Siste nytt

TV 2 Play
Min konto
28. mars 13:45

EU-landene har vedtatt utfasing av fossilbiler innen 2035

Foto: Michael Probst / AP / NTB

Etter å ha løst en uenighet mellom Tyskland og EU-kommisjonen har EU-landene vedtatt at fossilbiler skal fases ut innen 2035.

Landenes energiministre gjorde det endelige vedtaket tirsdag. Dagen før ble det klart at Tyskland droppet sitt veto mot det reviderte forslaget.

EU ønsket i utgangspunktet et forbud mot alle biler med forbrenningsmotorer. Men Tyskland ønsket et unntak for biler som bruker såkalt klimanøytralt drivstoff.

Dermed blir det mulig å registrere nye biler med forbrenningsmotorer også etter 2035 – forutsatt at de bruker det som kalles e-drivstoff. Dette er en type syntetisk drivstoff produsert med fornybar energi og CO2 som fanges fra lufta.

Ifølge nyhetsbyrået DPA har EU-parlamentet fortsatt mulighet til å komme med innsigelser mot tirsdagens vedtak.

(©NTB)

Russlands president Vladimir Putin sier at den ukrainske motoffensiven er i gang, men at den hittil ikke har vært vellykket. Foto: Sputnik / AP / NTB

Putin: Ukrainas motoffensiv har definitivt startet

– Vi kan definitivt si at den ukrainske motoffensiven har startet, sier Russlands president Vladimir Putin til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. 

 Ifølge Putin viser Ukrainas bruk av såkalte strategiske reserver at offensiven nå er i gang.

Den ukrainske motoffensiven har ifølge ham vært mislykket så langt, takket være «de russiske soldatenes mot og riktige organisering». 

Ifølge Putin har de ukrainske styrkene de siste dagene lidd «betydelig tap», men han legger til at de fortsatt har «et offensivt potensial».

Ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har ikke de ukrainske styrkene greid å bryte gjennom de russiske forsvarslinjene i Zaporizjzja-regionen.

Ukraina har det siste døgnet mistet 945 soldater, 33 stridsvogner, 28 stormpanservogner og 38 pansrede personellkjøretøy, hevder han.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Pentagon: Gir luftvernpakke til Ukraina verdt to milliarder dollar

Pentagon annonserer fredag at de gir luftvern og ammunisjon til en verdi av to milliarder amerikanske dollar til Ukraina.

Pakken inneholder ifølge Reuters sårt tiltrengt luftvern at typen HAWK, artilleri-ammunisjon, det ubemannede flysystemet Puma, laserstyrt rakett-system og bistand til trening og vedlikehold. Det skriver det amerikanske forsvarsdepartementet i en uttalelse. 

Putin med sjelden våpeninnrømmelse

Foto: Artem Geodakyan/NTB. 

President Vladimir Putin kommer fredag med en sjelden innrømmelse når det kommer til landets våpenlager. 

Russland mangler moderne våpen, men våpenindustrien utvikler seg rask, heter det i en uttalelse fra Putin, ifølge Reuters, som siterer Kreml-styrte Tass. 

Dokumenter på våpenkontrakter, som Sky News nylig har fått tilgang til, beviser angivelig at Iran har solgt ammunisjon til Russland til bruk i Ukraina-krigen.

Flere land frykter nå at Russland kan finne på å utvide våpenavtalen med Iran. 

SAMARBEID: Russlands president Vladimir Putin har gjennom krigen hatt et tett samarbeid med Iran. 

Frykter Russland utvider våpensamarbeid

Foto: SPUTNIK/NTB.

Russland har så langt mottatt hundrevis av iranske droner for å angripe Ukraina, og nå frykter Det hvite hus at det krigførende landet vil utvide forsvar- og våpensamarbeidet med Iran for å sikre seg ytterligere leveranser. 

Det melder nyhetsbyrået Reuters fredag, og viser til en uttalelse fra Det hvite hus. 

– Russland har brukt iranske UAV-er (droner) de siste ukene for å angripe Kiev og terrorisere den ukrainske befolkningen, og det militære samarbeidet mellom Russland og Iran ser ut til å bli dypere, sier talsmann John Kirby. 

I februar ble det kjent at Russland og Iran gikk videre med en plan om å bygge en ny fabrikk i Russland som kan lage rundt 6000 iranskdesignede droner til krigen i Ukraina, ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal

Bidens regjering har tidligere advart om at Russland og Iran er på vei til å utvikle et fullverdig forsvarssamarbeid.

Flere land har reagert på bruken av iranske droner i Ukraina, og Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA har bedt FNs generalsekretær, António Guterres, om en uavhengig gransking. 

16:43
BOIKOTT: Alfred Bjørlo sitter på Stortinget for Venstre. 

Vil fjerne Freia fra Stortingskantina

Foto: Ole Berg-Rusten

Alfred Bjørlo fra venstre hyller boikottbølgen

– Vi trenger engasjement nedafra for å stoppe gigantkonserner som velger å bli i Russland og i praksis er med å støtte Putin, sier stortingsrepresentanten.

– Flere norske dagligvarekjeder sier de følger sanksjonene fra EU og norske myndigheter. Er ikke sanksjonene bra nok?

– Sanksjonene kan man sikkert se på, men jeg mener at alle har et selvstendig ansvar for å kjenne på om det man gjør er greit, sier Bjørlo.

– Vi i Norge må si at Mondelez må ut av Russland. Så skal vi kjøpe Kvikklunsj, smil og melkesjokolade etterpå.

