsesfaren.

Nødetatene rykket torsdag kveld ut til Bøler i Oslo med store ressurser, etter melding om at en person hadde blitt eksponert for et ukjent stoff på armen og følte seg uvel.

Etter å ha tatt prøver av stoffet bekreftet politiet at prøvesvarene viste at stoffet er giftig.

– Det er i aller høyeste grad mistanke om at han har produsert det på hjemmebane. Jeg er ingen kjemiker, men jeg har skjønt at det ikke er veldig lett å fremstille det, sa politiets innsatsleder Tore Barstad til TV 2 i etterkant av hendelsen.

PST sier til TV 2 at de er kjent med saken.

Russlands president Vladimir Putin sier at den ukrainske motoffensiven er i gang, men at den hittil ikke har vært vellykket. Foto: Sputnik / AP / NTB

Putin: Ukrainas motoffensiv har definitivt startet

– Vi kan definitivt si at den ukrainske motoffensiven har startet, sier Russlands president Vladimir Putin til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. 

 Ifølge Putin viser Ukrainas bruk av såkalte strategiske reserver at offensiven nå er i gang.

Den ukrainske motoffensiven har ifølge ham vært mislykket så langt, takket være «de russiske soldatenes mot og riktige organisering». 

Ifølge Putin har de ukrainske styrkene de siste dagene lidd «betydelig tap», men han legger til at de fortsatt har «et offensivt potensial».

Ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har ikke de ukrainske styrkene greid å bryte gjennom de russiske forsvarslinjene i Zaporizjzja-regionen.

Ukraina har det siste døgnet mistet 945 soldater, 33 stridsvogner, 28 stormpanservogner og 38 pansrede personellkjøretøy, hevder han.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Pentagon: Gir luftvernpakke til Ukraina verdt to milliarder dollar

Pentagon annonserer fredag at de gir luftvern og ammunisjon til en verdi av to milliarder amerikanske dollar til Ukraina.

Pakken inneholder ifølge Reuters sårt tiltrengt luftvern at typen HAWK, artilleri-ammunisjon, det ubemannede flysystemet Puma, laserstyrt rakett-system og bistand til trening og vedlikehold. Det skriver det amerikanske forsvarsdepartementet i en uttalelse. 

Putin med sjelden våpeninnrømmelse

Foto: Artem Geodakyan/NTB. 

President Vladimir Putin kommer fredag med en sjelden innrømmelse når det kommer til landets våpenlager. 

Russland mangler moderne våpen, men våpenindustrien utvikler seg rask, heter det i en uttalelse fra Putin, ifølge Reuters, som siterer Kreml-styrte Tass. 

Dokumenter på våpenkontrakter, som Sky News nylig har fått tilgang til, beviser angivelig at Iran har solgt ammunisjon til Russland til bruk i Ukraina-krigen.

Flere land frykter nå at Russland kan finne på å utvide våpenavtalen med Iran. 

SAMARBEID: Russlands president Vladimir Putin har gjennom krigen hatt et tett samarbeid med Iran. 

Frykter Russland utvider våpensamarbeid

Foto: SPUTNIK/NTB.

Russland har så langt mottatt hundrevis av iranske droner for å angripe Ukraina, og nå frykter Det hvite hus at det krigførende landet vil utvide forsvar- og våpensamarbeidet med Iran for å sikre seg ytterligere leveranser. 

Det melder nyhetsbyrået Reuters fredag, og viser til en uttalelse fra Det hvite hus. 

– Russland har brukt iranske UAV-er (droner) de siste ukene for å angripe Kiev og terrorisere den ukrainske befolkningen, og det militære samarbeidet mellom Russland og Iran ser ut til å bli dypere, sier talsmann John Kirby. 

I februar ble det kjent at Russland og Iran gikk videre med en plan om å bygge en ny fabrikk i Russland som kan lage rundt 6000 iranskdesignede droner til krigen i Ukraina, ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal

Amerikanske satellittbilder tyder på at den nye dronefabrikken skal bygges i Alabuga, rundt 900 kilometer øst for Moskva, ifølge Kirby. 

Talsmannen hevder kampfly av typen Su-35 står høyt på Irans ønskeliste over ting de kan få tilbake fra Russland. 

Bidens regjering har tidligere advart om at Russland og Iran er på vei til å utvikle et fullverdig forsvarssamarbeid.

Flere land har reagert på bruken av iranske droner i Ukraina, og Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA har bedt FNs generalsekretær, António Guterres, om en uavhengig gransking. 

16:43
BOIKOTT: Alfred Bjørlo sitter på Stortinget for Venstre. 

Vil fjerne Freia fra Stortingskantina

Foto: Ole Berg-Rusten

Alfred Bjørlo fra venstre hyller boikottbølgen

– Vi trenger engasjement nedafra for å stoppe gigantkonserner som velger å bli i Russland og i praksis er med å støtte Putin, sier stortingsrepresentanten.

– Flere norske dagligvarekjeder sier de følger sanksjonene fra EU og norske myndigheter. Er ikke sanksjonene bra nok?

– Sanksjonene kan man sikkert se på, men jeg mener at alle har et selvstendig ansvar for å kjenne på om det man gjør er greit, sier Bjørlo.

Nå mener han kantina på Stortinget bør fjerne produkter fra Freia. 

– Vi i Norge må si at Mondelez må ut av Russland. Så skal vi kjøpe Kvikklunsj, Smil og melkesjokolade etterpå.

FORBRUKERMAKT: Peter Frølich fra Høyre støtter boikotten. 
Foto: Tor Henning Flaatten / TV 2

Bjørlo får kanskje noe overraskende støtte fra stortingsrepresentanten Peter Frølich fra Høyre.

– Boikott er noe vi i Høyre sjeldent anbefaler for å løse verdenskonflikter, innrømmer Frølich som samtidig synes det er bra at man bruker forbrukermakten sin.

– Russland må bekjempes med alle lovlige midler man har til disposisjon.

Frølich er leder for organisasjonen Fritt Ukraina som kjører utstyr til de krigsherjede områdene.

– Kommer du selv til å kjøpe en melkesjokolade i helgen?

– Nei. Det er et valg jeg tar. Det har en bismak, sier Frølich fra Høyre.

Ødeleggelsen av Kakhovka-demningen har ført til store oversvømmelser nedover langs elva Dnipro. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

FN: For tidlig å kalle ødeleggelse av demning en krigsforbrytelse

Det er ennå ikke fastslått hva som fikk Kakhovka-demningen til å bryte sammen og derfor for tidlig å kalle det krigsforbrytelse, sier FNs menneskerettskontor.

– Siden omstendighetene rundt hendelsen fortsatt er uklare, er det for tidlig å vurdere om en krigsforbrytelse kan ha blitt begått, sier menneskerettskontorets talsmann Jeremy Laurence.

– Vi gjentar vår oppfordring om at det blir gjennomført en uavhengig, upartisk, grundig og transparent etterforskning, sier han.

Amerikanske satellitter og Norges seismologiske institutt (NORSAR) registrerte en kraftig eksplosjon kort tid før det ble meldt at demningen hadde kollapset.

Demningen ligger i et russisk-okkupert område, og Russland hevder at den ble utsatt for et ukrainsk angrep. Ukraina hevder at det var Russland som sprengte demningen.

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?