Ødeleggelsen av Kakhovka-demningen har ført til store oversvømmelser nedover langs elva Dnipro. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

FN: For tidlig å kalle ødeleggelse av demning en krigsforbrytelse

Det er ennå ikke fastslått hva som fikk Kakhovka-demningen til å bryte sammen og derfor for tidlig å kalle det krigsforbrytelse, sier FNs menneskerettskontor.

– Siden omstendighetene rundt hendelsen fortsatt er uklare, er det for tidlig å vurdere om en krigsforbrytelse kan ha blitt begått, sier menneskerettskontorets talsmann Jeremy Laurence.

– Vi gjentar vår oppfordring om at det blir gjennomført en uavhengig, upartisk, grundig og transparent etterforskning, sier han.

Amerikanske satellitter og Norges seismologiske institutt (NORSAR) registrerte en kraftig eksplosjon kort tid før det ble meldt at demningen hadde kollapset.

Demningen ligger i et russisk-okkupert område, og Russland hevder at den ble utsatt for et ukrainsk angrep. Ukraina hevder at det var Russland som sprengte demningen.

Flere Aker-selskaper forbyr Tiktok

Aker Solutions og flere andre Aker-selskaper forbyr ansatte å bruke Tiktok på bedriftenes digitale enheter. 

– Etter nøye vurderinger har Aker Solutions IT vedtatt å forby bruken av Tiktok, både appen på mobile enheter og webversjonen på bedriftens PC-er, skriver Aker Solutions i en epost til ansatte. 

Videre i eposten, som Framtida.no omtaler, skriver selskapet at telefoner som har Tiktok-appen installert vil miste tilgangen til bedriftens systemer til appen er fjernet.   

Pressesjef i Aker Solutions Hallvard Norum, sier at også andre Aker-selskaper er i ferd med å forby Tiktok. 

– Vi ser at mange store selskaper legger seg på samme linje rundt Tiktok-bruk. Forbudet vårt er også i tråd med det andre Aker-selskaper nå er i ferd med å gjennomføre, sier han til Framtiden.no.

(©NTB)

AVTALE: I midten av mai ble det kjent at Russland ønsker å trekke seg fra nedrustningsavtalen CFE.  

Nato fordømmer russisk utmelding

Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Forsvarsalliansen Nato fordømmer fredags Russlands beslutning om å trekke seg seg fra nedrustningsavtalen CFE om konvensjonelle våpen i Europa.

– Russlands beslutning om å trekke seg fra CFE-traktaten er den siste i en rekke handlinger som systematisk undergraver den euroatlantiske sikkerheten, heter det i en uttalelse fra alliansen, ifølge Reuters. 

– Russlands avgjørelse viser også at Kreml fortsatt ignorerer våpenkontroll, sier Nato.

«CFE-avtalen er en avtale om reduksjon av de konvensjonelle styrkene i Europa. Konvensjonelle styrker er militære styrker som ikke bruker masseødeleggelsesvåpen», skriver Store Norske Leksikon

Hensikten med avtalen er å redusere slagkraften for konvensjonelle våpensystemer, som betyr stridsmidler som ikke er atomvåpen, kjemiske våpen eller biologiske våpen.

Fordømmingen fra Nato kommer etter meldingen om at Russland begynner utplasseringen av taktiske atomvåpen i nabolandet Belarus rundt 7.–8. juli. 

Scholz følger med på Rammstein-saken

Tysklands statsminister Olaf Scholz følger med på rapportene om en rekke overgrep fra vokalist Till Lindemann på festene til det tyske metalbandet Rammstein.

Det sier regjeringens talsmann Steffen Hebestreit.

Han sier statsministeren har fulgt saken de siste dagene, og at anklagene «må ryddes opp i». Hebestreit la til at debatten om hva som eventuelt må gjøres i musikkbransjen, bør holdes i musikkbransjen.

Flere kvinner har stått fram og sagt at de er blitt dopet ned og rekruttert til å delta i seksuelle aktiviteter med Lindemann på fester etter bandets konserter. Saken begynte å rulle etter at en ung irsk kvinne fortalte i sosiale medier at hun var blitt dopet ned etter en konsert i Vilnius og at Lindemann hadde lagt an på henne. Den 60 år gamle frontfiguren avviser anklagene kategorisk og har nå skaffet seg advokat.

I kjølvannet av anklagene har gruppen har avlyst festene etter konserter i München og Berlin.

(©NTB)

Spionsatellitter skal ha oppdaget eksplosjon før demning-kollaps

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES

Amerikanske myndigheter hevder spionsatellitter fra USA skal ha oppdaget en eksplosjon før demningen i Nova Kakhovka kollapset. 

Det melder den amerikanske avisen New York Times fredag ettermiddag, og siterer en høytstående anonym tjenesteperson i Joe Bidens administrasjon. 

Ifølge tjenestepersonen skal satellittene, utstyr med infrarøde sensorer, ha oppdaget et varmesignal som samsvarer med en stor eksplosjon rett før demningen brast. 

Eksperter, som den amerikanske avisen viser til, mener derfor at eksplosjonen er den mest sannsynlige grunnen til kollapsen, men de utelukker likevel ikke at det også kan ha vært strukturelle feil eller et angrep utenfra. 

– Vi er overbevist om at det var snakk om en eksplosjon. Det var ikke en liten eksplosjon, sier avdelingsleder Ben Dando, i Norges seismologiske institutt (NORSAR), som også oppdaget en eksplosjon før kollapsen. 

Det foreligger ingen klare bevis på hvem som står bak den mulige sabotasjen, men amerikansk etterretning har lenge pekt på Russland - som igjen skylder på Ukraina. 

Informasjonene er ikke bekreftet av andre uavhengige kilder. 

Tips TV 2

Har du tips, bilder eller video om saken?